Глід – це колючий коричневий чагарник з сімейства розоцвітих заввишки до 4 метрів. Цвіте він білими квітами з неприємним запахом, зате яскраво-червоні плоди солодкуваті і борошнисті.

Варення з боярышника1В медичних цілях використовують листя, плоди і квіти. На початку літа збирають квіти, висушують, готують настойки і відвари. Восени дозрілі плоди набувають криваво-червоний колір.

Якщо бажаєте їх засушити або заморозити, робити це потрібно відразу після збору. Але можна і зварити компот, джем, варення з глоду – це і корисно, і смачно.

до Речі, сушені плоди, листя, квіти потрібно зберігати в щільно закритих пакетах або ємностях, куди не пропускається повітря, немає вогкості. Тому що вони вивітряться і загубляться корисні властивості.

Процес сушіння також не простий: ягоди потрібно в’ялити в духовці з відчиненими дверцятами при високій температурі постійно помішуючи, щоб не пригоріли. Сухі плоди стають розсипчастими.

Кілька рецептів, як зварити варення з глоду, розповімо в нашій статті.

Перший рецепт: варення з глоду в сиропі

варенняСклад:

  • кілограм ягід;
  • кілограм цукру;
  • 300 мл води;
  • ванілін за смаком;
  • половина ложечки лимонної кислоти.

Ягоди перебираємо, промиваємо, очищаємо від насіння і плодоніжок. Кладемо їх в емальовану каструлю. Звареним цукровим сиропом з води і цукру, заливаємо ягоди.

Спосіб 1. Наполягаємо вісім годин. Додаємо кислоту, ванілін, варимо до густого стану на маленькому вогні. Пам’ятаєте, коли варення остигає, воно стає густішим.

Спосіб 2. Або ж можна варити п’ять хвилин, після закипання, в три прийоми через кожні вісім годин, прибираючи зверху пінку.

Розливаємо варення з глоду по стерилізованим баночках, закорковуємо. Перевертаємо до охолодження, щоб утворився вакуум. Потім переносимо в холодне місце на зиму.

Другий рецепт: варення з ягід глоду з кісточками

Склад:

  • кілограм ягід;
  • кілограм цукру.

Заготовити на зиму корисних ягід з допомогою такого рецепта зможе кожна господиня. Варити їх не треба.

У Моєму ягоди, очищають від плодоніжок, засипаємо цукром. Наполягаємо так 6-8 годин або ставимо на ніч. Потім перемішуємо, розкладаємо по стерильним баночках, ще зверху присипаємо цукром. Закатуємо. Через два місяці ягоди пустять сік. У нас вийде чудове варення з ягід глоду з кісточками.

Варення з глоду і його користь

Так як плоди колючого чагарнику мають ряд корисних властивостей, вони зберігаються і в варення. Для кого і чим корисний глід?

Варення з боярышника2

  1. Серцево-судинні захворювання – це велика проблема всього людства, оскільки призводять до більш складним і небезпечним для життя наслідків. Рекомендується вживати глід, щоб налагодити працездатність серця і судин.
  2. Зміцнює м’язи, запобігає їх дегенерацію, при цьому прискорюється процес кровотоку.
  3. Знімає втому, перевтому. Додає сил, покращує загальне самопочуття людини.
  4. Заповнює організм вітамінами, допомагає боротися з інфекцією, особливо в перехідній зимово-весняний період. На зиму варення з глоду – це справжній смачний джерело корисних речовин.
  5. Нормалізує артеріальний тиск, стабілізує його рівень. Але не можна за раз з’їсти більше склянки ягід, бо може впасти тиск нижче норми.

Взагалі, глід – дуже корисна, смачна ягода з шкірястим, солодкою м’якоттю, ніж-то нагадує щось середнє між яблуком і грушею, а також з твердими кісточками.

Третій рецепт: варення з ягід глоду на зиму

Склад:

  • кілограм ягід;
  • 800 грам цукру;
  • 3 г лимонної кислоти;
  • 2 склянки води.

Варити ягоди до м’якості, відвар злити окремо, а ягоди перетерти через сито. Змішати пюре з відваром, додаємо цукор. Поставити варити, розмішуючи, до тих пір, поки не почне приставати до дна. Насипати кислоту. Розлити в прогріті банки, потім стерилізувати всі п’ять хвилин, закатати.

Четвертий рецепт: Варення з шипшини та чорної смородини

Варення з боярышника3Склад:

  • для пересипання: 400 грам цукру, кілограм ягід;
  • для варіння: на 850 грам маси після пересипання – 600 грам води, кілограм цукру, 150 грам пюре з чорної смородини.

Плоди помити, очистити від кісточок, пересипати цукром. Через добу додати воду, цукор. Поставити варити після закипання додати пюре смородини. Довести до готовності. Розлити у гарячому вигляді баночки, закупорити. Їх прогріти перед фасуванням.

Таким же способом можна приготувати варення з глоду і яблук, тільки замість смородини додати яблучне пюре.

Варення з глоду готувати дуже швидко, а саме головне в результаті виходить корисний спосіб зберігання вітамінів. Готуйте із задоволенням!