З чого тільки не роблять варення досвідчені господині! Різноманітні ягоди, фрукти і навіть баклажани, кабачки і помідори – все це може стати основою для чудового десерту. А чи пробували ви коли-небудь варення з кавунових кірок? Якщо ні, то обов’язково відвідайте наш кулінарний майстер-клас!

Що це за варення?

Перш ніж ми навчимося готувати варення з кавунових кірок на зиму, рецепти якого, до речі, прості і всім доступні, давайте зупинимося на деяких важливих нюансах цього процесу.

варення з кавунових кірокАле спочатку хотілося б розвіяти сумніви скептиків щодо цього варення, які стверджують, що в кірках кавуна багато нітратів, і тому така заготовка на зиму може бути небезпечною для здоров’я.

Дійсно, ті самі нітрати збираються саме в шкірці, але тільки в зеленій її частині. А при приготуванні варення вона не потрібна. Кавуновий десерт вариться тільки з рожевої і білої частини шкірки. Більш того, нітратами підгодовують в основному ранні кавуни, щоб вони швидше дозріли, а варення зазвичай готують вже в кінці сезону. До цього часу кавуни спіють природним шляхом.

Але якщо у вас все-таки є сумніви в безпеці продукту, скористайтеся наступним методом позбавлення від нітратів:

  • Залийте кавунові кірки холодною водичкою, в якій попередньо розчиніть шматочок крейди.
  • Залиште кірки в рідині на пару годин, а потім злийте її.
  • Потім кавунову шкірку промийте під проточною водою. Можете бути впевнені, що всі нітрати «підуть» разом з нею.

 корки з кавунаЯкщо під рукою немає крейди, тоді залийте кірки кавуна водою і поставте в холодильник на ніч. А вранці злийте воду і промийте їх.

А тепер послухаємо, що нам радять досвідчені господині:

  1. У варення з кавунових кірок на один кілограм продукту зазвичай додають стільки ж цукру. Але ви можете покласти його трохи більше або менше, все залежить від того, наскільки солодке варення ви хочете отримати.
  2. Є кілька способів приготування цього варення. Наприклад, можна проварити його 3 рази по п’ять хвилин протягом однієї доби або ж по двадцять хвилин за два дні. Вибирати тільки вам.
  3. І головне – для приготування варення потрібно вибирати кавуни з товстою кіркою.

Золотисте кавунове варення – мрія гурмана!

Спочатку розглянемо простий рецепт варення з кавунових кірок. Для його приготування нам знадобляться тільки кірки кавуна і цукор. Додавати будемо з розрахунку 1 кг цукру на 1 кг кавунових кірок. Приступимо?

кавунове варенняІнгредієнти:

  • кавуни;
  • цукор.

Приготування:

  1. Насамперед, підготуємо кавун. Спочатку ретельно промиємо його теплою водою з милом. Почекаємо, поки стече рідина, потім наріжемо кавун звичайними частинками.
  2. Зрізаємо кірки, залишаючи на них трошки червоної м’якоті кавуна. Решту м’якоті можна з’їсти.
  3. З кірок акуратно зрізаємо шар зеленого кольору і викидаємо їх.
  4. Нарізаємо кірки середніми кубиками. Їх розмір приблизно має бути 2 на 2 см.
  5. Тепер нам потрібно зважити підготовлені кірки, щоб визначити потрібну кількість цукру. Якщо ви будете додавати цукор, як кажуть, на око, пам’ятайте, що краще покласти його більше, ніж менше.
  6. Засипаємо кавунові кірки цукром. Порада: щоб він добре перемішався з кірками, акуратно потрясіть ємність з інгредієнтами в різні сторони.
  7. Залишаємо кірки в прохолодному приміщенні і чекаємо, поки вони пустять сік, а цукор почне розчинятися. Це займе приблизно чотири години.
  8. Можна додати очищену воду або зварити цукровий сироп. Але досвідчені господині вважають це зайвим, так як кавун в основному складається з рідини. До того ж самі кірки дають досить багато соку, і варення вийде тягучим та густим.
  9. Отже, вказаний час минув і можна перейти до варіння варення.
  10. Обережно перемішайте кірки, намагаючись не пошкодити їх. Цього ж правила слід дотримуватися і під час термічної обробки кірочок, тоді вони залишаться цільними, а варення буде дуже красивим.
  11. Ставимо каструлю з кірками на плиту і на мінімальному вогні починаємо їх варити. Увага: якщо вогонь буде сильним, то цукор пригорить. Помішуємо кірки і чекаємо повного розчинення цукру.
  12. Коли майбутнє варення закипить, потрібно виставити на плиті середній рівень конфорки. На поверхні ви побачите пінку, її обов’язково треба знімати. Якщо цього не робити, згодом варення забродить і, відповідно, буде непридатним до вживання.
  13. Коли варення добре закипить, варимо його протягом п’яти хвилин, а потім вимикаємо плиту.
  14. Остуджуємо варення в кімнатних умовах, а потім накриваємо чистим рушником.
  15. Залишаємо десерт на добу.
  16. Після закінчення 24 годин повторюємо вже відому нам процедуру: доводимо варення до кипіння, знімаємо пінку та проварюємо п’ять хвилин. Пам’ятаємо, що його весь час потрібно акуратно помішувати.
  17. І знову залишаємо наше варення на добу.
  18. Отже, настав третій день і нам потрібно підготувати банки і кришки. Промиваємо їх та стерилізуємо.
  19. І знову піддаємо варення термічній обробці вже знайомим нам способом. Увага: може статися так, що після третього варіння варення буде рідкуватим, а нам потрібна тягуча і густа консистенція. У цьому випадку остудіть варення і проваріть його ще протягом 10 хвилин. Добу вичікувати вже не потрібно.
  20. Гаряче варення розподіляємо по банках і закатуємо кришками.
  21. Перевертаємо банки догори дном і закутуємо чим-небудь теплим. Залишаємо так до повного їх охолодження.
  22. Переносимо варення з кавунових кірок в підвал або комору і зберігаємо там. А взимку смакуємо ось таким красивим і неймовірно смачним десертом.

