Добра закуска – це поєднання простоти, відмінного смаку і зручності вживання, всім цим трьом критеріям відповідають всілякі закуски в тарталетках. Особливо гарні на різних прийомах, фуршетах, де дійсно необхідні страви на один прикус, приготовані на швидку руку.
Такі перекуси у кошичках, рецепти яких досить доступні і практичні, доречні будуть також на будь-якому святковому застіллі.
Холодні закуски з риби і морепродуктів в тарталетках, їх рецепти
Рецепт холодної закуски з креветками в тарталетках
Інгредієнти:
Майонез – півсклянки;
гірчиця (діжонська) – ложка;
очищені креветки – 0,5 кілограма;
цибуля зелена – чотири пера;
кукурудза (консервована) – баночка;
селера – два стебла;
перець (солодкий червоний) – один великий;
петрушка (рублена) – жменя;
часничок – два зубця;
перчик чилі (подрібнений) – чайна ложечка;
зелений перець – половинка;
чорний перець – за смаком;
тарталетки.
Приготування:
Змішати майонез, горчичку, перчик чилі і чорний перець в невеликому посуді;
Дрібно нарізати цибуля, селера, солодкі перчики, петрушку і часник, за бажанням додати декілька каперсів;
видавлюємо Часник, добре розтираємо і змішуємо з маслом, спеціями і оцтом;
Холодну мяско ріжемо шматками, викладаємо на блюдо;
Зверху посипаємо цибулею, покриваємо перцем і помідорами;
Часниковим соусом поливаємо м’ясо, ставимо блюдо в холодне місце.
М’ясний рулет з морквою
Склад:
Корейка теляча – кілограм;
шпик – 100 грам;
коренеплоди: морква – дві, корінь петрушки – сім;
спеції: тертий імбир, сіль, мелений перчик і вода.
Приготування:
Обережно вирізаємо кістки, м’ясо натираємо з усіх боків спеціями;
Очищаємо і натираємо на тертці коріння, змішуємо з нарізаним соломкою шпиком, викладаємо на м’ясо;
Звертаємо м’ясо рулетиком, обв’язуємо мотузкою і кладемо в холодну воду, щоб вона покрила м’ясо;
Даємо закипіти. Солимо, доводимо до готовності на невеликому вогні;
Виймаємо з бульйону, охолоджуємо, нарізаємо скибочками, викладаємо на блюдо.
Закусочний рулет з овочами
Склад:
Цілісний шматок м’яса – близько півкіло;
свинячий шпик – 100 грам;
коренеплоди: моркву, корінь петрушки, цибулі – по дві;
стебло селери – один;
варені яйця – чотири;
часник – два зубця;
масло вершкове – дві ложки;
спеції: сіль, мелений перчик, за бажанням трохи майорану.
Приготування:
Злегка відбиваємо промите і просушену м’ясо, ріжемо так, щоб вийшов один плоский пласт;
Натираємо спеціями, залишаємо на деякий час;
Коріння чистимо, дрібно нарізаємо або натираємо на тертці, пасеруємо на олії до м’якості;
Яйця і нарізаємо кубиками шпик, часник подрібнюємо;
Готуємо начинку з усіх продуктів, посипаємо спеціями, викладаємо на м’ясо і загортаємо рулетиком;
Щільно перев’язуємо, викладаємо в підсолену воду, варимо на слабкому вогні до готовності;
Виймаємо з бульйону, охолоджуємо, ріжемо шматочками.
Холодна закуска на шпажках
Таке блюдо, як будь-яка інша може подаватися при звичайній трапези, але найбільш до речі воно припадає на фуршетних столах, так як не вимагають виделки і ножа, а едятся прямо з паличок.
Шпажки бувають: пластмасові, дерев’яні, металеві, короткі і довгі. Чим більше складових, тим довше паличка.
Для холодних закусок на шпагах головними інгредієнтами є овочі, фрукти, сир, шинка, оливки, м’ясо, оселедець, які нанизуються в бажаній послідовності і подають. Для цього підходять будь-які види шпажок.
Щоб шматочки канапе виглядали красиво, їх слід робити однаковими у вигляді міні-бутербродиків і нарізати ножем квадратиками або за допомогою маленьких формочок для тесту. Наприклад, шинка, батон і сир накладаються шарами, нарізаються і надягають на шпажку в такому порядку: оливки, шинка, сир, хліб.
Такі бутерброди підійдуть до більш міцних напоїв. А овочеві і фруктові відмінно підходять до легких напоїв. Хліб використовується за бажанням. Шматочки батона легше знизу закріпити всю конструкцію, щоб вона не спускалася по шпазі.
Подається таке блюдо окремо, або комбінується з іншою їжею.