Сезон кабачків можна вважати відкритим. І ось ви вже не раз смажили цей овоч з майонезним соусом, тушкували ікру, зробили всі заготовки на зиму. А на грядці він продовжує дозрівати. Настав час спекти пиріг з кабачків в духовці. Солодкий, м’ясний або овочевий – вибирайте будь-який.

Заглянемо на кухню

Кабачок – універсальний овоч. З нього можна зробити солодку випічку, яка приємно здивує навіть самого вибагливого гурмана.

страви з кабачківЯк приготувати пиріг з кабачків в духовці? Дуже просто. Напевно ви смажили кабачкові оладки. Принцип приготування пирога практично такий самий. Традиційно в нього прийнято додавати просіяне борошно, розпушувач і яйця.

Кабачковий пиріг-запіканка в духовці – це справжній шедевр. Давайте скоріше розкриємо основні секрети його приготування:

  • зверніть увагу на вік овоча;
  • молоденький кабачок можна подрібнити разом зі шкіркою, а ось овоч у віці потрібно очистити, та ще й позбутися від насіння;
  • тертка – універсальне пристосування для подрібнення кабачків, просунуті господині користуються блендером або кухонним комбайном;
  • якщо хочете посмакувати кабачковою випічкою, наріжте овоч шматочками і обсмажте його практично до готовності;
  • немає розпушувача – на виручку прийде харчова сода, погашена оцтом;
  • кабачки – дуже соковиті овочі, зайвий сік потрібно зливати;
  • сир твердого сорту додасть випічці вишуканий аромат і золотисту скоринку;
  • поєднувати кабачкове тісто можна з м’ясом, фаршем, рибою;
  • солодкий пиріг можна приготувати з додаванням шоколаду або порошку какао.

Їжачки на сирній галявині

Звичайно, фарш або м’ясне філе можна використовувати в якості начинки. Але якщо ви прагнете до кулінарної досконалості, приготуйте не зовсім звичайний пиріг з кабачків в духовці з фаршем. З м’яса ми зробимо фрикадельки, які на лоні сирної галявини будуть виглядати красиво і апетитно.

пиріг з кабачків з фаршем в духовціСклад:

  • 1 кг кабачків;
  • 0,2 кг сиру твердого сорту;
  • 0,2 кг просіяного борошна;
  • 1 яйце;
  • прянощі, сіль і спеції – за смаком;
  • 0,5 кг фаршу;
  • 1 ч. л. розпушувача.

Приготування:

  1. Маленька обмовка: можна зробити пиріг з кабачків в духовці без сиру, але у такому разі ви не насолодитеся ароматом і смаком цього тягучого продукту.
  2. Попрацюємо над кабачками. Очистимо їх. Якщо овоч вже досяг пенсійного віку, вичистимо насіння.
  3. Подрібнимо кабачок будь-яким способом: на тертці або в блендері. Другий варіант кращий.
  4. Додамо відразу яйце і сіль.
  5. Все активно перемішаємо.
  6. У гру вступає розпушувач, додамо його безпосередньо у кабачкове пюре.
  7. Ще раз все добре перемішаємо.
  8. Просіємо борошно і додамо в кабачкову масу.
  9. Маленький секрет: чим більше разів ми просіємо борошно, тим пишніше вийде випічка.
  10. Зверніть увагу – маса повинна придбати світлий відтінок.
  11. Подрібнимо на середній або великій тертці сир твердого сорту. Альтернатива – плавлений сирок.
  12. 2/3 подрібненого сиру додамо в кабачкову масу і перемішаємо.
  13. Нехай тісто поки відпочине, а ми займемося приготуванням родзинки нашого пирога.
  14. Подрібнимо м’ясо у фарш або розморозимо напівфабрикатний продукт.
  15. Очистимо і подрібнимо цибулю. Не забувайте про маленьку хитрість: поки ріжемо цибулю, ніж періодично змочуюємо холодною водою.
  16. Додамо цибульку у фарш. Відразу ж приправимо його сіллю і прянощами.
  17. Творчий момент: зліпимо фрикадельки.
  18. Щоб фарш не прилипав до рук, долоні змастимо олією або змочимо злегка водою.
  19. Візьмемо будь-яку форму, змастимо її олією і викладемо спочатку кабачкове тісто.
  20. Тепер викладемо зверху фрикадельки, злегка утоплюючи їх у тісто.
  21. Зверху все прикрасимо подрібненим сиром, який залишився.
  22. Завершальна стадія: відправимо наш пиріг в духовку на 50 хвилин.
  23. Подавати таку випічку краще в гарячому вигляді, поки сирна скоринка ще тягнеться і виглядає так привабливо.

Пиріг з кабачка в духовці: рецепт

Солодкий пиріг з кабачків в духовці. Погодьтеся, звучить не особливо смачно. Як можна поєднати овоч із солодощами? Але якщо ви хоч раз спробуєте такий десерт, він займе почесне місце у вашій кухонної книзі. Домочадці приємно здивуються і отримають небачене гастрономічне задоволення. Поспішаємо з вами поділитися простим рецептом.

кабачковий пиріг в духовціСклад:

  • кабачок – 1 шт.;
  • 1 скл. цукрового піску;
  • 1 ч. л. харчової соди;
  • 2 яйця;
  • 4 ст. л. рафінованої соняшникової олії;
  • 2 ч. л. порошку какао;
  • кориця – за смаком;
  • 1 скл. просіяного борошна.

Приготування:

  1. Десерт повинен бути смачним і однорідним. А як радує око вигляд красивої і ароматної домашньої випічки!
  2. Для початку займемося основою: подрібнимо кабачок.
  3. Краще вибрати молоденький плід, але і старий кінь, як кажуть, борозни не зіпсує.
  4. З кабачків похилого віку видаліть насіння і зніміть шкірку.
  5. Кабачки подрібніть: можна на тертці або в блендері.
  6. До утворення піни нам потрібно гарненько збити яйця з цукровим піском.
  7. Якщо ви це робите вручну, то вам доведеться потрудитися і навіть трохи помучитися.
  8. Змішуємо масу з кабачком.
  9. Відразу ж додамо 3 ст. л. рафінованої олії та порошок какао.
  10. Для надання десерту вишуканості і ароматних ноток додамо трохи кориці.
  11. Тепер все ще раз перемішаємо і введемо соду.
  12. Щоб нейтралізувати смак соди, погасимо її столовим оцтом або соком лимона.
  13. В останню чергу додаємо просіяне борошно.
  14. Рафінованою олією змастимо жароміцну форму і викладемо в неї тісто.
  15. Воно має бути ідеально однорідним. Грудки – це табу.
  16. Відправимо наш десерт в духовку на 40 хвилин.
  17. Оптимальний температурний поріг для випікання кабачкового десерту варіюється від 140 до 160°.
  18. Відчуваєте, який аромат доноситься з кухні? Швидше поспішайте дістати пиріг з духовки.
  19. Порада: з форми випічку виймайте після охолодження.
  20. Перед подачею до столу кабачковий пиріг можна посипати цукровою пудрою.

Іноді так хочеться побалувати себе чим-небудь смачненьким. Чому б не приготувати пиріг з кабачків? Тим більше що виростити чи купити цей овоч зовсім нескладно. Ви встигли записати кращі рецепти ароматної випічки? Не затягуйте час і поспішайте втілити в життя отримані знання. Приємного апетиту!