Печінка – це субпродукт, який має незамінні для людини амінокислоти, велику кількість заліза (особливо яловича), калію, фосфору, вітамінів А,В, Е,К та інших поживних речовин. Також печінка містить хром, який перешкоджає розвитку атеросклерозу. Залізо в продуктах корисно вживати дітям і людям з залізодефіцитною анемією.

смачний паштет з печінкиУ 18 столітті паштет могли собі дозволити лише аристократи (в нього додавали рябчиків, трюфеля). Сьогодні рецепт паштету з курячої печінки, так само як з яловичої, свинячої та качиної печінки, доступний кожному з нас.

Плюс страви в тому, що вона готується легко, з недорогих продуктів, досить ніжна на смак, відмінно підходить в якості закуски. Це універсальний продукт: його можна наносити на тости, класти в млинці, начиняти їм варені яйця або запікати з скибочками хліба в духовій шафі.

Як правильно вибрати і підготувати печінку для паштету

При виборі свіжої печінки необхідно звертати увагу на її колір (вона не повинна бути темною), запах (приємний, солодкуватий, не затхлий). На продукті не повинно бути підтікання жовчі, яка роблить страву гіркою і повністю псує її. При купівлі замороженого субпродукту важливо дивитися на термін придатності.

Не завжди вдається придбати печінку від молодої тварини. У цьому випадку її замочують у молоці або кладуть в окріп на 2 хвилини, щоб вона стала м’якше.

З метою запобігання гіркого смаку готового продукту, обов’язково видаліть з печінки всі плівки, протоки і прожилки. Перед цим бажано вимочити продукт у звичайній холодній воді 2 години.

Паштет з печінки курки

Рецептів курячого паштету існує кілька. Печінку можна варити або смажити, додавати різні компоненти. Від курочки страва виходить неймовірно ніжною і легкою.

Інгредієнти:

  • печінка курки – 500 г;
  • шматок вершкового масла – 80 г;
  • морква – 1 шт.;
  • 2 невеликі цибулини;
  • сіль, мелений перець, спеції за смаком.

Приготування

Нарізати вимочену і очищену печінку невеликими шматочками, щоб вона добре порсмажилася.

Налити масло в сковороду, злегка обсмажити на ньому цибулю, порізану кубиками, через 2 хвилини додати натерту моркву. Продовжувати смажити 5 хвилин помішуючи.

Додати до овочів печінку, обсмажувати все разом 2-3 хвилини, посипавши сіллю і спеціями.Крім перцю багато-хто додає паприку або базилік. Для соковитості страви потрібно додати 100 мл води, а ще краще бульйону, тушкувати близько 10 хвилин (дивитися, коли рожевий колір на субпродукті зникне).

Перемолоти страву можна двома способами: в м’ясорубці або в чаші блендера.

Якщо ви використовуєте м’ясорубку: перемолоти через неї готову печінку одночасно з овочами 2 рази. Потім додати маленькі шматочки масла, ще 1 раз пропустити через м’ясорубку.

Якщо у вас є блендер: 1 раз перемолоти їжу в чаші до того, як додасте шматочки масла, другий раз після. Подрібнювати протягом двох хвилин.

На кілька годин поставте готове блюдо в холодильник, щоб масло застигло і паштет став більш твердим і пластичним. До того ж гарячий паштет не такий смачний, як охолоджений.

Паштет з качиної печінки

Паштет з качиною печінкою – справжнє блюдо аристократа, хоч у нього і не додаються трюфелі. Рецепт паштету з качиною печінкою схожий з попереднім, але все ж є деякі відмінності.

Інгредієнти:

  • печінка качки – 500 г;
  • цибуля і морква – по 1 шт.;
  • часник – 5 шт.
  • масло – 100 г;
  • рослинна олія – для смаження;
  • сіль;
  • 3 літри води;
  • оцет 9% яблучний – 1 ст. л.

Приготування

Запах качиної печінки, так само як і інших її частин, не всім подобається. Щоб його приглушити, продукт вимочують 3 години у воді, розведеною з оцтом: береться 1 ст. л. яблучного оцту на 3 літри води. Після цього залози відкинути на друшляк, щоб вся зайва вода стікла.

