Сучасні господині вже давно вийшли за рамки класичного способу приготування пельменів. Сьогодні їх не тільки варять, але і смажать, а також запікають. Пельмені, запечені в духовці, виходять особливо смачними. Давайте додамо нові фарби улюбленій страві.
Кулінарний екскурс
Безперечно, найбільш смачними будуть домашні пельмені. Їх роблять зі свининою, яловичиною, куркою і навіть з ведмежатиною і олениною.
З поєднанням різних сортів м’яса можна експериментувати досить довго. Але яку б начинку ви не вибрали, правила замішування основи залишаються незмінними.
Борошно обов’язково просіваємо, причому кілька разів. Це необхідно, щоб воно, як кажуть, наситилося киснем, і тоді тісто буде еластичним і м’яким. Щоб фарш був соковитим, додайте в нього трохи води і подрібненої цибулі.
Більше того, є кілька невеликих секретів запікання пельменів в духовці:
- Такі пельмені обов’язково готуються з соусом. Для його приготування можна використовувати вершки, молоко з яйцями, сметану, томатну пасту і майонез.
- Для надання страві неповторного аромату літа додайте якомога більше подрібненої зелені.
- Пельмені можна запікати на деку і в горщиках. Якщо ви вибрали перший варіант, використовуйте посуд з високими бортиками, щоб соус не витікав в процесі приготування.
- Пельмені потрібно накрити харчовою фольгою, інакше рідина буде випаровуватися і страва пригорить.
До речі, запекти пельмені можна не тільки в духовій шафі, але і в мультиварці, а також в аерогрилі.
Домашні пельмені з незабутнім смаком
Сьогодні у нас в меню – пельмені, запечені в духовці. Цей рецепт стане нашим кулінарним путівником. Сам процес приготування страви досить простий: ліпимо пельмені, потім відварюємо їх і запікаємо з сиром.
Склад:
- 300 мл відфільтрованої води;
- кухонна сіль;
- 3-4 скл. високосортного борошна;
- 400 г фаршу;
- цибулина;
- 70 г вершкового масла;
- чорний перчик мелений;
- 100 г сиру.
Приготування:
- Спочатку замісимо основу для пельменів. У глибокий посуд всипаємо три неповних склянки просіяного борошна.
- У теплій воді розчиняємо сіль, робимо невелику ямку в борошні посередині і вливаємо рідину.
- Замішуємо основу рухами по колу, потім перекладаємо її на стіл, посипаний борошном, і продовжуємо працювати, поки не отримаємо пружне тісто.
- Накриваємо тісто і залишаємо на півгодини.
- А поки займемося фаршем. М’ясо і цибулину перекрутимо, поперчимо і посолимо. Гарненько розмішаємо. Для соковитості і аромату можна додати подрібнену зелену цибульку.
- Наше тісто «відпочило», пора ліпити пельмені. Досвідчені господині можуть робити це руками. Ми ж, щоб полегшити собі роботу, скористаємося пельменницею.
- Отже, відщипнемо трошки тіста і розкачаємо його в тонкий пласт.
- Пельменницю присипаємо борошном і застеляємо її пластом тіста. В спеціальні поглиблення викладаємо фарш ложкою.
- Зверху кладемо ще один розкатаний пласт тіста і акуратно проходимся по ньому качалкою.
- Залишилося тільки потрясти пельменницю, щоб напівфабрикати випали на робочу поверхню.
- Відварюємо пельмені в підсоленій воді як зазвичай.
- Готові пельмені перекладаємо в жароміцну форму.
- Масло розтоплюємо і поливаємо їм пельмені.
- Зверху посипаємо тертим сиром.
- Запікаємо в духовій шафі протягом п’яти хвилин. Сир повинен повністю розплавитися.
Пельменна запіканка
Цю смачну страву на просторах інтернету називають «Ледачою дружиною». Таке найменування пельменна запіканка отримала неспроста. Готується вона настільки легко, що з цим впорається навіть недосвідчена господиня. Спробуємо?
Склад:
- 0,8 кг пельменів;
- 2 цибулини;
- 100 г сиру;
- 250 г майонезу;
- 4 яйця;
- олія рафінована соняшникова;
- сіль;
- зелень;
- чорний перчик мелений.
Приготування:
- Пельмені зліпили або розморозили, а тепер подрібнимо цибулини.
- Пасеруємо на рафінованій олії цибулю, потім додаємо пельмені. Обсмажуємо їх 5-7 хвилин, безперервно перемішуючи.
- Готуємо соус: змішуємо майонез з яйцями, солимо, перчимо і збиваємо до однорідності. Можна додати улюблені приправи.
- Пельмені з цибулею перекладаємо в жароміцну форму і заливаємо соусом.
- Зверху посипаємостраву сиром, який попередньо дрібно натремо.
- Запікаємо пельмені при температурі 180 градусів 30-40 хвилин.
- Посипаємо страву подрібненою зеленню, і пельмені, запечені в духовці з сиром, готові!
Готуємо улюблену страву в горщиках
Пельмені, запечені в духовці зі сметаною і молоком, залишать незгладимий слід у душі будь-якого гурмана. Особливо якщо приготувати їх в глиняних горщиках. Ніжні і соковиті пельмені з вершковими нотками можна подати і до святкового столу.
Склад:
- 1 кг пельменів;
- 3 яйця;
- 1 скл. молока;
- 1 скл. сметани;
- 50 г вершкового масла;
- гілочки кропу і петрушки;
- сіль.
Приготування:
- Формочки змащуємо маслом розм’якшеним вершковим, наповнюємо їх пельменями на 3/4 частини і солимо.
- Яйця зіб’ємо міксером і потихеньку введемо молоко. Гарненько розмішуємо.
- Заливаємо яєчно-молочною сумішшю пельмені, а зверху викладаємо сметану.
- Горщики закриваємо і ставимо у жарову шафу.
- Запікаємо протягом півгодини при температурному порозі в 180 градусів.
- Кріп і петрушку промиваємо і подрібнюємо.
- Запечені пельмені посипаємо зеленню і кличемо домочадців на дегустацію.
Як ви вже встигли переконатися, запекти пельмені в духовці нескладно. Вибираємо рецепт, готуємо необхідні продукти і з хорошим настроєм вирушаємо на кухню. І тоді наш кулінарний шедевр обов’язково вразить всіх наповал. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!