Горобинові ягоди крім своєї чарівної краси ще славляться корисними властивостями і відмінним смаком. Ви можете приготувати цілющі ласощі – варення з горобини червоної. Рецепт його ми з задоволенням опишемо до найдрібніших подробиць.
Горобина – гіркий плід любові
Саме так свідчить легенда, за якою закохана дівчина не пережила загибель свого обранця і перетворилася у витончену горобину. По весні вона облачається в білосніжний наряд, а пізньої осені роняє червоні, наче кров, плоди в річку.
Про користь горобини для людського організму можна без упину говорити годинами. У чистому вигляді їсти горобинові плоди навряд чи вийде, оскільки вони мають гіркуватий і злегка терпкий смак. Щоб запастися цим цілющим засобом, можна приготувати варення з горобини червоної на зиму. Рецепти його різноманітні і по компонентному складу, і за рівнем кулінарної майстерності. Виберіть будь-який на свій смак.
Маленька хитрість: щоб позбутися від гіркуватого присмаку, горобинові плоди треба збирати після перших заморозків. Якщо і цього буде недостатньо, то добірні ягоди горобини поміщають на кілька годин в морозильну камеру. Перед приготуванням варення ягоди можна не розморожувати.
Традиційно в горобинове варення додають цукровий пісок з розрахунку 1:1, хоча можуть бути і винятки. Якщо ви ласун, то збільшіть кількість цукру у відповідності з особистими перевагами.
Горобина і яблуко – комора вітамінів
Ми пропонуємо вам не зовсім звичайний рецепт варення з червоної горобини. Дуже смачний, ароматний і корисний десерт зігріє вас холодним зимовим вечором. Родзинкою такої ласощі стануть яблука. Краще взяти кисло-солодкі сорти.
Склад:
- 2 кг яблук;
- 0,5 кг горобинових плодів;
- 6-7 шт. суцвіть гвоздики сушеної;
- 2 кг цукрового піску;
- 1-2 скл. води.
Приготування:
- Маленька порада: вага яблук повинна бути трохи більше, ніж зазначено в рецепті. Точну вагу визначимо після їх очищення.
- Яблука ретельно промиємо і обсушимо.
- Знімаємо шкірку, розрізаємо яблуко на дві половинки і вичищаємо серцевину. Кісточки і перетинки видаляємо.
- Нарізаємо тоненькими часточками яблука.
- Тепер прийшов час зважити яблука в очищеному вигляді. Їх повинно бути не менше 1,5 кг.
- Горобинові плоди перебираємо, промиваємо і просушуємо. Не забудемо уважно переглянути кожну ягідку і обрізати плодоніжки.
- Після того як ретельно перебрали горобинові плоди, викладемо їх у товстостінний посуд, заллємо водою і поставимо на плиту.
- Як тільки рідина закипить, засікаємо 3-5 хвилин і відразу ж виймаємо шумівкою горобинові ягоди, викладаємо їх в окремий посуд.
- Сироп з плити не прибираємо, а додаємо в горобиновий відвар цукровий пісок.
- Все ретельно перемішуємо.
- Продовжуємо на мінімальному вогні варити сироп, а після повного розчинення цукрових кристаликів додамо суцвіття гвоздики. Пряна гвоздика привнесе оригінальні нотки смаку і аромат у варення.
- Ідеальний сироп повинен стати прозорим.
- Тепер додаємо яблучні дольки і горобинові плоди.
- Проварюємо варення рівно 3 хвилини і відразу відставляємо з плити.
- У відкритому посуді настоюємо варення всю ніч.
- Вранці знову ставимо каструлю з варенням на плиту. Доводимо його до кипіння і проварюємо на мінімальному вогні рівно 5 хвилин.
- Відставляємо варення в бік і настоюємо його ще 8-10 годин.
- Поки варення настоюється, займемося підготовкою банок і кришок. Стерилізуємо ємності звичним способом.
- Останній раз ставимо варення на плиту і доводимо до стану кипіння.
- Засікаємо 10-15 хвилин і знову проварюємо варення на мінімальному вогні.
