Рулет з листкового тіста з яблуками і корицею
Якщо їсти багато солодкого, то ви не будете товстенькими, а станете дуже солоденькими. Відмовитися від випічки і десертів складно. Одні не мислять своє життя без таких ласощів, інших випічка рятує від стресів і повсякденних проблем. Рулет з листкового тіста з яблуками вважається традиційним австрійським десертом. А ось у слов’янській кухні він зазнав ряд змін.
Віденський штрудель: спрощений варіант
Якщо говорити про класичний яблучний рулет, який у певних колах кондитерського світу називають віденським штруделем, то готувати його потрібно виключно з витяжного тіста.
Однак далеко не всі господині дружать з тістом, тому намагаються всіляко уникнути приготування випічки. В кондитерському світі все змінилося з появою напівфабрикатного листкового тіста. На всякий випадок закиньте і ви в морозилку декілька упаковок.
З листкового тіста на дріжджовій основі або без можна приготувати вишуканий десерт. Не всі кондитери з світовим ім’ям охоче розкривають свої секрети. Ми ж, зібравши інформацію про правила приготування віденського штруделя, пропонуємо вам ознайомитися з деякими хитрощами:
- розморожувати листкове тісто краще в холодильнику протягом 10 годин;
- розкачувати пласти тіста потрібно, рухаючись в одному напрямку;
- чим тонше основа – тим смачніше рулет;
- для начинки вибирайте яблука кисло-солодких сортів;
- подрібнювати яблука можна на тертці або нарізати шматочками;
- ніщо так не підкреслює смак і аромат яблук, як кориця;
- якщо любите експерименти, додайте в начинку мед, ром, ваніль, мускат або волоські горіхи;
- кількість цукрового піску – справа смаку;
- для начинки краще не використовувати пудру, залиште солодкий пил для прикраси випічки;
- щоб листкове тісто рівномірно пропеклося, зверху на рулеті робимо поперечні надрізи;
- золотисту скоринку рулет придбає завдяки яєчному жовтку;
- якщо зверху рулет вийшов сухуватим, швиденько змастіть його теплою водою або розтопленим вершковим маслом.
Класичний десерт всіх часів і народів
Зустрічайте – на кондитерській арені сьогодні виступає рулет з листкового тіста з яблуками і корицею. Поєднання заборонених плодів з ароматною пряністю завжди виходить виграшним. Це вже стало доброю традицією. Тільки не перестарайтеся. Велика кількість кориці може заглушити смак яблук, і тоді ваша випічка буде, м’яко кажучи, несмачною. Маленька порада: сформований рулет потрібно випікати швом вниз. Щоб яблучна начинка не розтеклася при термообробці, додайте буквально пару ложечок столового крохмалю.
Склад:
- 450 г листкового тіста;
- 100 г цукрового піску;
- 3-4 яблука;
- 2 ст. л. подрібненої кориці;
- 1 яйце.
Приготування:
- Якщо приготування штруделя ви спланували заздалегідь, перемістіть тісто з морозильної камери в холодильник. За ніч воно розморозиться природним шляхом.
- Перевіримо наявність необхідних інгредієнтів за рецептом.
- У вас все під рукою? Тоді приступимо.
- З яблук знімемо шкірку, влаштуємо їм водні процедури.
- Тепер усунемо плодоніжки і кісточки.
- Подрібнимо яблука зручним способом: можна скибочками, брусочками або на тертці.
- В окремий сухий посуд насиплемо цукровий пісок.
- Додамо корицю і перемішаємо.
- Ось така ароматна суміш у нас вийшла.
- Горизонтальну поверхню посиплемо просіяним борошном.
- Викладемо шматок листового тіста і почнемо його розгортати.
- Отже, перед нами лежить прямокутна основа, пора заповнити її яблуками.
- Посиплемо зверху рівномірно яблука цукрово-коричною сумішшю.
- Почнемо потихеньку загортати рулет. Сильно притискати яблука не потрібно.
- Тепер викладемо у форму заготовлені рулети.
- Золотистий і привабливий вигляд рулету додасть яєчний жовток.
- Рівно 30 хвилин відділяє нас від дегустації випічки.
- Рекомендований температурний режим для випікання становить 180°.
- Остудимо злегка рулет і присиплемо зверху цукровою пудрою.
- Невеликиа порада: гарячу випічку не можна прикрашати цукровою пудрою, оскільки вона розтане, візьметься грудками або взагалі стече.
Яблучний рулет з родзинкою
Під час приготування рулету з яблучною начинкою ваша фантазія може розгулятися вдосталь. Не бійтеся експериментувати з додаванням прянощів та інших начинок. Смак, соковитість і аромат плодів вигідно підкреслять горіхи, подрібнений мускат, родзинки, свіжі ягоди, банани.
Склад:
- упаковка листкового тіста;
- 3-4 яблука;
- 100 г родзинок;
- кориця – 2 ст. л.;
- 150 г цукрового піску;
- 1 яйце;
- мускат – щіпка;
- волоські горіхи – 5-6 шт.
Приготування:
- Підготуємо заздалегідь листкове тісто так, як описано в попередньому рецепті.
- За аналогією маленькі шматочки тіста перетворимо в пласти для рулету.
- Тепер про начинку. Яблука промиємо, очистимо від шкірки, насіння і плодоніжки.
- Подрібнимо плоди на тертці або наріжемо кубиками.
- Маленька порада: ізюм викладемо в піалу і на 10 хвилин заллємо окропом.
- Потім ретельно просушимо пропарені родзинки і змішаємо з яблуками.
- Додамо цукровий пісок і корицю в начинку.
- На цьому ж етапі очистимо від шкаралупи горіхи.
- Краще ядра горіхів подрібнити в ступці або блендері.
- Ще раз змішаємо всі інгредієнти для начинки. Відчуваєте, який блаженний аромат доноситься з кухні?
- Приступимо до формування рулету.
- На основу викладемо начинку.
- Звернемо рулет.
- Викладемо його на деко швом вниз.
- Зверху змастимо рулет збитим жовтком.
- Якщо під рукою немає яєць, то можна використовувати розтоплене вершкове масло.
- Щоб рулет пропікся рівномірно, зробимо на його поверхні кілька невеликих надрізів.
- Відправимо наш десерт в духовку на 30-35 хвилин.
- Трохи остудимо штрудель і поспішимо подати його до столу.
- Для прикраси можна використовувати глазур.
У світі неможливо відшукати людину, яка не куштувала би рулет з яблучною начинкою. Та й любителів такої випічки набереться кілька мільйонів. Тепер ви можете смакувати цим кондитерським виробом хоч кожен день. Але не забувайте, що ласуни можуть зіткнутися з проблемою зайвої ваги. У всьому потрібно знати міру. Приємного апетиту!