Трапляється так, що бажання спекти млинці або замісити шарлотку відвідує нас пізно вночі, коли всі найближчі магазини закриті. Або на порозі з’явилися гості, здивувати яких – обов’язок поважаючої себе господині. У такі життєві моменти нерідко встає питання про альтернативу того або іншого продукту. Сьогодні ми розповімо, чим замінити яйця у випічці.
Одні не їдять їх з християнських міркувань, дотримуючись усіх правил суворого посту. Іншим же вживати в їжу цей продукт харчування заборонив лікар через можливість виникнення алергічних реакцій.
Відмовляються від таких корисних і поживних яєць також вегетаріанці. А ще їх може просто не виявитися під рукою під час приготування тієї чи іншої страви.
Виходячи з цих міркувань, знати, чим можна замінини яйця у кексах, домашньому печиві або інший випічці, дуже навіть потрібно. Але перш за все, необхідно вміти розбиратися в рецептурі. Яйця в тісті виконують кілька важливих функцій:
Якщо ви не знаєте, навіщо додавати яйця конкретно в цю страву, то краще навіть не починати експериментувати. А от тренуватися без втрати якості і смаку можна на простих, перевірених часом та власним досвідом рецептах.
Кислотну шипучу суміш використовують у кулінарії з часів наших бабусь. Всім відомо, що саме цей склад чудово піднімає бездріжджове тісто і дарує пирогам таку бажану легкість.
Щоб замінити всього лише 1 яйце, необхідно:
Але будьте уважні: такий варіант дозволяє замінити лише до 2 яєць. Якщо ж в рецепті кількість даного інгредієнта перевищує число 3, краще вибрати інший спосіб, так як готова випічка може вийти з характерним оцтовим присмаком.
На заході яблучний оцет завжди йде під номером один. Іноземні господині додають його практично в усі види тіста. Якщо ж ви шукаєте, чим замінити яйця в млинцях, виберіть саме цей варіант.
Бананове пюре просто підкорило серця дітей і зайняло перше місце на п’єдесталі корисності у прихильників здорового харчування. Завдяки тому, що цей фрукт сам по собі досить солодкий, він може виступати в якості замінника не тільки яєць, але і цукру, тим самим зменшуючи кількість шкідливого холестерину в їжі і знижуючи калорійність страв. Просто розімніть банан блендером і додайте пюре в тісто.
Обидва замінники допомагають підтримати готовій випічці необхідну вологість, а також володіють прекрасними скріпними властивостями. Найчастіше яблучний оцет і пюре з фруктів додають у тісто для печива, хліба, пирогів і кексів. Готова страва виходить з ніжним ароматом банана і яблука.
Але цей варіант треба використовувати з обережністю. Якщо в тісто додати більше 200 мл пюре, воно може зовсім не підійти або після випічки вийти занадто щільним і вологим.
Розмелене насіння льону – кращий з варіантів заміни яєчного білка у випічці. Воно додасть тісту щільності, а також збагатить страву ніжним горіховим присмаком. Якщо ж такий ароматний варіант вас не влаштовує, смак можна легко перебити шоколадною начинкою або ванільним цукром.
Для того щоб приготувати пасту, вам необхідно:
Для звичайної жовтої випічки ідеально підійде світле лляне насіння. А ось шоколадному брауні, кексам та пирогу на какао-порошку – зернята коричневого льону.
Що найчастіше додають у борошно для випічки млинців, кексів або тортів? Правильно, картопляний або кукурудзяний крохмаль. Навіть яєчний порошок у таких продуктах – рідкість.
І якщо у вашому холодильнику не знайшлося яєць, скористайтеся одним з варіантів:
Але пам’ятайте, що крохмаль не додасть тісту пухкості, тому використовуйте його в рецептах з содою або розпушувачем.
Треба не просто знати, чим можна замінити яйця в оладках, шарлотці або іншій випічці, але і вміти це робити настільки майстерно, щоб дегустатори навіть і не подумали запідозрити підробку.
Кілька кулінарних тонкощів допоможуть вам засвоїти урок на «відмінно»:
І наостанок ще одна маленька хитрість. Всім відомо, що яйця випічці надають характерний жовтуватий відтінок. І яку б альтернативу їм ви не вибрали, такого ж кольору ніяк не вийде. Ситуацію врятує щіпка приправи куркуми. Приємного вам апетиту!