Варення з кавунових кірок з лимоном і апельсином

Щоб внести в кавуновий десерт цитрусові нотки, зваримо варення з апельсином і соком лимона. До речі, деякі господині додають і лимонну м’якоть. Цукру нам знадобиться трохи більше, ніж у попередньому рецепті, оскільки цитрусові дають кислинку.

варення з кавуна та апельсинівІнгредієнти:

  • 1 апельсин;
  • свіжовижатий сік половинки лимона;
  • 1 кг кавунових кірок;
  • 4 шт. суцвіть гвоздики сушеної;
  • 1, 2 кг цукру.

Приготування:

  1. Готуємо кавунові кірки так, як описано в попередньому рецепті.
  2. Засипаємо їх 1 кг цукру і залишаємо на чотири години.
  3. Потім поміщаємо каструлю з кірками на плиту, доводимо до кипіння і проварюємо протягом двадцяти хвилин, не забуваючи помішувати. Знімаємо пінку.
  4. Апельсин миємо і акуратно зрізаємо з нього цедру. Важливо не зачепити білу частину шкірки, оскільки вона дасть гіркоту. Натремо цедру на дрібній тертці.
  5. Апельсинову м’якоть очищаємо від білої плівки і нарізаємо кубиками.
  6. Додаємо цедру і м’якоть апельсина до кавунових кірок та вижимаємо сік з половинки лимона.
  7. Туди ж додаємо гвоздику і перемішуємо.
  8. Після закінчення двадцяти хвилин вимикаємо плиту і залишаємо варення, поки воно не охолоне.
  9. Остигле варення накриваємо і залишаємо на ніч.
  10. А вранці продовжуємо його готувати: додаємо решту 200 г цукру і після закипання варимо хвилин двадцять.
  11. Повторюємо всі ті ж дії (кип’ятимо, варимо 20 хвилин, охолоджуємо), поки не отримаємо густий сироп і прозорі кавунові шматочки. Іноді потрібно 3-5 підходів.
  12. Закатуємо варення в стерилізовані банки.

Варення в мультиварці

Швидко і просто можна приготувати варення з кавунових кірок в домашніх умовах за допомогою мультиварки. Правда, довго зберігати такий десерт не можна, але можна відразу насолоджуватися його смаком.

варення з кавунових кірок в мультиварціІнгредієнти:

  • 500 г кавунових кірок;
  • 500 г цукру;
  • 500 мл очищеної води.

Приготування:

  1. Підготуємо кавунові кірки. Як це робити, ми з вами вже знаємо.
  2. Поміщаємо кірки в мультичашу.
  3. На плиті закип’ятимо вказану у рецептурі кількість води і додаємо її в мультичашу.
  4. Туди ж відправимо 0,3 кг цукру.
  5. Перемішуємо всі інгредієнти і вмикаємо режим «Тушіння» та варимо півтори години.
  6. За півгодини до закінчення процесу додаємо останні 200 г цукру.
  7. По звуковому сигналу перевіримо варення на готовність. Нам потрібна густа золотиста маса. Якщо варення рідкувате, переводимо мультиварку в режим «На пару» і варимо його ще хвилин 20-25.
  8. Розкладаємо варення з кавунових кірок по стерилізованих банках і закриваємо їх.
  9. Зберігаємо варення в холодильнику.

Готуємо сани з літа. Так говорить народна мудрість. Щоб холодними зимовими вечорами можна було погрітися за кухлем гарячого чаю з смачним джемом, то зваріть варення з кавунових кірок. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!