Відправити в розігріту сковороду моркву, нарізану великими часточками.

Туди ж викласти крупно нарізану цибулю і цілі очищені зубчики часнику.

Всі овочі обсмажують при високій температурі 1-2 хвилини.

Печінку розділити на невеликі частини, додати до овочів, посолити, злегка зменшити вогонь. Смажити цибулю, моркву і часник з качиною печінкою до готовності (10-15 хвилин), періодично помішуючи.

Пересипати приготовані овочі з качиною печінкою в глибоку тарілку, накрити кришкою і дати охолонути.

Вершкове масло викласти з холодильника, щоб воно досягло кімнатної температури.

Овочі з качиною печінкою пересипати в блендер, гарненько перемішати, потім покласти до них масло шматочками і ще раз перемішати.

Паштет з качиної печінки подавати в охолодженому вигляді.

Паштет з яловичої печінки

Рецепт паштету з яловичої печінки повинна знати кожна зразкова господиня. Цей вид закуски купують у магазинах найчастіше. Ось тільки смак і користь магазинного продукту дуже відрізняються від натуральної домашньої їжі.

Інгредієнти:

  • паштет з яловичої печінкияловича печінка – 0,7 кг;
  • свинячі прошарки або сало – 0,2 кг;
  • 3 невеликі морквини;
  • 3 цибулини;
  • масло вершкове – 100 г;
  • чорний перець горошком 6 шт;
  • лавровий лист – 5 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль – близько 1 ст. л.

Приготування

Від яловичої печінки (так само як і від свинячої) обов’язково потрібно відокремити плівку, зрізати всі жовчні протоки.

Нарізати субпродукт великими шматками, покласти в каструлю і залити водою. Додати до яловичої печінки цілі очищені овочі – цибулю, моркву, часник, а також лавровий лист, перець і сало. Поставити каструлю на плиту, кип’ятити все на слабкому вогні 50 хвилин. Посолити і продовжити варити ще 10 хвилин.

Відставити каструлю з яловичої печінкою та іншими складовими майбутнього паштету, дати охолонути в тій воді, в якій вони варилися. Після цього воду злити, прибрати перець і лавр.

Подрібнити паштет з яловичої печінки блендером до однорідного стану. Викласти до суміші масло, добре перемішати або знову збити блендером.

Паштет по-селянськи

Так як технологія приготування страви з яловичої та свинячої печінки схожа одна з одною, пропонуємо вам незвичайний рецепт паштету зі свинячою печінкою і фаршем.

Інгредієнти:

  • печінка свиняча – 450 г;
  • фарш свинячий – 1 кг;
  • 1 велика цибулина;
  • 2 курячих яйця;
  • невеликий шматочок вершкового масла – 15 г;
  • бренді – 75 мл;
  • 2 лаврових листки;
  • пів чайної ложки чебрецю;
  • щіпка гвоздики;
  • мускатний горіх на кінчику ножа;
  • по 0,5 ч. л. солі і меленого перцю.

Приготування

Цибулю подрібнити і обсмажити в олії.

Шматочки сирої свинячої печінки перемолоти в чаші блендера разом зі смаженою цибулею.

паштет по-селянськиПерекласти суміш у велику миску, додати туди свинячий фарш, яйця, гвоздику, влити бренді, посипати сіллю, мускатним горіхом і перцем. Гарненько перемішати всі інгредієнти з подрібненою свинячою печінкою. Не біда, якщо у вас немає бренді, просто додайте замість нього ром або коньяк.

Викласти суміш зі свинячою печінкою в металеву або силіконову форму для запікання, зверху страви покласти лавровий лист, укутати форму фольгою. Відправити готуватися в духовку на годину при 1800С.

Перед подачею закуски на стіл необхідно прибрати з неї лист лавра і охолодити в холодильнику.

Як зберігати готовий продукт

В холодильнику це чудове блюдо можна зберігати до 5 днів. Рекомендується тримати його в скляній баночці з кришкою, щоб уникнути обвітрювання. Якщо паштет з свинячої, качиної, яловичої або курячої печінки швидко не з’їдається (хоча таке рідко буває), його можна заморозити.

Смачна закуска на сніданок, вечерю або до святкового столу готова. Приємного всім апетиту!