Глива, в останнє десятиліття міцно влаштувалася на кухнях наших хазяєчок. Гриб йде на приготування різних страв, наприклад, часто готують суп з глив.

Однак перш, ніж ми приступимо до вивчення рецептів супів з вешенками, пропонуємо вам дізнатися, що взагалі являє собою цей продукт.

Що це таке і з чим його їдять

Ця культура розмножується на ґрунті неживих залишків рослинності. Гливи засвоюють з цих залишків целюлозу і лігнін. Даний гриб росте в дикій природі, переважно на деревах, які вже засохли.

супів з вешенками4Для промислового виробництва цих грибів використовуються тирса, солома злаків, лушпиння соняшнику. Грибниці (міцелій) зберігаються при певних умовах досить довго.

На таку масштабну поширеність цього продукту впливає те, що вирощуються ці гриби дуже просто і мають високу врожайність.

Навіть у домашніх умовах виростити грибочки досить легко. Для цього всього лише необхідно закрите приміщення і спеціальні умови, наприклад, певна вологість.

Крім перших страв, мова про які піде в цій статті, грибочки також маринують, смажать, тушкують, роблять з ними пироги, начиняють яйця, запікають з овочами, додають у салати. Найчастіше для маринування цього продукту використовують суміш по-корейськи. А тушкують і смажать їх в основному з цибулею.

Багато хто вважають, що ці грибочки поступаються за смаковими якостями лісовим. Якщо ви такої ж думки, значить, ви просто ще не навчилися їх готувати. Скориставшись нашими рецептами, ви зможете по достоїнству оцінити їх тонкий і вишуканий смак.

Грибний суп з глив

Такий супчик відноситься до низькокалорійним стравам, але ним тим не менш можна добре наїстися. Це відбувається тому, що цей продукт у своєму складі містять багато рослинного білка, вітамінів (В, С, D, Е, РР), мікроелементи і мінерали. Крім цього, вважається, що регулярне вживання страв з вешенками здатне чинити позитивний вплив на зниження холестерину в крові.

Щоб бульйон був досить наваристим, варіть його на ніжках грибів, з додаванням моркви. Після того як бульйон звариться, викинете те, що варилося і заправляйте блюдо далі так, як вам вказує рецепт (капелюшками грибів, картоплею, овочами, зеленню).

Капелюшки перед тим, як опустити в суп, трохи обсмажте на рослинному маслі. Якщо ви хочете зварити м’ясний суп, але замість ніжок використовуйте курку або телятину.

Суп пюре з глив

Цей супчик може бути і не для гурманів, але він дуже ситний і простий у приготуванні. Крім цього, він не вимагає особливих фінансових витрат.

В рецепті грибного супу з глив у вигляді пюре є наступні інгредієнти:

супів з вешенками2

– бульйон курячий – 1,7 л;

– картопля – 4-5 шт.;

– гливи 300 г;

– кольорові макарони – 50 г;

– масло рослинне – 3 ст. л.;

– зелень (петрушка, кріп, зелена цибуля);

– приправи, сіль і перець за смаком.

Приготування

Після того як всі овочі почищені і помиті, приступаємо до готування грибного першого страви. Гриби обсмажуємо до золотистого кольору на рослинній олії і кладемо спеції.

Картоплю ріжемо кубиками і відварюємо в бульйоні (курячий, яловичий). Коли картопля знаходиться в стані напівготовності, кидаємо в суп, макарони і грибну обсмажену масу зі спеціями. В останній момент опускаємо зелень.

Коли страва охолоне, мелемо його в блендері. Можна додати одну-дві ложки вершків для кремовою структури і трошки вершкового масла для аромату.

В окрему тарілку супу можна додати пів чайної ложки готової гірчиці з хріном. Це додасть якусь пікантну гостроту вашого першого страви.

Суп з грибів глив з локшиною

Наступним придбанням вашої кулінарної скарбнички буде супчик з локшиною. Для його приготування потрібні такі продукти:

супів з вешенками1

– 200 г свіжих глив;

– одна морквина і цибулина;

– вершкове масло – 1 ст.л.;

– корінь петрушки;

– бульйон курячий – 1 л;

– зелень петрушки;

– спеції, сіль і перець за смаком;

– локшина – 100 р.

Приготування

У попередньо відварену гарячий бульйон опустите порізані кружальцями цибулю, моркву, корінь петрушки і відваріть. Порізані кубиками капелюшки грибів варіть близько 15 хвилин, потім додайте локшину, зварену окремо.

В кінці варіння підсолити, покладіть спеції, заправте вершковим маслом і зеленню. Перед подачею на стіл можна додати трохи сметани.

Крім супів з локшиною, ви можете також приготувати супчик з перловкою або пшоном. Головною відмінністю цих перших страв від попередніх варіантів буде те, що вам необхідно буде окремо попередньо відварити перлову або пшоняну крупу. І тільки після цього з’єднувати їх з бульйоном, грибами, картоплею і зеленню.

Великою популярністю користуються крем-супи на основі грибів. По консистенції вони схожі на супи-пюре, але головна їх відмінність – це більш м’яка, «вершкова» консистенція.

Це відбувається за рахунок того, що в кінці збивання маси додається пара столових ложок вершків або сметани. Такі перші страви мають ніжний смак, легку текстуру і приємний післясмак.

Як і будь-яку іншу страву з грибів, суп з глив володіє неповторним і характерним смаком.

Спробувавши одного разу приготувати цю страву, ви зрозумієте, що воно стане частим гостем в раціоні вашої родини. Легкого вам приготування та приємного вшанування!