Яблука у всі часи були однією з найбільш смачних начинок для пирогів, причому для пирогів з різного виду тесту. Ароматні, досить соковиті і смачні пироги з яблуками можуть бути присутні у нас на столі цілий рік, але чомусь дуже хочеться шматочок пирога з яблуками саме восени.

Штрудель яблучний з листкового тіста – це пиріг з начинкою, який можна оформляти у вигляді рулету або складати конвертиком. Ця випічка відноситься до десертних, і крім яблук для пирога можуть бути використані груші, полуниця, вишня, сир з родзинками і ваніллю та інше.

Штрудель яблучний можна спекти як зі свіжими, так і з консервованими або сушеними фруктами. У будь-якому випадку, якими б не були фрукти, пиріг виходить дуже ніжним і з хрусткою скоринкою.

Це блюдо вважається одним з найбільш поширених і популярних домашніх страв, яке дуже легко і швидко готувати. При цьому це ще й досить економний варіант. Як же приготувати таке частування, як яблучний пиріг з листкового тіста? Все дуже просто. Давайте розберемося, яким способом це можна зробити.

Інгредієнти

Для початку важливо уточнити кількість всіх необхідних інгредієнтів, які нам знадобляться для приготування такої ласощі:

  • Готове листкове тісто – 1 упаковка (500 грам);
  • Масло – 100 грам;
  • Панірувальні сухарі;
  • Яблука – 1 кг;
  • Половина склянки родзинок;
  • Яйце – 1 шт;
  • Цукрова пудра і ваніль.

Весь цей простий набір продуктів повинен виявитися на кухонному столі перед приготуванням цієї страви. Тепер на деяких з них хочеться зупинитися більш докладно.

Основа, як вже зрозуміло, повинна бути листкова, як і передбачається в рецепті. Її можна приготувати самостійно, але це може зробити лише досить досвідчений кухар. Тому для всіх інших простіше і швидше всього придбати її в замороженому вигляді в магазині.

Можна, звичайно, зробити тісто на дріжджах, як для пирога з яблуками, але це вже буде зовсім інший рецепт. Тим, хто не любить використовувати тісто листкове краще буде спробувати спекти яблучний пиріг з дріжджового тіста.

Сорт яблук не має значення, тому ви можете придбати їх на свій розсуд, той, який вам подобається найбільше. Якщо мова йде про горіхи та ізюм, то їх можна як додавати, так і прибирати з рецепту, знову ж дивлячись на свої переваги і побажання.

Після того як всі нюанси з приводу інгредієнтів розглянуті, можна приступати безпосередньо до приготування ласого блюда.

Рецепт

  • У разі якщо передбачається використання горіхів і родзинок, то їх обробкою потрібно зайнятися в першу чергу. Горішки потрібно очистити від шкаралупи і подрібнити, будь-яким зручним для вас способом. Для цього можна використовувати терку або качалку. А родзинки потрібно обов’язково промити і замочити в теплій воді на 5-10 хвилин, після чого злити її;
  • Поки готуються родзинки, можна займатися приготуванням яблук. Їх треба помити, очистити від шкірки, розрізати навпіл, теж виконати і з серцевиною. Після цього фрукти можна нарізати великими кубиками;
  • Перед тим як взяти в руки тісто, треба підготувати сковороду, попередньо змастивши її маслом і поставивши на вогонь. Коли вона трохи розігріється, на неї потрібно буде викласти подрібнені яблука, щоб вони трохи протушились і розм’якли. Коли вони стануть такими, як нам потрібно, можна буде вимкнути вогонь і перекласти готову начинку в тарілку, для того, щоб яблука в тісті встигли лише підігрітися. Після того як яблучка трохи охолонуть, їх можна буде посипати ваніллю;
  • Ось тільки тепер можна приступити до роботи з тістом, яке вже встигло трохи розтанути і обмякнути, якщо ви використовуєте магазинне. Для цього потрібно його попередньо викласти на стіл або ж покласти в мікрохвильову піч на кілька хвилин, встановивши режим розморозки;
  • Розморожене тісто, яке буде використовуватися для шарлотки з яблуками, потрібно буде розділити на дві частини, а потім розкачати. Для того щоб воно не прилипало до рук і качалки, потрібно трохи притрусити його борошном. У підсумку виходить два хороших пласта тіста;
  • Наступним етапом буде начинка пирога. Для цього на розкатаний пласт тіста необхідно викласти яблучну начинку, а також родзинки і горіхи. Потрібно використовувати лише половину начинки, для того, щоб решту начинки можна було викласти на другий пласт. Зверху начинка присипається цукровою пудрою, яка додасть начинці солодкості. Після цього тісто можна буде згорнути в рулетик разом з начинкою, те ж саме проробивши і з другим пластом;
  • Тільки після цього можна включити духовку для розігріву. Поки вона буде нагріватися, можна змастити поверхню, на якій буде випікатися штрудель жиром або маслом. Потім присипати її сухариками для панірування. Якраз до цього моменту духовка вже досить розігріється і пиріг з яблуками можна буде викласти на деко;
  • Тепер слід взяти одне яйце і швидко збити його в мисочці. Коли воно стане пінистим, їм потрібно буде змастити поверхню кожного рулетика. Після цього деко можна буде відправити в духовку для того, щоб шарлотки запеклися і придбали рум’яну скоринку. На приготування може піти близько 20-25 хвилин;
  • Після того як час минув, і ви чуєте, як по будинку розноситься приємний аромат смачної домашньої випічки, готове печиво можна буде діставати з духовки. Для того щоб його можна було легко порізати, необхідно дати йому трохи часу охолонути, після чого штрудель можна буде подавати до столу і всіх пригощати. Ласощі можна подавати до чаю або глінтвейну.

Тепер ви знаєте, що таке штрудель з яблуками з листкового тіста, який може приготувати абсолютно кожна господиня. Готувати його зовсім не складно і дуже швидко. До того ж, це блюдо напевно сподобається кожному, так як воно завжди нагадує дитинство.