Чим різноманітніший наш повсякденний раціон, тим здоровіше організм. Білок, вітаміни, мікро – та макроелементи ми черпаємо з морепродуктів і річкової риби. Останнім часом велику популярність отримав пангасіус. Що це за риба, яку користь вона несе і як смачно її приготувати? Сьогодні ми знайдемо відповіді на ці питання.

Пангасіус: що потрібно знати про цю рибу?

Вітчизняний ринок рясніє різними морепродуктами і річковою рибою. Ви можете відшукати його практично будь- де . У рибі міститься білок, який необхідний нашому організму, адже саме цей компонент вважається свого роду цементом для м’язових і суглобових тканин.

філе пангасіусаЗ риби можна приготувати десятки і навіть сотні різноманітних страв. Але як бути, якщо ви не любите чистити рибу від луски, обробляти її, а потім ще й дрібні кістки вибирати під час їжі? Вихід є – купіть пангасіуса. Ця риба надходить на прилавки вже у розібраному вигляді, найчастіше у формі філе або стейків. Ніякої луски, кісток і хребта немає, і ви можете відразу приступити до її приготування.

Багато господинь помилково думають, що пангасіус – це морський мешканець. Водиться ця рибка в ріках східної Азії, але на продаж вона надходить з ферм. Головним імпортером пангасіуса в більш ніж 140 країн світу є В’єтнам. Прийнятна ціна, відмінний смак, корисні властивості – все це поєднує в собі риба пангасіус. Калорійність 100 г продукту мінімальна і становить близько 89 Ккал, тому найчастіше таку рибу вводять в дієтичний раціон.

Головне – вибрати якісну рибу, яка не піддавалася повторному заморожуванню. Зверніть увагу на шар льоду, наявність глазурі та кольору. Великим попитом користується рожеве і біле філе пангасіуса.

Поговоримо про користь рибки

Сьогодні ми під мікроскопом розглядаємо рибу пангасіус. Користь і шкода її обговорюються вже не одне десятиліття. Зрозуміло, що практично будь-яка річкова риба дарує нашому організму потрібну кількість вітамінізованих, мінеральних мікро – і макроелементів.

Як відомо, риба, у тому числі і пангасіус, містить достатню кількість білка тваринного походження. До речі, він засвоюється набагато швидше і краще, ніж білкові елементи, що містяться в м’ясі. Також риба збагачена кислотами омега-3, які відіграють важливу роль у функціонуванні серцево-судинної системи.

Говорити про корисні властивості пангасіуса можна тільки в контексті екологічно чистого продукту. В компонентному складі цієї прісноводної риби, яку в побуті називають акулячим сомом, містяться токоферол і ретинол. Завдяки цим вітамінам поліпшується стан шкіри, волосся, сповільнюються природні процеси старіння.

Також ці елементи відносять до групи антиоксидантів, які здатні вивести з організму шлаки і вивільнені радикали. Особливої уваги заслуговують вітаміни, які відносяться до групи В. Дивно, але в описуваної річкової рибі міститься весь спектр цих вітамінів. Як відомо, вони роблять корисний вплив на людський організм, зокрема:

пангасіус

  • нормалізують функціонування нервової системи;
  • перешкоджають появі неврозів;
  • зменшують наслідки перенесення стресових ситуацій;
  • покращують метаболічні процеси.

Крім перерахованих вітамінів, пангасіус багатий вмістом мікроелементних речовин, зокрема: фосфором, сіркою, фтором, хромом, цинком, феррумом, магнієм, кальцієм, натрієм, калієм.

Без заліза, як відомо, неможливе повноцінне кровотворення. Також в пангасіуса є аскорбінова кислота. Саме вітамін С є свого роду провідником і допомагає іншим мікро – і макроелементам повноцінно засвоюватися.

