Гарячий шоколад вважається напоєм Богів. Вперше про нього стало відомо ще в далекому 16 столітті. З тих пір багато чого змінилося, але пристрасть і любов до цього напою тільки посилилися. Давайте скоріше дізнаємося, як приготувати гарячий шоколад в домашніх умовах.
Гіркий шоколад, солодкий чай…
Кажуть, що шоколад піднімає настрій за рахунок активного викиду в кров ендорфінів. Неправда. Щоб поліпшити настрій, потрібно плитку смачного шоколаду запити келихом шампанського.
Ласуни цікавляться, як приготувати гарячий шоколад з какао-порошку. Сьогодні саме цим ми і займемося. Тільки готувати ми будемо лікарський напій.
Так, ви не помилилися. У 19 столітті гарячий шоколад продавався в аптеках. Люди вважали, що цей напій благотворно впливає на м’язи і допомагає їм швидше відновитися після виснажливого навантаження.
На сьогоднішній день існує два основних способи приготування гарячого шоколаду:
- з шоколадної плитки;
- з порошку какао.
Ці компоненти можна і з’єднати разом. Все залежить від смакових уподобань.
Якщо ви любите ласувати вишуканими напоями, гарячий шоколад – це те, що вам потрібно. Гарячий, теплий, запашний, вишуканий, м’який, насичений, вабливий, смачний. І це далеко не вичерпний перелік всіх якостей цього напою.
Кілька найпотаємніших секретів допоможуть вам приготувати гарячий шоколад вдома. Швидше читайте, запам’ятовуйте або записуйте:
- для приготування напою підійде тільки свіже і незбиране молоко;
- віддайте перевагу чорному шоколаду;
- оптимальна концентрація какао – не менше 60%;
- можна використовувати білий або молочний шоколад, наповнювачі тут недоречні;
- вершки додадуть напою додаткову густину і м’якість;
- ніжний смак і аромат можна надати за допомогою ванілі, мускату, мигдалю, імбиру, кардамону;
- не доводьте гарячий шоколад до кипіння, адже ми не проводимо хімічні експерименти;
- перед подачею до столу напій потрібно збити до утворення привабливої пінки;
- прикраса – головна родзинка напою, не забудьте про це;
- справжній шоколад має терпкий смак і дуже нудотний, а мінімізувати ці якості можна за допомогою чашки чистої води.
Шоколадний рай на вашому столі
Уявіть зимовий вечір. За вікном кружляє віхола, а у вашому домі тепло і затишно. Щоб підсолодити своє життя, можна випити чашку зігріваючого напою. Зараз ми поділимося особистим секретом, як приготувати шоколад в домашніх умовах. Цей рецепт просто необхідний новачкам, які раніше ласували цим напоєм тільки в кафе або ресторані.
Склад:
- 150 мл молока;
- 1 ст. л. порошку какао;
- 30 г шоколаду;
- 1 ч. л. цукрового піску.
Приготування:
- Почнемо наш кулінарний марафон. Перевіримо за списком наявність необхідних продуктів.
- Беремо будь-який скляний або емальований посуд і наливаємо в нього молоко.
- Підійде також приладдя з нержавіючого матеріалу. Алюмінієвий сотейник не беріть, оскільки напій вийде несмачним. Як говориться, метал внесе свою ложку дьогтю.
- Тепер розгорнемо плитку шоколаду, можна покуштувати пару шматочків.
- Подрібнюємо шоколад і додамо в молоко.
- Ставимо каструлю на плиту і починаємо варити шоколад.
- Ось так поступово він почне танути, і ви побачите оригінальний візерунок з шоколадних ліній на поверхні молока.
- Тепер додаємо порошок какао і цукровий пісок. Ласуни можуть збільшити порцію останнього.
- Активно все розмішуємо до утворення однорідної маси.
- Проварюємо гарячий шоколад до температурної позначки 50-60°.
- Кипіння – ворог шоколаду. Висока температура зіпсує його смак. Запам’ятайте це, як двічі два.
- Відставляємо каструлю з плити.
- Тепер маленька хитрість: зіб’ємо шоколад міксером або блендером, щоб зробити заповітну пінку.
- Розіллємо гарячий шоколад в чашки.
- Як відомо, будь-яка страва стає смачніше, якщо її оригінально прикрасити. Увімкніть креатив і посипте зверху напій тертим шоколадом, а можна просто додати вершки.
Подаруй своїм близьким «Ніжність»
Як приготувати молочний шоколад в домашніх умовах? Саме такий напій вважається ніжним і дуже м’яким. Він підійде тим, хто не сприймає смаку гіркого шоколаду. Ніжний і ароматний напій справить на вас невимовне гастрономічне враження. Маленька хитрість: любителі пікантного можуть додавати в гарячий шоколад такі прянощі: мускат, чилі, мигдаль, імбир, гвоздику, троянду, корицю, аніс, ваніль.
Склад:
- 1 л молока;
- вершки збиті;
- 200 г білого шоколаду;
- за смаком цукровий пісок.
Приготування:
- Якщо ви уважно прочитали попередній рецепт, то з приготуванням молочного гарячого шоколаду у вас не виникне труднощів.
- Наливаємо молоко в каструлю і ставимо на плиту.
- Включаємо мінімальний вогонь і поступово починаємо нагрівати молоко.
- Щоб не влаштовувати забіг за збіглим молоком, пильно стежте за ним і помішуйте.
- Шоколад розділимо на шматочки і викладемо в каструлю з молоком.
- Білий шоколад ви можете замінити молочним. Тільки пам’ятайте – жодних добавок.
- Потихеньку розмішуємо шоколад, який розтанув і на цьому ж етапі вводимо цукровий пісок.
- Як тільки гарячий шоколад придбав однорідну консистенцію, прибираємо його з плити.
- Беремо красиві чашки і розливаємо приготований шоколад.
- А тепер озброїмося балоном зі збитими вершками і зробимо оригінальну прикрасу.
- Вершкова шапка буде виглядати привабливо, та й виграшно підкреслить смак гарячого шоколаду.
Сьогодні ви дізналися всі секрети приготування гарячого шоколаду в домашніх умовах. Такий напій зігріє вас холодним вечором. Ви зможете зарядитися енергією, любов’ю, ніжністю і щастям. Не забувайте, що красива і оригінальна прикраса страви – запорука успіху. Саме цим правилом керуються відомі шеф-кухарі. Приємного апетиту!