- Перемішуємо акуратно лопаткою, щоб не пошкодити цілісність яблучних часточок.
- Гаряче варення розкладаємо в стерильні ємності.
- Використовуючи закаточну машинку, закриваємо банки кришками.
- Далі робимо все за стандартною процедурою: перевертаємо банки догори дном, закутуємо теплою ковдрою і залишаємо в такому вигляді до повного охолодження.
Апельсинові нотки горобинової мелодії
Ви коли-небудь пробували варення з горобини червоної з апельсином? Рецепт цей здивує вас своєю простотою, а смак такої ласощі – м’якістю і вишуканістю. Сама по собі горобина – джерело вітамінів, а в поєднанні з апельсином ви отримаєте справжній вітамінний вибух.
Склад:
- 1 кг горобинових ягід;
- 1 апельсин;
- 0,5 кг цукрового піску;
- 1-2 скл. води.
Приготування:
- Так само, як і в попередньому рецепті, ми спочатку переберемо горобинові ягоди, ретельно їх промиємо і просушимо.
- Згадаймо маленьку хитрість: щоб позбутися присмаку гіркоти, відправимо горобину в морозильну камеру на цілий день.
- Деякі господині для усунення гіркоти вимочують горобинові ягоди у воді, додаючи трохи харчової соди.
- В товстостінний посуд наливаємо воду і додаємо цукровий пісок.
- На помірному вогні проварюємо сироп до повного розчинення кристалів цукру.
- Після охолодження в сироп викладаємо ягоди горобини.
- Апельсин в шкірці ретельно промиємо, можна навіть скористатися щіткою, а потім подрібнюємо рівноцінними кубиками.
- Додаємо апельсинові часточки в сироп і починаємо варити варення до закипання.
- Засікаємо 5-10 хвилин і відставляємо варення з плити.
- У гарячому вигляді розливаємо варення в стерильні ємності, а потім, як зазвичай, охолоджуємо його і відправляємо на зберігання в підвал або підсобку.
Горобинові ласощі без варіння
Багато господинь готують варення з горобини червоної без прцесу варіння. Рецепт простий, достатньо просто подрібнити ягоди і змішати з цукровим піском. Якщо ви хочете ці солодощі зробити ще корисніше, то цукровий пісок можна замінити медом. Спирайтеся виключно на свої смакові уподобання. Маленька порада: таке варення можна зберігати тільки в холодильній камері, інакше в теплі можуть початися процеси бродіння.
Склад:
- 1 кг ягід горобини;
- 1,5-2 кг цукрового піску;
- 1 л води;
- 2 ст. л. кухонної солі.
Приготування:
- Плоди горобини мають специфічний терпкий і гіркий смак.
- В окремому посуді змішуємо воду кімнатної температури з кухонною сіллю.
- Поки сіль повністю розчиниться, ми можемо промити і перебрати плоди горобини, видаляючи плодоніжки і зіпсовані ягоди.
- Приготовленим розчином заливаємо ягоди і засікаємо рівно 5 хвилин.
- Зливаємо солону воду. Вона виконала свою місію і забрала всю гіркоту з горобинових плодів.
- Ягоди викладаємо в окрему піалу і розминаємо до консистенції пюре. Простіше всього вдатися до допомоги сучасних кухонних гаджетів, але можна скористатися ситом або ступкою.
- Додаємо в горобинове пюре цукровий пісок і все ретельно перемішуємо.
- Цукровий пісок повинен повністю розчинитися. Якщо цього не сталося, ємність з варенням можна поставити в глибокий таз з теплою водою або потримати пару хвилин на водяній бані.
- В стерильні ємності розкладаємо свіже горобинове пюре, закриваємо банки кришками і ставимо його в холодильник.
- Такі ласощі будуть ще й цілющими.
Рябиновое варення – це не просто ласощі, але і смачні ліки від багатьох хвороб. Складнощів з приготуванням таких солодощів у вас не виникне, головне – не пропускайте стадію, на якій з горобинових плодів потрібно прибрати гіркоту. Заморожування або вимочування в розсолі – особиста справа кожного. Приємного апетиту!