Якщо їсти багато солодкого, то ви не будете товстенькими, а станете дуже солоденькими. Відмовитися від випічки і десертів складно. Одні не мислять своє життя без таких ласощів, інших випічка рятує від стресів і повсякденних проблем. Рулет з листкового тіста з яблуками вважається традиційним австрійським десертом. А ось у слов’янській кухні він зазнав ряд змін.

Віденський штрудель: спрощений варіант

Якщо говорити про класичний яблучний рулет, який у певних колах кондитерського світу називають віденським штруделем, то готувати його потрібно виключно з витяжного тіста.

віденський штрудельОднак далеко не всі господині дружать з тістом, тому намагаються всіляко уникнути приготування випічки. В кондитерському світі все змінилося з появою напівфабрикатного листкового тіста. На всякий випадок закиньте і ви в морозилку декілька упаковок.

З листкового тіста на дріжджовій основі або без можна приготувати вишуканий десерт. Не всі кондитери з світовим ім’ям охоче розкривають свої секрети. Ми ж, зібравши інформацію про правила приготування віденського штруделя, пропонуємо вам ознайомитися з деякими хитрощами:

  • розморожувати листкове тісто краще в холодильнику протягом 10 годин;
  • розкачувати пласти тіста потрібно, рухаючись в одному напрямку;
  • чим тонше основа – тим смачніше рулет;
  • для начинки вибирайте яблука кисло-солодких сортів;
  • подрібнювати яблука можна на тертці або нарізати шматочками;
  • ніщо так не підкреслює смак і аромат яблук, як кориця;
  • якщо любите експерименти, додайте в начинку мед, ром, ваніль, мускат або волоські горіхи;
  • кількість цукрового піску – справа смаку;
  • для начинки краще не використовувати пудру, залиште солодкий пил для прикраси випічки;
  • щоб листкове тісто рівномірно пропеклося, зверху на рулеті робимо поперечні надрізи;
  • золотисту скоринку рулет придбає завдяки яєчному жовтку;
  • якщо зверху рулет вийшов сухуватим, швиденько змастіть його теплою водою або розтопленим вершковим маслом.

Класичний десерт всіх часів і народів

Зустрічайте – на кондитерській арені сьогодні виступає рулет з листкового тіста з яблуками і корицею. Поєднання заборонених плодів з ароматною пряністю завжди виходить виграшним. Це вже стало доброю традицією. Тільки не перестарайтеся. Велика кількість кориці може заглушити смак яблук, і тоді ваша випічка буде, м’яко кажучи, несмачною. Маленька порада: сформований рулет потрібно випікати швом вниз. Щоб яблучна начинка не розтеклася при термообробці, додайте буквально пару ложечок столового крохмалю.

рулет з листкового тіста з яблуками і корицеюСклад:

  • 450 г листкового тіста;
  • 100 г цукрового піску;
  • 3-4 яблука;
  • 2 ст. л. подрібненої кориці;
  • 1 яйце.

Приготування:

  1. Якщо приготування штруделя ви спланували заздалегідь, перемістіть тісто з морозильної камери в холодильник. За ніч воно розморозиться природним шляхом.
  2. Перевіримо наявність необхідних інгредієнтів за рецептом.
  3. У вас все під рукою? Тоді приступимо.
  4. З яблук знімемо шкірку, влаштуємо їм водні процедури.
  5. Тепер усунемо плодоніжки і кісточки.
  6. Подрібнимо яблука зручним способом: можна скибочками, брусочками або на тертці.
  7. В окремий сухий посуд насиплемо цукровий пісок.
  8. Додамо корицю і перемішаємо.
  9. Ось така ароматна суміш у нас вийшла.
  10. Горизонтальну поверхню посиплемо просіяним борошном.
  11. Викладемо шматок листового тіста і почнемо його розгортати.
  12. Отже, перед нами лежить прямокутна основа, пора заповнити її яблуками.
  13. Посиплемо зверху рівномірно яблука цукрово-коричною сумішшю.
  14. Почнемо потихеньку загортати рулет. Сильно притискати яблука не потрібно.
  15. Тепер викладемо у форму заготовлені рулети.
  16. Золотистий і привабливий вигляд рулету додасть яєчний жовток.
  17. Рівно 30 хвилин відділяє нас від дегустації випічки.
  18. Рекомендований температурний режим для випікання становить 180°.
  19. Остудимо злегка рулет і присиплемо зверху цукровою пудрою.
  20. Невеликиа порада: гарячу випічку не можна прикрашати цукровою пудрою, оскільки вона розтане, візьметься грудками або взагалі стече.

Яблучний рулет з родзинкою

Під час приготування рулету з яблучною начинкою ваша фантазія може розгулятися вдосталь. Не бійтеся експериментувати з додаванням прянощів та інших начинок. Смак, соковитість і аромат плодів вигідно підкреслять горіхи, подрібнений мускат, родзинки, свіжі ягоди, банани.

рулету з яблучною начинкоюСклад:

  • упаковка листкового тіста;
  • 3-4 яблука;
  • 100 г родзинок;
  • кориця – 2 ст. л.;
  • 150 г цукрового піску;
  • 1 яйце;
  • мускат – щіпка;
  • волоські горіхи – 5-6 шт.

Приготування:

  1. Підготуємо заздалегідь листкове тісто так, як описано в попередньому рецепті.
  2. За аналогією маленькі шматочки тіста перетворимо в пласти для рулету.
  3. Тепер про начинку. Яблука промиємо, очистимо від шкірки, насіння і плодоніжки.
  4. Подрібнимо плоди на тертці або наріжемо кубиками.
  5. Маленька порада: ізюм викладемо в піалу і на 10 хвилин заллємо окропом.
  6. Потім ретельно просушимо пропарені родзинки і змішаємо з яблуками.
  7. Додамо цукровий пісок і корицю в начинку.
  8. На цьому ж етапі очистимо від шкаралупи горіхи.
  9. Краще ядра горіхів подрібнити в ступці або блендері.
  10. Ще раз змішаємо всі інгредієнти для начинки. Відчуваєте, який блаженний аромат доноситься з кухні?
  11. Приступимо до формування рулету.
  12. На основу викладемо начинку.
  13. Звернемо рулет.
  14. Викладемо його на деко швом вниз.
  15. Зверху змастимо рулет збитим жовтком.
  16. Якщо під рукою немає яєць, то можна використовувати розтоплене вершкове масло.
  17. Щоб рулет пропікся рівномірно, зробимо на його поверхні кілька невеликих надрізів.
  18. Відправимо наш десерт в духовку на 30-35 хвилин.
  19. Трохи остудимо штрудель і поспішимо подати його до столу.
  20. Для прикраси можна використовувати глазур.

У світі неможливо відшукати людину, яка не куштувала би рулет з яблучною начинкою. Та й любителів такої випічки набереться кілька мільйонів. Тепер ви можете смакувати цим кондитерським виробом хоч кожен день. Але не забувайте, що ласуни можуть зіткнутися з проблемою зайвої ваги. У всьому потрібно знати міру. Приємного апетиту!