Ароматні і дрібні макові зернятка вважаються найбільш простою, але, одночасно, і найапетитнішою начинкою, яка застосовується у випічці і кондитерських виробах. Традиційно таке наповнення зустрічається в пирогах і рулетиках, млинцях і булочних виробах, коржах і бубликах. Правильно зроблена макова начинка – це оксамитово-чорну масу, незмінно викликає посилене виділення слини і пристрасне бажання з’їсти те, у що вона загорнута.
І правда, гастрономічне задоволення, яке дарує людині мак, набагато сильніше і привабливіше, ніж його наркотичні властивості.
Зрозуміло, що сьогодні в кондитерських і продуктових магазинах можна без проблем купити готову випічку, присмачену маком. Але та, яка зроблена своїми руками, з використанням найякісніших продуктів, вражає значно сильніше, тим більше, що макова начинка для тортів і рулетів готується до неможливості просто.
Основні інгредієнти
Приготування макової начинки починається з пошуку основного компонента – самого маку. Купити його можна як на вагу, так і у вигляді заздалегідь розфасованих пакувань, на ринку чи в магазині.
Краще брати ваговий продукт, оскільки в цьому випадку вдасться розглянути можливу цвіль, сирі грудки або комах.
Як би там не було, безпосередньо перед готуванням майбутня начинка обов’язково промивається холодною і очищеною водою.
Буває і так, що господині використовують для виготовлення рулетів та іншої випічки виключно підсушений мак, перемелений у кавомолці. В цьому випадку можна домогтися пастоподібної і гомогенної начинки. Готовий порошок довго зберігається в щільно закупореній скляній тарі.
Перед тим, як самостійно зробити макову начинку, переконайтеся, що у вас є всі інші інгредієнти. Ось вони і можуть бути різними: мед, різноманітні цілі чи мелені горіхи, якісне вершкове масло, цукор, молоко, сухофрукти і багато що інше. Усі ці компоненти здатні зробити смак наповнення випічки більш насиченим і ароматним, але не вважаються обов’язковими. Класичний рецепт передбачає присутність тільки самих зерен маку, меду та/або цукру.
Варіанти начинок із маку
Готова макова начинка для здобних рулетів і млинців повинна бути використана безпосередньо після приготування, інакше вона швидко втратить свою пластичність і м’якість.
Нижче наведено кілька технік виготовлення такої начинки, серед яких можна вибрати найбільш доступну і просту:
- Найпростіший варіант, який можна використовувати для млинців і ватрушок, готується так: зерна, в кількості 1-го склянки, заливаються окропом і настоюють 30 хвилин. Потім їх два рази перекрутити на м’ясорубці, перемішати з 0,5 ст. л. цукру-піску або цукрової пудри. Все, начинка для закритих пирогів може бути використана. Єдиний її мінус – це розсипчастість, компенсується мінімальним набором інгредієнтів і швидкістю приготування;
- Начинка медово-макова, яку частіше залучають для домашнього виробництва пирогів і булочок, відрізняється підвищеною клейкістю. 6 ст. л. маку необхідно промити і віджати, залити 3-ма ст. л. рідкого меду, і уварювати на повільному вогні протягом 10 хвилин. Заготовку потрібно трохи охолодити;
- Бісквітний рулет з класичною маковою начинкою допустимо робити за такою рецептурою: бісквіт робиться як зазвичай, а для його начинки потрібно 150 г рідкого меду, 100 г цукру і 300 г самих зерен. Мак промийте, залийте окропом, дайте йому трохи постояти і відіжміть через марлю. Додайте цукор, справжній розтоплений мед і все з’єднайте в ступці. Такий же варіант начинки використовується для приготування класичного макового рулету;
- Приготувати таку начинку рекомендується любителям маленьких рогаликів і десертних булочок. Окремо слід розпарити в окропі і віджати по склянці родзинок і маку, після чого все це перемішується зі ст. л. цукру-піску;
- Відкриту випічку краще зробити з начинкою з такого набору продуктів: половина склянки цукру, молока і зерен, а також одного лимона, вірніше, його натертої шкурки. Молоко змішується з цукром і кип’ятиться, в нього закладається цедра і мак. Суміш мішається до загустіння і хорошого набухання зерняток;
- Рецепт рулету з густою маковою начинкою виглядає так: 5 ст. л. зерен розпарюється, віджимається, остуджується і два рази перемелюється на м’ясорубці. До них додається аналогічна кількість цукру і одне яйце. Масу потрібно добре збити;
- Святковий бісквітний або медовий рулет допустимо доповнити ароматною начинкою з прянощами. Необхідні продукти виглядають так: 2 ст. л. меду і дві ч. л. соку лимона, трохи ванілі, стакан зерен, по 0,5 ст. родзинок без кісточок і улюблених горіхів. Остиглий розпарений мак потрібно перетерти в ступці до білого стану, а сушений виноград і горіхи подрібнюються в блендері (або м’ясорубкою). Все з’єднується, а за допомогою лимонного соку потрібно регулювати консистенцію начинки для випічки;
- Яблучно-макова начинка для випічки вважається найбільш складною, але і соковитою одночасно. Для неї потрібно по 2 ст. ложок якісного вершкового масла і справжнього меду, 1/4 ст. цукру-піску і родзинок, 0,5 склянки мигдалю або інших горіхів, цедра одного лимона і одне ароматне кисле яблуко. Всі інгредієнти, крім основного фрукта, перемішуються, і доводяться до кипіння. Потім масу потрібно охолодити і додати в неї перетерте яблуко.
До слова, начинку з макових зерен можна застосовувати при власноручному виготовленні тортів і тістечок, просто додавати в тісто і навіть використовувати як самостійний десерт.