Профільні лікарі звертають окрему увагу на протеїн і кислоти омега-3. Вміст цих речовин у філе пангасіуса високий. Кислоти такого типу не продукуються організмом, тому їх потрібно черпати з продуктів харчування. Пангасіус відноситься до того виду прісноводних річкових мешканців, який багатий кислотами омега-3, хоча зазвичай ця перевага належить тільки морським жителям.

Кислоти цієї групи благотворно впливають на цілісність і еластичність кровоносних судин, а також покращують стан шкірних покривів, нігтьових пластин і волосся.

Міфи про шкоду пангасіуса

Як уже неодноразово говорилося, суперечки про шкоду пангасіуса не вщухають досі. Багато господинь думають, що ця риба приносить організму тільки шкоду. Давайте з’ясуємо, чому у них така думка.

властивості пангасіусаОсновним постачальником пангасіуса залишається В’єтнам. Вирощується ця риба на спеціальних фермах, які розташовані в гирлі однієї з річок цієї країни. Кажуть, що саме в цьому районі зосереджені промислові об’єкти. Викиди та відходи потрапляють у річку, що негативно позначається на якості річкового продукту.

Дійсно, так було раніше, у зв’язку з чим поставка пангасіуса в багато країн світу довгий час перебувала під забороною. На щастя, на сьогоднішній день все змінилося. Виробництво відповідає всім санітарним нормам, і ніякої шкоди ця риба принести людському організму не може. Правда, дієтологи і гастроентерологи звертають увагу на те, що надмірне вживання пангасіуса може спровокувати розвиток алергічної реакції.

Готуємо пангасіуса правильно

Відгуки господинь свідчать про те, що з риби пангасіус можна приготувати десятки різноманітних страв – котлети, тефтелі, запечене філе під різними соусами, з овочами і т.д. Пангасіус в побуті називають рибою для ледачих. Звичайно, у неї ж немає кісток, так і очищати її від луски теж не потрібно.

Незалежно від того, що ви придбали – стейк або філе, приготувати вишукане рибне блюдо можна швидко і просто. Дуже смачною, ароматною і пікантною виходить риба, запечена в духовій шафі на цибулевої подушці та під сирним соусом. Щоб наситити пангасіуса пікантністю, додайте універсальні прянощі для риби. А соковитість запеченої риби допоможе зберегти фольга.

страви з пангасіусаСклад:

  • 0,4 кг пангасіуса;
  • 2 цибулини;
  • 100 г сиру твердих сортів;
  • ½ Ч. л. прянощів для риби;
  • ½ Ч. л. солі;
  • пучок кропу.

Приготування:

  1. Підготуємо для початку всі необхідні продукти. Філе пангасіуса розморожуємо природним шляхом, цибулю очищаємо, кріп промиваємо і просушуємо.
  2. Ріжемо цибулю у формі півкілець.
  3. Жаростійку форму застеляємо фольгою, але тільки блискучою стороною вгору.
  4. Зверху викладаємо цибульну подушку.
  5. Пангасіуса натираємо сіллю, прянощами і викладаємо на цибульну подушку.
  6. Зверху посипаємо рибку подрібненим кропом.
  7. Сир твердих сортів натираємо на тертці і посипаємо рибу.
  8. Щільно загортаємо фольгу і відправляємо рибу у жарову шафу.
  9. Випікаємо пангасіуса при температурному режимі в 160° приблизно 20 хвилин.
  10. Потім фольгу розгортаємо і продовжуємо запікати рибу ще протягом 10 хвилин.
  11. Подаємо рибу до столу з улюбленим гарніром.

Ви можете приготувати з філе пангасіуса практично будь-яке рибне блюдо. Головне – повністю розморозити стейки, інакше в процесі термічної обробки буде виділятися занадто багато рідини. За смаком пангасіус гармонує не тільки з прянощами і спеціями, але і з лимонним свіжовіджатим соком.

Риба повинна бути в щоденному раціоні. Дивуйте своїх домочадців простими, але вишуканими стравами хоча б два рази в тиждень. Ваш організм відповість вдячністю, а вірніше, хорошим самопочуттям і настроєм. Приємного апетиту і будьте здорові!