Кулінарних рецептів, в яких використовуються шлунки – баранячі, яловичі, свинячі, качині і курячі – безліч, але якщо курячі часто можна побачити в стравах домашньої кухні, то всі інші використовують у щоденному меню дуже рідко.
А все тому, що як почистити курячі шлунки відомо всім, а з іншими субпродуктами виникає безліч проблем. Якщо їх і купують на ринку, то тільки для годівлі собак. І саме в неочищеному вигляді в них містяться необхідні для собачого здоров’я ферменти і мікроорганізми.
Але якщо знати, як почистити шлунок в домашніх умовах, можна насолодитися дуже смачним блюдом.
Шлунок складається з м’язової тканини, покритої зверху шаром жиру, і еластичної мембрани – вона захищає цей орган від пошкодження:
Щоб ретельно почистити субпродукти, потрібно набратися терпіння – це досить тривалий і трудомісткий процес.
Легше буде очистити курячі й качині шлунки, якщо заздалегідь охолодити їх у холодній – а краще в крижаній – воді.
Алгоритм очищення субпродуктів наступний:
Видаляється вона досить легко, зусиль докладати не потрібно.
Далі необхідно з внутрішнього боку шлунка повністю видалити жирову тканину.
Як почистити шлунки качині від жовтої плівки? Точно так само, як курячі від білої. Потрібно ретельно стежити, щоб на качиних шлунках не залишилося ні шматочка жовтої плівки, інакше страву їсти буде неможливо – в ній буде відчуватися гіркота.
Спочатку потрібно дуже ретельно промити під струменем проточної води, для цього його кілька разів виполіскують, вивертають, всі складочки вичищають ножем або щіткою для миття посуду з м’якого дроту – другий варіант навіть зручніше.
Видаляти потрібно всі плівки, жировий шар, слиз.
Після гігієнічної обробки субпродукт замочують у розсолі – в 1 л води розчиняють 15 г солі і столову ложку оцту. В розсолі шлунку необхідно простояти не менше 5 годин. Після вимочування шлунок знову промивають, дають воді стекти самопливом, і тільки потім з нього можна щось готувати.
Як почистити баранячий шлунок? Алгоритм чищення баранячого шлунка такий же, як у свинячого.
Щоб плівки і жировий шар відходив легше, шлунок необхідно спочатку замочити в окропі хвилин на 15. Потім його також замочують у розсолі, але характерний присмак баранини залишається. Це потрібно враховувати при приготуванні страви, та придбати побільше спецій різного виду.
Найважче впоратися із завданням, як почистити яловичий шлунок в домашніх умовах. Рубець – так називають яловичий шлунок – зазвичай досить великих розмірів і впоратися з ним самостійно, не маючи досвіду оброблення, дуже важко.
Ще на стадії придбання продукту потрібно звернути увагу на шар м’язів – чорних прошарків бути не повинно.
Рубець з чорними прошарками годиться тільки в їжу тваринам:
Без такої обробки, в процесі якої субпродукт розм’якшується, видалити зовнішній ворсистий шар неможливо.
Зчищається ворсистий шар, потім жирова тканина, і субпродукт замочують ще раз в солоному розчині – на 4 години, або його просто натирають з усіх сторін сіллю і залишають на годину на холоді – не в морозилці.
Після того, як рубець промиють, його вже можна готувати – варити його потрібно не менш 4 годин.
Цікавий рецепт приготування курячих шлунків по-португальськи.
На 0,5 кг м’яса потрібно підготувати:
Спеції: суміш білого і чорного перцю, сіль.
Цибулю обсмажують до прозорості на олії, додають часник, нарізаний тоненькими скибочками перець чилі без плодоніжки.
Потім обсмажену цибулю і часник додають у курячі шлунки, протушковують близько 20 хвилин, додають в каструлю бекон і копчену ковбаску і смажать, поки не з’явиться золотава скоринка. Як тільки бекон і ковбаска приготуються, в каструлю додають біле вино і спеції і знову тушкують на невеликому вогні 2 години.
У Португалії це блюдо запивають холодним пивом.
Дуже смачне блюдо виходить з качиних шлунків, якщо їх карамелізувати в цибулі.
Готується воно так:
На 1 кг субпродуктів необхідно взяти 800 г цибулі – тоді воду додавати не доведеться, м’ясо протушкується в цибульному соку. Страва готова, коли цибуля набуває рівний бежевий колір і нагадує по консистенції тягучу карамель.
Свинячий шлунок зазвичай фарширують – в якості начинки використовують гречану кашу, гриби, які пережарюють з цибулею і спеціями. Після того, як приготовану «сумку» заповнюють начинкою, її наколюють і запікають у духовці.
Баранячий шлунок намагаються приготувати простіше – його нарізають тонкими скибочками і протушковують в цибулі, щоб позбутися від смаку баранини.
З рубця можна готувати будь-які страви: запікати його, смажити, тушкувати, варити з нього суп. Але потрібно мати на увазі – для кулінарних експериментів він готовий тільки після відварювання.
М’язова тканина рубця дуже щільна, і якщо шлунок відразу після чищення ввести в блюдо, розжувати його буде неможливо.