Мед – це корисний природний смаколик, який можна придбати як в магазинах, так і у бджолярів. Існує думка, що солодкий бджолиний продукт, має 2-3-річну витримку і володіє куди більш цінними властивостями, ніж тільки що відкачаний. Чи так це насправді? І який взагалі термін придатності натурального меду?
Термін придатності натурального меду (штучний замінник ми не розглядаємо) залежить, насамперед, від умов його зберігання та складу. Так, нектар, що збирається бджолами у вуликах, може зберігатися десятки років не втрачати своїх якостей.
Але, комахи, наповнюючи стільники цією життєдайною речовиною, перетворюють їх в герметичний контейнер з воску, який повністю виключає попадання всередину мікробів і кисню. А при вилученні продукту з вулика умови навколишнього середовища змінюються: в продукт потрапляють мікроорганізми і він піддається впливу прямого сонячного світла, перепадів температур і т. д. Відповідно, змінюється в меншу сторону і термін придатності бджолиного меду.
Також на збереження природного меду впливає і його склад. Наприклад, мед, зібраний з білої акації та каштана, містить дуже багато фруктози. Цей вид не кристалізується і протягом усього часу зберігає свій первинний рідкий стан. Термін придатності такого меду становить всього 1 рік. Інші сорти цінного природного меду можна зберігати протягом 5-6 років.
Однак для багатьох дуже важливо знати не тільки, який термін придатності у меду, але і як довго він залишається унікальним натуральним лікарським засобом. Цілющі властивості зберігаються протягом 1-2 років. Далі продукт перетворюється в звичайний смаколик. Мед, який зберігається в сотах, зберігає свої властивості весь строк зберігання. Але при цьому дуже важливо дотримуватись правильних умов, які забезпечать збереження продукту. В іншому випадку з’являться явні ознаки псування – кислий присмак і пінка на поверхні.
Все вище сказане відноситься тільки до якісного натурального продукту. Як визначити якість – це окрема розмова, тут ми лише відзначимо, що, купуючи мед, необхідно особливу увагу приділити його консистенції. Рідка напівпрозора маса може бути тільки у свіжовикачаного продукту, який з часом мутніє, твердне і кристалізується, і це абсолютно нормальне явище. А ось ідеально прозорий нектар, який зберігає рідку консистенцію більше місяця, не є повністю натуральним.
Але важливо не тільки придбати якісний мед, але і правильно його зберігати, інакше термін збереження продукту буде суттєво обмежений.
Для того щоб натуральний продукт як можна довше зберігав всі свої корисні властивості, потрібно дотримуватись наступних умов:
Якщо ви хочете, щоб натуральний природний продукт не тільки простояв довше, але і зберіг свої цілющі властивості, подбайте про створення йому відповідних умов зберігання. Намагайтеся мед купувати у пасічників, а не в магазинах. Якщо такої можливості немає, зверніть увагу на консистенцію меду при покупці. Продукт, який кристалізувався в баночці, що стоїть на полиці в магазині в грудні або січні місяці, – це цілком нормальне явище, яке підтверджує його якість.