Є багато поживних і смачних страв, які ми не любимо тому, що на підготовку інгредієнтів йде багато часу. До таких продуктів належать бобові культури, зокрема, квасоля. Про її користь сказано чимало, та й напевно ви вже пробували боби у відвареному вигляді. Але ось як зварити квасолю швидко без замочування, знають не всі.

Кулінарні фокуси, або як обдурити квасолю?

Квасоля – це продукт не на кожен день. Саме так вважають багато господинь. Варто віддати їм належне, адже вони абсолютно праві. Після дванадцятигодинного вимочування ви самі зрозумієте чому. Однак є кілька простих і доступних способів, як зварити квасолю, щоб вона була м’якою, і при цьому не витратити багато вільного часу на підготовку продукту. Розглянемо їх.

Інтенсивне варіння

приготування квасоліЦей спосіб передбачає приготування квасолі з додаванням крижаної води:

  1. Промийте квасолю під краном з холодною водою.
  2. Пересипте продукт в каструлю і залийте водою так, щоб рідина була вище бобів на ширину вказівного і середнього пальця.
  3. Поставте ємність з продуктами на сильний вогонь і доведіть рідину до кипіння.
  4. Як тільки вода закипить, додайте в каструлю порцію крижаної води. Потім знову доведіть її до кипіння.
  5. Повторіть цю процедуру 4-5 разів.
  6. Приблизно через 50 хвилин ваша квасоля буде готова.

Замочування з содою

Просто додайте в холодну воду столову ложку соди. Цей спосіб дозволяє відварити боби всього лише за годину, але підходить далеко не всім. Справа в тому, що сода впливає на смакові якості квасолі і залишає після себе характерний присмак. До речі, соду цілком можна замінити лимонною кислотою або лимонним соком.

«Заморський» метод

І самий незвичайний метод – додати в каструлю листочок морської капусти. Особлива перевага цього способу полягає в тому, що бобові не розварюються, але при цьому виходять надзвичайно ніжними і м’якими всередині. Робиться це наступним чином:

  1. Півкілограма сушеної квасолі залити 4 літрами холодної води.
  2. Додайте в каструлю 1-2 листочка сухої морської капусти і поставте на сильний вогонь.
  3. Як тільки рідина закипить, зменшіть вогонь до середніх температур і варіть приблизно 40 хвилин.
  4. Потім воду злийте, а квасолю промийте під краном.

Ще один варіант, як зварити квасолю швидко і без замочування, – в мультиварці. Цей сучасний кухонний девайс чомусь багатьма не береться до уваги. Адже продається пристрій зі своєю книгою рецептів. І якщо заглянути в неї, можна знайти чимало цікавого.

Так, більшість виробників мультиварок рекомендують покласти квасолю у чашу, залити водою і встановити таймер на 1-1,5 години. При цьому нічого відпарювати або замочувати не потрібно, адже пристрій і так чудово впорається з завданням. Для гостроти смаку до квасолі в мультиварку можна додати м’ясо, обсмажену цибулю або овочі. Напевно вийде відмінна страва.

Крім того, при будь-якій варці квасолі досвідчені кулінари радять солити бульйон в самому кінці приготування. Це ж правило стосується перцю, коріандру та інших спецій. Так бобова культура збереже свій особливий смак, а прянощі лише правильно його відтінятимуть.

Якщо ви хочете отримати відварену квасолю цілою, перевіряйте її на готовність не виделкою, а методом проби. Вийміть з каструлі і остудіть кілька штучок, а потім спробуйте їх на смак. Якщо якість квасолі вас задовольняє, можете сміливо зливати воду.

Грузинський салат «Мхалі»

Цей рецепт – ще один варіант, як можна швидко зварити червону квасолю без замочування. Пікантний грузинський салат по своєму зовнішньому вигляду більше нагадує звичний нам паштет, а ось за смаком порівняти його ні з чим. Дивовижні пряні нотки гармонійно переплітаються з вареною квасолею і смаженою цибулею. Такі ласощі нікого не залишить байдужим.

салат МхаліСклад:

  • ½ кг червоної квасолі;
  • ½ скл. волоських горіхів;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 ст. л. рослинної олії;
  • 4 зубчики часнику;
  • 1 ст. л. яблучного оцту;
  • зелень;
  • спеції – за смаком.

Приготування:

  1. Спочатку займемося приготуванням квасолі: заливаємо боби водою і доводимо до кипіння.
  2. Зливаємо окріп, додаємо в каструлю свіжу воду і знову доводимо квасолю до кипіння.
  3. Після всіх цих маніпуляцій міняємо воду ще раз і готуємо квасолю вже півтори години.
  4. Тим часом займемося підготовкою інших інгредієнтів. Очищаємо і дрібно шаткуємо цибулю.
  5. Розігріваємо сковороду з олією і обсмажуємо цибулю до золотистого кольору.
  6. Після того як квасоля стане м’якою, вимикаємо вогонь і знімаємо каструлю з плити.
  7. Виливаємо відвар в окрему миску, а квасолю охолоджуємо.
  8. Остиглу квасолю розімніть блендером або пропустіть кілька разів через м’ясорубку.
  9. Очистіть і дрібно порубайте волоські горіхи. Додайте їх до пасти.
  10. Потім до квасолі додайте остиглу смажену цибулю.
  11. Туди ж відправте яблучний оцет, часник, дрібно нарізаний пучок зелені, спеції та приправи.
  12. Гарненько перемішайте всі інгредієнти, при необхідності потроху додаючи відвар з кухля.
  13. Викладіть салат в порційну тарілку, а зверху прикрасьте залишками зелені. Смачного!

Ось, мабуть, і всі варіанти, як можна швидко зварити квасолю. До речі, за такими рецептами готують і інші бобові культури, крім сочевиці. Тепер ви зможете балувати себе і своїх близьких смачними стравами з квасолею набагато частіше.