Цей простий і недорогий білковий продукт – частий інгредієнт для салатів, як для щоденного, так і для святкового столу. Однак мало хто розуміє, з чого роблять крабові палички, які продають в магазинах, і чому на упаковці нерідко стоїть дивна альтернативна назва «сурімі». Чи є в даному продукті хоч щось від крабів і морських жителів, наскільки він безпечний?
Насправді краби до цього харчового продукту відношення якщо і мають, то тільки своїм забарвленням: мабуть, навіть в ковбасі знайдеться набагато більше м’яса, ніж в крабових паличках – одноіменного ракоподібного.
Якщо заглянути на зворотний бік упаковки та вчитатися в пункт «склад», можна знайти цьому пряме підтвердження: серед десятка інгредієнтів (у недобросовісних виробників і того більше) натяків на морепродукти не буде, хоча про рибу все ж пара слів знайдеться. Тоді чому ж палички виявилися крабовими?
Особливої любові на Заході продукт в чистому вигляді не заслужив, як і специфічна азіатська кухня, однак у 20 столітті все ж почав активно експортуватися. Причиною тому стало активне додавання різноманітних барвників, які надали білій масі вид екзотичного крабового м’яса. Можливо, можна було б говорити про крабові палички як про рибний продукт, якби не значне розходження «сурімі» в момент його створення і сьогодні.
Реальний склад крабових паличок залежить від виробника, так само як і з вже згаданою раніше ковбасою. Якщо говорити про те, з якої риби робили крабові палички спочатку, то фарш виготовлявся з «останньої» категорії – японців у той момент цікавила зовсім не ресторанна їжа.
В основу сурімі лягали путасу, мінтай, окунь, іноді використовувався хек. З отриманої після подрібнення маси виводили зайву рідину, щоб елементи краще з’єднувалися між собою. Потім сюди всипали крохмаль для в’язкості, сіль і цукор для смаку, і ліпили брусочки, які після йшли на заморозку. Таким передбачався склад класичних сурімі, які не оцінив Захід.
У підсумку, частка рибного фаршу, і без того не 100%-ва, зменшилася спочатку до 45%, а після у деяких виробників почала і зовсім становити 10-15%. Стандарти якості, які сьогодні називаються ТУ і дозволяють робити все, що завгодно, поставили для рибної складової нижнім порогом цифру 25%. Однак, судячи з результатів незалежних експертиз, маркування на упаковці ще не говорить про реальний, відповідно нормам, вміст риби, і в деяких бюджетних примірниках для зниження собівартості продукту від риби залишився лише запах. І той, нерідко, штучний.
Якщо брати до уваги склад, і не початковий, а той, що зустрічається в сучасному напівфабрикаті, говорити про яку-небудь його користь взагалі не доводиться – на 70-80% це набір абсолютно непотрібних інгредієнтів, і навіть ті потенційні 20% білка ситуацію не рятують. Кількість же шкоди можна оцінити, вивчивши довжину переліку ароматизаторів, стабілізаторів, барвників, Е-компонентів. Крабові палички з цієї позиції ще більш «порожні», ніж горезвісна ковбаса.
Однак у такому разі постає питання – чи потрібно повністю виключити цей продукт з салатів і закусок, уникаючи його як вогню?
Підводячи підсумок, варто ще раз підкреслити, що між крабами і продуктом під назвою «крабові палички» прірва величиною з Атлантичний океан, і єдине, що їх ледве ріднить – можлива присутність риби в складі напівфабрикату. Якщо він має потрапити на Ваш стіл, уважно вивчіть склад і зовнішній вигляд продукту. Намагайтеся не зловживати, не включати його в дитяче харчування і по можливості замінювати свіжою рибою.