Сьогодні важко знайти людину, яка б суворо дотримувалася принципів правильного харчування. Перш за все, слід знати, що умови, необхідні для переробки різних продуктів, кардинально відрізняються.
Для розщеплення білків потрібне кисле середовище, а для вуглеводів – лужне. Тому, якщо ми будемо їсти продукти, що містять білки і вуглеводи, одночасно, ці речовини засвояться гірше. Крім того, така несумісність їжі може викликати серйозні проблеми з діяльністю шлунково-кишкового тракту.
Щоб виключити таке неправильне змішування продуктів, слід дотримуватися роздільного харчування. Прихильники цього напряму при виборі їжі орієнтуються на таблицю поєднання продуктів.
Правильне харчування засноване на вживанні їжі за таблицею поєднання продуктів. Вона складена таким чином, що людина буде їсти окремо білки і вуглеводи, не змішуючи ці цінні речовини.
Якщо при правильному харчуванні окремо вживати білки і вуглеводи, вони швидше будуть засвоюватися, не порушуючи кислотно-лужного балансу.
Завдяки тому, що їжа швидше засвоюється, не відбувається бродіння та інтоксикація організму.
Ті, хто давно дотримуються цієї системи вживання їжі, відзначають, що самопочуття поліпшується, а вага зменшується, тому це ще й ефективний спосіб схуднення без шкоди для здоров’я.
При бажанні позбутися зайвої ваги можна скористатися таблицею поєднання продуктів для схуднення.
Всі продукти діляться на три групи:
Продукти, що належать до нейтральної групи, добре поєднуються і з білками, і з вуглеводами.
У випадку коли людина не дотримується правильного поєднання продуктів харчування, процес перетравлення їжі значно ускладнюється. Залишки неперетравленої їжі починають гнити, стають причиною відкладання жиру та інтоксикації організму.
Окреме місце відводиться свіжим фруктам. Щоб вони принесли користь вашому організму, їх потрібно вживати за двадцять хвилин до основної їжі. У жодному разі не можна їсти їх після їжі, краще повністю відмовитися від їх вживання, оскільки при попаданні в шлунок фруктів, де вже є інша їжа, вони зумовлять процес бродіння і гниття.
Також вони є причиною утворення жирових відкладень і підвищеного навантаження підшлункової залози. Добре засвоюються фрукти, з’їдені за 20 хвилин до їжі, повністю перетравлюються за цей час і збагачують ваш організм вітамінами і корисними мікроелементами.
При правильному харчуванні розрив між споживанням білків і вуглеводів має становити не менше двох годин. Їсти потрібно повільно і спокійно, добре пережовуючи їжу. Роздільне харчування, при якому важливим є певне поєднання продуктів, не можна вважати дієтою, це спосіб життя людини, що бажає поліпшити своє здоров’я.
Багатьом людям важко відразу перейти на правильне харчування, тому робити це потрібно поступово. Спочатку розділіть м’ясні і картопляні страви, а краще на якийсь час і зовсім відмовтеся від картоплі. Коли навчитеся поєднувати продукти правильно, повернете в свій раціон картоплю.
Таблиця сумісності допоможе вам правильно скласти раціон з користю для організму.
Попередньо треба ознайомитися з усіма групами продуктів:
Правильний підхід до вживання їжі дозволить оздоровити організм, поліпшивши роботу шлунково-кишкового тракту.
Якщо ви бажаєте правильно харчуватися, у виборі їжі вам допоможе така таблиця.
До категорії “Кислі фрукти, помідори” відносяться апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони, ананаси, сливи, кислі сорти яблук, груш, абрикосів і винограду. Помідори відрізняються від всіх інших овочів високим вмістом таких кислот, як лимонна, яблучна, щавлева.
“Напівкислі фрукти” – це чорниця, манго, малина, полуниця, солодкі на смак сливи, виноград, груші і яблука і персики.
Категорія “Солодкі фрукти, сухофрукти» включає в себе банани, фініки, хурму, інжир, всі сухофрукти, сушену диню, родзинки мускатні.
Навчившись правильно вибирати продукти до свого столу, ви помітите, як ваше самопочуття покращилося і зміцнилося здоров’я!