Курка в духовці: рецепти приготування з медом, лимоном, гірчицею
Ми звикли до використання меду в десертах, але цей солодкій продукт можна застосовувати і для приготування інших страв, зокрема м’яса. Мед є прекрасною базою як для соусу, так і для маринаду і чудово поєднується з гірчицею.
Цієї сумішшю заправляють салати, гарячі страви і м’ясо птиці. Курка з медом в духовці обов’язково припаде до душі любителям нетривіальних смакових поєднань. А рум’яна скоринка на поверхні викличе підвищений апетит навіть у самих упереджених гурманів.
Як приготувати курку з медом і гірчицею в духовці
Цей рецепт простий до неможливості, причому ви можете використовувати для приготування як цілу птицю, так і порційні шматки, а також стегна і навіть крильця. З курячої грудки теж вийде непогане блюдо.
Етапи приготування:
птицю порубати на частини, посолити і викласти в неглибоку форму для випічки;
в окремому посуді змішайте 100 г вершкового масла (краще використовувати його в розтопленому вигляді), пів склянки меду, гірчицю в кількості 4 ч. л. та 1 ч. л. каррі;
цією сумішшю полийте м’ясо і поставте в розігріту до 180 °С духовку. Періодично потрібно поливати м’ясо соками з дека, щоб отримати гарну зажаристу скоринку. Через 75 хвилин блюдо буде готове;
перевірити це просто: досить проткнути виделкою або ножем один шматочок і подивитися на колір соку. Якщо він буде прозорим, без домішок крові, курку можна виймати і подавати на стіл.
Як приготувати курку з лимоном і медом в духовці
Лимон в цьому рецепті врівноважує солодкість меду, надає страві оригінальну кислинку. Але при цьому він ще збільшує рихлість м’яса, робить його більш м’яким. Всього цього дозволяє досягти маринад, виконаний на основі цих двох компонентів.
Етапи приготування:
птицю порубати на прийнятні за величиною шматки, посолити і поперчити. Мед в кількості 2 ст. л. розтопити, а половину лимона порізати тоненькими шматочками;
перемішати курку разом з медом і шматочками цитрусового фрукта, намагаючись тиснути на них, щоб вони дали більше соку. Залишити м’ясо на 3/4 години;
після вийняти шматочки курки і перекласти їх у форму для запікання. Маринад, приготований для курки в духовці з медом використовувати не потрібно. Зверху можна змастити шматки сметаною і викласти на них пару свіжих шматочків лимона;
прибрати м’ясо в попередньо розігріту до 200 °С духовку. Якщо є така можливість, можна включити функцію аерогриль. Перші 20 хвилин тримати м’ясо при температурі 200 °С, а після знизити її до 170 °С і протримати ще стільки ж;
якщо ви на дієті і не хочете отримати блюдо з рум’яною скоринкою, то накрийте посуд кришкою або фольгою.
Як можна приготувати курку в духовці з медом та часником
Часник додає м’ясу незвичайний аромат і використовується багатьма народами світу при приготуванні птиці.
Ось найпопулярніший рецепт:
тушку птиці розрізати навпіл і покласти на змащене олією деко;
тепер необхідно приготувати натирання: 1 ст. л. суміші італійських або прованських трав змішати з продуктом бджільництва в об’ємі 4 ст. л. і 2 зубчиками подрібненого часнику. Додати сіль і перець, якому ви віддаєте перевагу за смаком;
натерти тушку цією сумішшю, налити на дно дека 2/3 склянки води і прибрати в духовку. Повернути тумблер на 180 °С і залишити томитися на 1 годину;
подаємо в цілому вигляді або розрізаємо на порційні шматки.
Як приготувати курку з апельсинами і медом в духовці
Як можна приготувати курку з медом в духовці? Це зробити не складно, особливо, якщо під рукою є пара апельсинів.
Етапи приготування:
курячі голяшки (або частину птиці) промити, обсушити, натерти улюбленими спеціями – перцем, часником, товченими горішками, а також маслом або сметаною. Якщо хочеться, щоб м’ясо добре підрум’янилося, то його потрібно натерти лимоном, а точніше його соком, змішаним зі столовою ложкою меду;
викласти голяшки на решітку, під неї обов’язково підставити деко. Запікати 40 хвилин при температурі усередині духової шафи 250 °С;
для отримання соусу з апельсинами 100 мл червоного вина випарити, додати сік одного свіжого помаранчевого цитрусового, знову випарити і після влити сік і жир від приготовленої курки. Додати сухарі, сіль і улюблений перець, тушкувати до готовності;
злегка притушкувати в цьому складі суміш лісових ягід. Розлити соус по тарілках, розкласти гарнір і м’ясо.
При бажанні на деко, яке призначене для стікання жиру, можна викласти картоплю, яблука, цибулю, моркву або груші. Картоплю рекомендується злегка надрізати, але не до кінця, щоб не розвалилася. Можна зробити хрестоподібну надсічку. Таким чином ви приготуєте одночасно і м’ясо, і гарнір до нього.
Рецепт курки з медом і соєвим соусом в духовці
Соєвий соус, як і мед, надає меду солодкість, але при цьому він має і яскраво виражений солоний смак, даючи можливість використовувати при приготуванні страви меншу кількість солі. Соя дуже часто виступає основним інгредієнтом пряних маринадів, наділяючи блюдо неповторними смаковими відтінками.
Етапи приготування:
шматки птиці промити, видалити зайвий жир і шкіру;
в окремому посуді змішати мед в об’ємі 1 ст. л., соєвий соус в кількості 3 ст. л., гірчицю в кількості 2 ч. л. та попередньо подрібнені 3 зубчики часнику. Гірчицю рекомендується використовувати в зернах, але через брак такої можна застосувати і звичайну;
кожен окремий шматочок курки (краще брати стегна) надрізати в трьох місцях з одного боку, посолити і добре промазати маринадом, але використовувати не всю кількість, а тільки 2/3. Залишити на 20 хвилин;
у змащену маслом форму викласти м’ясо і поставити в розігріту до 200 °С духовку на 50 хвилин. Через півгодини запікання розподілити маринад, який залишився по поверхні шматочків. Подавати з рисовим гарніром і овочами.
Всі перераховані вище рецепти заслуговують вашої уваги.
Курка, приготована з використанням меду, виходить з незвичайним запахом, а вже якою соковитою! Спробуйте і оцініть самі. Приємного апетиту!