А пам’ятаєте цю дивовижну насолоду з дитинства, покриту цукровою пудрою? В народі її називають повітряним рисом, а по-науковому – вибуховим. Технологія його виробництва покрита таємницею, але в нашій статті ми розкриємо всі секрети. Більш того, ви не просто дізнаєтеся, як роблять повітряний рис, але і зможете приготувати частування самі.
З чого роблять повітряний рис? Звичайно ж, із звичайної рисової крупи, але у кожного технолога є свої секрети виробництва. Якщо ви хоча б раз бували в Індії, прогулюючись по вулицях Нью-Делі, напевно, помічали безліч магазинчиків, де ці ласощі продаються прямо з рук ще гарячими. Тамтешні торгівці варять рис, або правильніше говорити, підривають, в неглибокому котлі.
Ємність вщерть заповнюють піском і встановлюють на жар, а коли вміст котла доходить до максимальної точки нагріву, всипають в нього рис.
Отриману суміш досить довгий час, з серйозним обличчям, торговці вимішують довгою дерев’яною лопаткою. Після того як кожне зернятко набубнявіє, вміст котла висипають у величезне сито. Це означає, що повітряний рис вже готовий. Ласощі розкладають в паперові конверти і посипають спеціями.
Якщо ви хочете поласувати рисом дійсно хорошої якості, далеко ходити не доведеться, а от поторгуватися варто – місцеві дуже люблять цю справу. Правда, смак такого рису значно спотворюється неприємним відчуттям пилу та піску на зубах.
У нашій же країні справжній повітряний рис готується в спеціальних апаратах – екструдерах. У ємність всипають величезну кількість крупи, закривають кришку і потім пекельна машина під високим тиском і температурою підриває рисові зернятка.
Купивши всього лише один пакетик таких ласощів, багато хто вже не може відмовити собі в задоволенні балувати свій шлунок ним регулярно. Саме тому дуже часто виникає питання, як зробити повітряний рис в домашніх умовах. Насправді нічого складного в цьому процесі немає. Але про все по порядку.
Повітряний рис – сам по собі вже гідне частування до дитячого або святкового столу. Але дуже часто господині намагаються злегка прикрасити страву цукром, карамеллю, шоколадом або фруктами. Так з’явилося безліч різноманітних рецептів, де повітряний рис вже входить в перелік інгредієнтів.
Щоб зрозуміти, як приготувати повітряний рис в домашніх умовах, багато розуму і великого кулінарного досвіду непотрібно. Впоратися із завданням може навіть дитина, якщо, звичайно, мама допустить її до киплячої олії. Пропонуємо на ваш розгляд два особливо простих рецепта, ви ж самі зможете вибрати для себе кращий.
Повітряний рис в домашніх умовах готується досить тривалий час. Отримати смачні ласощі, що тануть у роті, всього лише за півгодини у вас навряд чи вийде, тому приготуйтеся попрацювати над стравою близько 3-4 годин. А впоратися з завданням вам допоможе наш рецепт з фото.
Склад:
Приготування:
Цей рецепт повітряного рису, приготованого в домашніх умовах, практично нічим не відрізняється від попереднього варіанту. Єдиним винятком є лише шоколадний топпінг. Таке частування дуже сподобається вашим дітям, особливо якщо ви додасте до подачі страви нотку креативності.
Склад:
Приготування:
Ось і всі секрети домашнього приготування відмінних ласощів зі смаком дитинства. Сподіваємося, що тепер повітряним рисом ви будете частіше радувати близьких, особливо маленьких ласунів.