Фарширована риба в духовці: покрокові рецепти
Фарширована риба в духовці – це воістину королівська страва, яку оцінить навіть найвибагливіший гурман. Звичайно, сам процес приготування не можна назвати простим, але повірте, результат вартий докладених зусиль. А ми підібрали для вас лише найкращі рецепти ніжної і соковитої фаршированої риби.
Короп, запечений цілком з овочами
Пропонуємо оригінальний рецепт фаршированої риби в духовці. На цей раз запікаємо коропа, а фарширувати його ми будемо рибним філе з овочами – цибулею і морквою. До речі, цим рецептом можна скористатися і при приготуванні будь-якої іншої риби.
Склад:
- великий короп;
- 2 моркви;
- 2 цибулини;
- 2 яйця;
- лимон або лайм;
- свіжа зелень;
- суміш спецій;
- сіль;
- 2-3 листочки лавра;
- 1 ст. л. міцного чаю.
Приготування:
- Наша першочергова задача – правильно обробити рибку. Отже, вичищаємо нутрощі і добре промиваємо коропа.
- Акуратно відбиваємо кухонним молоточком рибу.
- Тепер відокремлюємо на пузі з плавників шкуру.
- Гострим ножем зрізаємо обережно плавники і знімаємо шкірку до хвоста.
- Потім вивертаємо шкірку і відокремлюємо коропчика, починаючи від голови, де вона ще не знята.
- І нарешті, знімаємо всю шкуру і відокремлюємо філе.
- Займемося фаршем. Рибне філе подрібнюємо за допомогою м’ясорубки, вбиваємо яйця, солимо і приправляємо спеціями.
- Цибулину і 1 моркву подрібнюємо на тертці і додаємо в рибний фарш. Добре вимішуємо.
- В окремій чашці заварюємо міцний чорний чай і викладаємо в неї листочки лавра.
- Деко застеляємо фольгою, моркву і цибулину, яка залишилася нарізаємо кільцями і розкладаємо першим шаром.
- Шкірку карпа набиваємо фаршем і викладаємо поверх моркви.
- Поливаємо рибку соком лимона і чаєм, що надасть їй в процесі запікання золотистого кольору.
- Накриваємо рибку фольгою й запікаємо протягом 40 хвилин при температурній позначці в 200 градусів.
- Готового коропа прикрашаємо часточками лимона, зеленню і поливаємо сметаною або майонезом.
Щука по-царськи
Якщо ви купили щуку, вважайте, що вам дуже пощастило. З неї можна приготувати вишукану страву, яка стане головною прикрасою будь-якого святкового столу. Отже, риба фарширована в духовці:
Склад:
- середня щука;
- 100 г хліба;
- 100 мл молока;
- яйце;
- цибулина;
- 50 мл сметани;
- гілочки свіжої зелені;
- сіль;
- спеції.
Приготування:
- Спочатку підготуємо рибку. Зі щуки зрізаємо плавники, патраємо її і промиваємо.
- Тепер відрізаємо голову і акуратно відокремлюємо рибне філе, знімаємо шкірку.
- Перемелюємо філе щуки в фарш на м’ясорубці з середньою насадкою.
- Гілочки зелені (краще взяти кріп і петрушку) подрібнюємо, цибулину натираємо і додаємо у фарш.
- Вбиваємо яйце, солимо і приправляємо спеціями.
- Ретельно розмішуємо рибний фарш, щоб він вийшов однорідним.
- Тепер беремо шкіру щуки і фаршируємо її. Увага: щільно не набиваємо, інакше в процесі запікання шкура може лопнути.
- Змащуємо рибку сметаною і перекладаємо на деко, вистелене пекарським папером. Не забуваємо і покласти голову щуки.
- Запікаємо рибу в жаровій шафі при температурній позначці 220 градусів протягом години.
- Прикрашаємо готову щуку часточками лимона і оливками.
Соковитий пеленгас під білим вином
Щоб не готувати окремо гарнір до риби, нафаршируйте її кабачками. Вийде корисна і смачна страва. До речі, замість кабачків можна використовувати баклажани. Все залежить від ваших смакових уподобань.
Склад:
- пеленгас;
- 2 кабачка;
- 2 моркви;
- 2 цибулини;
- 1 скл. сухого білого вина;
- сіль;
- олія рафінована;
- спеції.
Приготування:
- Овочі чистимо, моркву і кабачки натираємо, а цибулини нарізаємо кубиками.
- Пасеруємо на рафінованій олії цибулю з морквою, потім викладаємо до них кабачки. Обсмажуємо кілька хвилин, помішуючи.
- Вливаємо вино, можна розбавити його відфільтрованою водою.
- Тушкуємо овочі на маленькому рівні конфорки до готовності. Рідина повинна випаруватися.
- Як обробити рибку і нафарширувати її, ми вже з вами розглянули. Просто повторіть всі дії, описані в попередніх рецептах.
- Викладаємо фаршированого пеленгаса на деко, вистелене пекарським папером, і запікаємо до готовності при температурній позначці в 200-210 градусів.
Любителям рибки присвячується
У вузьких кулінарних колах побутує думка, що фарширувати рибку гречкою не можна. Сьогодні ми розвіємо цей міф і приготуємо смачного сазана з гречаною крупою. Повірте – ця страва займе гідне місце у вашій кухонній книзі.
Склад:
- великий сазан;
- 1 скл. гречки;
- цибулина;
- перчик болгарський;
- 1,5 ч. л. кухонної солі;
- ½ ч. л. чорного перчика меленого;
- суміш спецій;
- олія рафінована;
- 2 ст. л. майонезу;
- гілочки петрушки і кропу.
Приготування:
- Займемося підготовкою сазана: розрізаємо вздовж черева, зрізаємо плавники, зчищуємо луску і виймаємо серединку.
- По хребту на відстані в 1 см робимо гострим ножем надрізи.
- Промиваємо сазана, потім обсушуємо, натираємо меленим перцем і сіллю.
- Гречку промиваємо і відварюємо в підсоленій воді до готовності.
- Цибулину і перчик болгарський чистимо і шаткуємо у вигляді соломки.
- Пасеруємо овочі на рафінованій олії 8-10 хвилин.
- З’єднуємо гречку з овочами, додаємо подрібнену зелень, розмішуємо.
- Тепер набиваємо сазана гречкою з овочами і заколюємо черево зубочистками. Можна зашити нитками.
- Викладаємо рибку в пакет для запікання, закриваємо його і відправляємо в духовку.
- Запікаємо сазана протягом 25-30 хвилин при температурній позначці в 200 градусів.
- Потім розкриваємо пакет зверху і тушкуємо рибку в духовці ще хвилин десять, щоб вона зарум’янилася.
Звичайно, це далеко не всі варіанти, чим і як можна начинити рибку. Так, пікантною і смачною виходить фарширована риба по-єврейськи. Загалом, вибирайте вподобаний рецепт і створюйте свої кулінарні шедеври. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!