Айва – це невелике дерево, суцвіття якого забарвлене в рожевий колір. Його плоди мають подібність зовні з яблуками і грушами, а за смаком – з лимонами. Дерево почали називати «японська айва» (в наукових книгах – «хеномелес») завдяки батьківщині цієї рослини.
Воно росте на вологому родючому грунті, любить яскраве сонце. Але так як в нинішній час спостерігається значна зміна клімату в різних країнах, це дерево пустило свої корені і в північних країнах, наприклад, в Норвегії і Англії.
Маючи у себе на дачі, городі чи в саду таке екзотичне дерево, ми не тільки будемо насолоджуватися красивими квітами, але і корисно харчуватися.
З її плодів можна приготувати велику кількість солоденьких десертів, напоїв та підлив, а також зробити запаси на зимово-весняної період.
Завдяки великому вмісту вітаміну С і кисловатому смаку, айва може попередити простудні захворювання та грип. З допомогою неї організм починає виробляти інтерферон – сильне захисне речовина від вірусних інфекцій.
Стиглі плоди містять фруктозу, глюкозу, органічні кислоти, дубильні речовини, які визначають його терпкий кислуватий смак. А що має у своєму складі пектин, призводить до м’якому очищенню організму і до зняття запальних процесів кишечника.
Висушений настій цього фрукта застосовують для зниження шлункової кислотності. Квіти японської айви, висушені і залиті окропом, хороший засіб при кашлі, гіпертонії, атеросклерозі і недокрів’ї.
Насіння айви досить отруйні, тому потрібно з обережністю їх використовувати в лікувальних цілях. Але слиз, що утворюється при відварюванні, успішно застосовується для лікування опіків, для примочок хворобливих очей, вух, при ангіні як полоскання.
Свіжим соком з айви можна зупинити кровотечі різного характеру, очистити сечовивідні шляхи, зміцнити імунну систему, а також застосувати його як антисептик.
Люди, які часто вживають плід айви в будь-якому вигляді, спокійно ставляться до життєвих ситуацій. Відчувають себе чудово і психічно врівноважені.
Шкірку даного плоду також можна використовувати для того, щоб додати страві приємний і тонкий аромат. Це можливо завдяки тому, що вона містить ефірні олії. У косметичних засобах з цих масел роблять лосьйони, які відновлюють баланс шкірного покриву, і в результаті їх застосування виходить оксамитова і красива шкіра.
Плоди айви досить тверді, є їх у сирому вигляді дуже складно. Зате чим довше їх зберігати, тим м’якше вони стають. Але іноді не хочеться чекати так довго, тому розглянемо кілька моїх улюблених страв з айвою.
Отже, що приготуємо з айви? Самий доступний рецепт солодкого страви – це печена айва. Запікати її потрібно з таким розрахунком: 3 стиглих айви – 2 ложки масла вершкового, 3 ложки цукру, пів-лимона.
Готуємо страву в наступній послідовності:
Айва, запечена в духовці, красиво зарум’яниться. Цукор розплавиться, стане карамелькою, що тільки підкреслить солодкість фрукта.
Підкажу маленький секрет: якщо наверх м’якоті покласти квітковий мед перед запіканням, і поменше цукру, то м’якоть стане ще солодшим, і тоді ваші рідні «злетяться» на ваш десерт як бджілки на квітковий пилок. Також можна зверху посипати подрібненими горіхами – небудь грецькими, або арахісом.
Для великого святкового столу рекомендую вам приготувати пиріг. Пиріг з айвою – це поєднання пісочного тіста з плодами айви, политими карамеллю. Беремо:
Починаємо з тіста. Холодне масло змішуємо з цукром і жовтками. Потім кладемо сметану і ванильку. Коли це перемішали, додаємо борошно. Приготоване тісто поміщаємо в харчову плівку, кладемо в холодильник на півгодини.
На дно форми, де будемо випікати пиріг, кладемо пергаментний папір. Наше тісто розкочуємо. Поміщаємо його у форму, формуючи корж і його борти. Знову відправляємо в холодильник на годину. Далі, випікаємо корж 20 хвилин при температурі 200 градусів, окремо підсушуємо горіхи.
Для того щоб приготувати карамель, з’єднуємо цукор з невеликою кількістю води, ставимо на вогонь. Коли цукор починає карамелізуватися, закидаємо туди масло і вершки. Не забуваємо постійно помішувати. Коли вийде густа консистенція – знімаємо з вогню.
Айву чистимо, ріжемо на 4 частини. Злегка окропивши лимонним соком, проварюємо 5 хвилин в киплячій воді. Охолоджуємо, нарізаємо тоненькими шматочками.
Готовий корж змащуємо частиною 3 карамелі, посипаємо горіхами, зверху викладаємо наш фрукт, знову змащуємо карамеллю. Запікаємо 15 хвилин при температурі 160 градусів. Гості будуть в захваті від такого десерту!
Любителям сиру надам ще один рецепт – сирний пиріг з айвою.
Для нього буде потрібно:
Фрукт потрібно почистити, нарізати часточками. Воду з цукром закип’ятити, додати сбрызнутую лимоном айву. Проварити 10 хвилин. Дістати з води, остудити.
Борошно перемішати з розпушувачем. Цукор з яйцями збити в піну, потім додати цедру, олію, знову збити. Туди ж засипати сир, борошно і ретельно перемішати.
Форму змастити маслом, вилити тісто, рівномірно розподілити. Зверху викласти наш фрукт, придавивши його трохи в тісто.
Піч 40 хвилин в духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів. Пробуйте ніжний сирний пиріг з айвою і пригостить ним своїх гостей!
Існує ще безліч страв з айвою, від приємних м’яких десертів, до тушкованих або смажених м’ясних страв. Бенкетуйте на здоров’я!