Глід – це колючий коричневий чагарник з сімейства розоцвітих заввишки до 4 метрів. Цвіте він білими квітами з неприємним запахом, зате яскраво-червоні плоди солодкуваті і борошнисті.
В медичних цілях використовують листя, плоди і квіти. На початку літа збирають квіти, висушують, готують настойки і відвари. Восени дозрілі плоди набувають криваво-червоний колір.
Якщо бажаєте їх засушити або заморозити, робити це потрібно відразу після збору. Але можна і зварити компот, джем, варення з глоду – це і корисно, і смачно.
до Речі, сушені плоди, листя, квіти потрібно зберігати в щільно закритих пакетах або ємностях, куди не пропускається повітря, немає вогкості. Тому що вони вивітряться і загубляться корисні властивості.
Процес сушіння також не простий: ягоди потрібно в’ялити в духовці з відчиненими дверцятами при високій температурі постійно помішуючи, щоб не пригоріли. Сухі плоди стають розсипчастими.
Кілька рецептів, як зварити варення з глоду, розповімо в нашій статті.
Склад:
Ягоди перебираємо, промиваємо, очищаємо від насіння і плодоніжок. Кладемо їх в емальовану каструлю. Звареним цукровим сиропом з води і цукру, заливаємо ягоди.
Спосіб 1. Наполягаємо вісім годин. Додаємо кислоту, ванілін, варимо до густого стану на маленькому вогні. Пам’ятаєте, коли варення остигає, воно стає густішим.
Спосіб 2. Або ж можна варити п’ять хвилин, після закипання, в три прийоми через кожні вісім годин, прибираючи зверху пінку.
Розливаємо варення з глоду по стерилізованим баночках, закорковуємо. Перевертаємо до охолодження, щоб утворився вакуум. Потім переносимо в холодне місце на зиму.
Склад:
Заготовити на зиму корисних ягід з допомогою такого рецепта зможе кожна господиня. Варити їх не треба.
У Моєму ягоди, очищають від плодоніжок, засипаємо цукром. Наполягаємо так 6-8 годин або ставимо на ніч. Потім перемішуємо, розкладаємо по стерильним баночках, ще зверху присипаємо цукром. Закатуємо. Через два місяці ягоди пустять сік. У нас вийде чудове варення з ягід глоду з кісточками.
Так як плоди колючого чагарнику мають ряд корисних властивостей, вони зберігаються і в варення. Для кого і чим корисний глід?
Взагалі, глід – дуже корисна, смачна ягода з шкірястим, солодкою м’якоттю, ніж-то нагадує щось середнє між яблуком і грушею, а також з твердими кісточками.
Склад:
Варити ягоди до м’якості, відвар злити окремо, а ягоди перетерти через сито. Змішати пюре з відваром, додаємо цукор. Поставити варити, розмішуючи, до тих пір, поки не почне приставати до дна. Насипати кислоту. Розлити в прогріті банки, потім стерилізувати всі п’ять хвилин, закатати.
Склад:
Плоди помити, очистити від кісточок, пересипати цукром. Через добу додати воду, цукор. Поставити варити після закипання додати пюре смородини. Довести до готовності. Розлити у гарячому вигляді баночки, закупорити. Їх прогріти перед фасуванням.
Таким же способом можна приготувати варення з глоду і яблук, тільки замість смородини додати яблучне пюре.
Варення з глоду готувати дуже швидко, а саме головне в результаті виходить корисний спосіб зберігання вітамінів. Готуйте із задоволенням!