Самса – це не просто смачний пиріжок з м’ясом, а шедевр східної кухні, який готується в спеціальній глиняній печі – тандир. В нашій місцевості рідко де можна зустріти такий винахід, як тандир, але у кожного є можливість зробити самсу вдома в звичайній духовці. Головне – дотримуватися технології приготування (правильно замісити тісто і підібрати начинку, надати трикутну форму випічці).

Класична самса з м’ясом

Видів самси існує безліч. Тісто можна зробити листковим, на олії, маргарині або прісним. В начинку класти не тільки м’ясо, але і сир, зелень, гарбуз, шинку, картоплю, курку. Основні складові цієї самси – цибуля, жир (для начинки) борошно (в тісто).

Завдяки жиру з нарізаною цибулею готова страва має чудовий аромат і соковитість. З спецій прийнято додавати в самсу чорний мелений перець, зіру (східна пряність, чудово поєднується з м’ясом). Отже, як же вдома зробити самсу?

Багато хто не знає, як правильно робити самсу з м’ясом, з-за цього вона виходить недостатньо смачною. По-перше, самса повинна бути жирною, для цього додають жир, масло. По-друге, не потрібно жаліти цибулі, тоді начинка буде соковитою. По-третє, м’ясо бажано не перемелювати, а дрібно порубати, тоді воно збереже свій чудовий смак.

самса з м'ясомІнгредієнти для тіста:

  • борошно – 2 склянки;
  • сметана – 250 г;
  • 1 яйце;
  • маргарин – 250 г;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • сіль.

Для начинки:

  • свіже м’ясо – яловичина (краще, звичайно, баранина) – 0,5 кг;
  • 300 г цибулі ріпчастої;
  • 50 г твердого жиру (баранячого, свинячого або яловичого);
  • сіль, перець, насіння куміна.

Увага, як зробити листковим тісто самси. Продукти гріти не потрібно, вони повинні бути сильно охолодженими, а маргарин твердий, тоді при випіканні його крихта створить ефект слойки.

Приготування

Маргарин натерти на тертці, періодично додаючи борошно, щоб вийшла велика крихта.

В глибоку миску розбити яйце, перемішати з сіллю, сметаною і розпушувачем. До цієї суміші покласти масляну крихту, додати муку і відразу замісити тісто. Поставити в холодильник на 1-2 години.

Далі робимо начинку. Цибулю з м’ясом подрібнити ножем, покласти в одну ємність, посолити, поперчити, приправити кумином.

Жир нарізати і залишити в інший тарілочці, його в кожну самсу необхідно класти окремо. Тісто дістати з холодильника, зробити з нього ковбаски і порізати на рівні шматочки. Кожен шматочок розкачати в невеликий корж, викласти на нього фарш з цибулею і частинки жиру. Потім закріпити тісто так, щоб вийшли трикутні пиріжки.

Для тих, хто не знає, як робити самсу трикутником.

Існує 2 способи:

  • візуально розділити млинець на три частини, загорнути кожен край коржу таким чином, щоб вони заходили один на одного, заліпити куточки;
  • з’єднати три кінчика коржу вгорі, заліпити кожен просвіт пальцями (як на вареники).

В обох випадках потрібно ретельно закріплювати всі щілини, щоб сік з начинки з м’ясом не витік в процесі випічки, а залишився всередині.

На деко поселити пергаментний папір, викласти на нього самсу з м’ясом згинами вниз, випікати в духовці при 180-2000С. Якщо у вас вдома не виявилося паперу для випічки, тоді змастіть деко олією або смальцем. Тепер ви знаєте, як правильно зробити смачну самсу у себе вдома.

Спрощений варіант

Наступний рецепт – спрощений варіант самси.

рецепт смачної самсиІнгредієнти:

  • фарш яловичий або баранячий – 0,5 кг;
  • 2 цибулини;
  • яйця – 2 шт.;
  • масло вершкове – 100 г;
  • борошно – 400 г;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • вода – 1 склянка;
  • масло оливкове – 2 ст. л.

Приготування

Спочатку розберемося, як зробити тісто для нашої самси. Просіяти в миску борошно, вбити туди яйце, влити оливкову олію, насипати сіль. Залити в миску до інших елементів воду, замішуючи тісто. Відправити тісто в холодильник, дати постояти 1 годину.

Нарізати цибулю дрібними кубиками, з’єднати її з фаршем, вбити в цю масу яйце, посолити, ретельно перемішати. Коли тісто провело в холодильнику годину, дістаємо і тонко розкачуємо його на столі, потім змащуємо розтопленим вершковим маслом. Після цього згорнути рулет з тіста, нарізати його на частини.

Кожен шматочок покласти бічною частиною вниз і тонко розкачати (висотою до 0,5 см), викласти на нього 1 ст. л. начинки, заліпити краї у формі трикутника. Всі пиріжки укласти на змащене олією деко, змастити жовтком яйця, поставити в нагріту до 1900С духовку і випікати 50 хвилин.

Якщо випічка залишиться на наступний день, її потрібно просто розігріти в мікрохвильовці, і тоді вона стане такою ж гарячою, соковитою і ароматною як в день приготування.

Швидка самса з сиром

Буває так, що часу на приготування смачненького зовсім мало, і виникає питання про те, як можна зробити самсу дуже швидко. У цьому випадку ви можете приготувати самсу з швидкою начинкою з покупного листкового тіста.

самса з сиромІнгредієнти:

  • сир сулугуні – 200 г;
  • 2 яйця;
  • часник – 1 зубчик;
  • сіль, мелений перець – за смаком;
  • чебрець – щіпка;
  • листкове тісто .

Приготування

Дрібно порізати сир, викласти його в миску, вбити туди яйце, посолити, поперчити, посипати чебрецем. Суміш добре розмішати. Сир вже солоний, тому важливо не пересолити блюдо.

Тісто дістати з холодильника, розкачати в блін розміром 30*40 см, розділити його ножем на прямокутники. Викласти начинку на половину кожного прямокутника, другим кінцем вкрити самсу і закріпити краї.

Зверху зробити в тісті проколи вилкою. Збити яйце і обробити їм поверхню самси. Випікати в духовці 30 хвилин при 1800С.

Сирну начинку можна доповнювати шинкою, зеленню, яку ви любите або тією, яка є у вас вдома. Тісто до цього рецепту необов’язково купувати, приготуйте його вдома заздалегідь і заморозьте. Начинку теж можна робити різну: з м’ясом, куркою, грибами.

Як тільки буде готове таке чудове блюдо, як самса, неважливо, з м’ясом або іншою начинкою, на смачний запах обов’язково збіжаться всі домочадці й сусіди 😉