Фарширована риба в духовці – це воістину королівська страва, яку оцінить навіть найвибагливіший гурман. Звичайно, сам процес приготування не можна назвати простим, але повірте, результат вартий докладених зусиль. А ми підібрали для вас лише найкращі рецепти ніжної і соковитої фаршированої риби.

Короп, запечений цілком з овочами

Пропонуємо оригінальний рецепт фаршированої риби в духовці. На цей раз запікаємо коропа, а фарширувати його ми будемо рибним філе з овочами – цибулею і морквою. До речі, цим рецептом можна скористатися і при приготуванні будь-якої іншої риби.

Склад:

запечений короп з овочами

  • великий короп;
  • 2 моркви;
  • 2 цибулини;
  • 2 яйця;
  • лимон або лайм;
  • свіжа зелень;
  • суміш спецій;
  • сіль;
  • 2-3 листочки лавра;
  • 1 ст. л. міцного чаю.

Приготування:

  1. Наша першочергова задача – правильно обробити рибку. Отже, вичищаємо нутрощі і добре промиваємо коропа.
  2. Акуратно відбиваємо кухонним молоточком рибу.
  3. Тепер відокремлюємо на пузі з плавників шкуру.
  4. Гострим ножем зрізаємо обережно плавники і знімаємо шкірку до хвоста.
  5. Потім вивертаємо шкірку і відокремлюємо коропчика, починаючи від голови, де вона ще не знята.
  6. І нарешті, знімаємо всю шкуру і відокремлюємо філе.
  7. Займемося фаршем. Рибне філе подрібнюємо за допомогою м’ясорубки, вбиваємо яйця, солимо і приправляємо спеціями.
  8. Цибулину і 1 моркву подрібнюємо на тертці і додаємо в рибний фарш. Добре вимішуємо.
  9. В окремій чашці заварюємо міцний чорний чай і викладаємо в неї листочки лавра.
  10. Деко застеляємо фольгою, моркву і цибулину, яка залишилася нарізаємо кільцями і розкладаємо першим шаром.
  11. Шкірку карпа набиваємо фаршем і викладаємо поверх моркви.
  12. Поливаємо рибку соком лимона і чаєм, що надасть їй в процесі запікання золотистого кольору.
  13. Накриваємо рибку фольгою й запікаємо протягом 40 хвилин при температурній позначці в 200 градусів.
  14. Готового коропа прикрашаємо часточками лимона, зеленню і поливаємо сметаною або майонезом.

Щука по-царськи

Якщо ви купили щуку, вважайте, що вам дуже пощастило. З неї можна приготувати вишукану страву, яка стане головною прикрасою будь-якого святкового столу. Отже, риба фарширована в духовці:

Склад:

щука фарширована в духовці

  • середня щука;
  • 100 г хліба;
  • 100 мл молока;
  • яйце;
  • цибулина;
  • 50 мл сметани;
  • гілочки свіжої зелені;
  • сіль;
  • спеції.

Приготування:

  1. Спочатку підготуємо рибку. Зі щуки зрізаємо плавники, патраємо її і промиваємо.
  2. Тепер відрізаємо голову і акуратно відокремлюємо рибне філе, знімаємо шкірку.
  3. Перемелюємо філе щуки в фарш на м’ясорубці з середньою насадкою.
  4. Гілочки зелені (краще взяти кріп і петрушку) подрібнюємо, цибулину натираємо і додаємо у фарш.
  5. Вбиваємо яйце, солимо і приправляємо спеціями.
  6. Ретельно розмішуємо рибний фарш, щоб він вийшов однорідним.
  7. Тепер беремо шкіру щуки і фаршируємо її. Увага: щільно не набиваємо, інакше в процесі запікання шкура може лопнути.
  8. Змащуємо рибку сметаною і перекладаємо на деко, вистелене пекарським папером. Не забуваємо і покласти голову щуки.
  9. Запікаємо рибу в жаровій шафі при температурній позначці 220 градусів протягом години.
  10. Прикрашаємо готову щуку часточками лимона і оливками.

Соковитий пеленгас під білим вином

Щоб не готувати окремо гарнір до риби, нафаршируйте її кабачками. Вийде корисна і смачна страва. До речі, замість кабачків можна використовувати баклажани. Все залежить від ваших смакових уподобань.

Склад:

пеленгас під білим вином

  • пеленгас;
  • 2 кабачка;
  • 2 моркви;
  • 2 цибулини;
  • 1 скл. сухого білого вина;
  • сіль;
  • олія рафінована;
  • спеції.

Приготування:

  1. Овочі чистимо, моркву і кабачки натираємо, а цибулини нарізаємо кубиками.
  2. Пасеруємо на рафінованій олії цибулю з морквою, потім викладаємо до них кабачки. Обсмажуємо кілька хвилин, помішуючи.
  3. Вливаємо вино, можна розбавити його відфільтрованою водою.
  4. Тушкуємо овочі на маленькому рівні конфорки до готовності. Рідина повинна випаруватися.
  5. Як обробити рибку і нафарширувати її, ми вже з вами розглянули. Просто повторіть всі дії, описані в попередніх рецептах.
  6. Викладаємо фаршированого пеленгаса на деко, вистелене пекарським папером, і запікаємо до готовності при температурній позначці в 200-210 градусів.

Любителям рибки присвячується

У вузьких кулінарних колах побутує думка, що фарширувати рибку гречкою не можна. Сьогодні ми розвіємо цей міф і приготуємо смачного сазана з гречаною крупою. Повірте – ця страва займе гідне місце у вашій кухонній книзі.

Склад:

сазана фарширований гречаною

  • великий сазан;
  • 1 скл. гречки;
  • цибулина;
  • перчик болгарський;
  • 1,5 ч. л. кухонної солі;
  • ½ ч. л. чорного перчика меленого;
  • суміш спецій;
  • олія рафінована;
  • 2 ст. л. майонезу;
  • гілочки петрушки і кропу.

Приготування:

  1. Займемося підготовкою сазана: розрізаємо вздовж черева, зрізаємо плавники, зчищуємо луску і виймаємо серединку.
  2. По хребту на відстані в 1 см робимо гострим ножем надрізи.
  3. Промиваємо сазана, потім обсушуємо, натираємо меленим перцем і сіллю.
  4. Гречку промиваємо і відварюємо в підсоленій воді до готовності.
  5. Цибулину і перчик болгарський чистимо і шаткуємо у вигляді соломки.
  6. Пасеруємо овочі на рафінованій олії 8-10 хвилин.
  7. З’єднуємо гречку з овочами, додаємо подрібнену зелень, розмішуємо.
  8. Тепер набиваємо сазана гречкою з овочами і заколюємо черево зубочистками. Можна зашити нитками.
  9. Викладаємо рибку в пакет для запікання, закриваємо його і відправляємо в духовку.
  10. Запікаємо сазана протягом 25-30 хвилин при температурній позначці в 200 градусів.
  11. Потім розкриваємо пакет зверху і тушкуємо рибку в духовці ще хвилин десять, щоб вона зарум’янилася.

Звичайно, це далеко не всі варіанти, чим і як можна начинити рибку. Так, пікантною і смачною виходить фарширована риба по-єврейськи. Загалом, вибирайте вподобаний рецепт і створюйте свої кулінарні шедеври. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!