Якою стравою можна нагодувати свою сім’ю, щоб вона була смачною, корисною, ситною, та ще й бюджетною? Тут в нагоді стане судак смажений на сковороді. Чому саме ця рибка? По-перше, судак коштує недорого. По-друге, в ньому мало кісток. І по-третє, це неймовірно смачна риба.
Секрети смачної і ароматної смаженої рибки
Здавалося б, що може бути простіше, ніж посмажити рибку? Проте нерідко трапляється так, що філе виходить сухуватим або взагалі розповзається по сковороді.
Щоб з вами такого не сталося, а філе судака, смажене на сковороді, вдалося на славу, прислухайтеся до порад досвідчених господинь:
- Щоб швидко почистити рибку, опустіть її на кілька секунд в окріп, і тоді ви без зайвих зусиль зможете позбутися від луски.
- Рибне філе перед смаженням обов’язково потрібно обсушити, інакше в процесі його приготування олія буде бризкати.
- Швидко і смачно посмажити судака, як втім, і будь-яку іншу рибку, можна в малій кількості рослинної олії, попередньо обкачавши філе в борошні або сухарях.
- Готову рибу потрібно викласти на кухонний паперовий рушник, щоб позбутися від надлишків олії.
- Традиційно рибку смажать у клярі, а щоб він не розтікався, попередньо слід гарненько розігріти сковороду.
- Соковитим і м’яким виходить судак, який смажать під закритою кришкою. А ось якщо ви хочете, щоб рибка покрилася хрусткою красивою скоринкою, то сковороду накривати не треба.
- При обсмажуванні риби в клярі викладайте шматочки на сковороду так, щоб вони не торкалися один одного. В іншому випадку рибні шматочки можуть злипнутися, що зіпсує зовнішній вигляд страви.
- Подавати смаженого судака можна з будь-яким гарніром, поливаючи його сметанним соусом.
Соковита і ароматна рибка – пальчики оближеш!
Отже, почнемо, мабуть, з самого швидкого і простого способу приготування смаженого судака. Підготуємо рибку і кляр, а далі – справа техніки. Записуємо скоріше рецепт.
Інгредієнти:
- судак;
- суміш спецій для рибки;
- 2 яйця;
- 4-5 ст. л. просіяного борошна;
- 4-5 ст. л. сухарів для панірування;
- за смаком свіжовижатий лимонний сік;
- сіль;
- олія рослинна.
Приготування:
- Підготуємо судака: вимиємо його гарненько і обсушимо. Потім очистимо рибу від луски та виймаємо нутрощі, видаляємо кісточки і хребет. Ось у нас залишилося рибне філе.
- Нарізаємо судака порційними не надто великими шматочками і викладаємо в глибокий посуд.
- Приправляємо рибку спеціями. За смаком додаємо лимонний сік. Перемішуємо і накриваємо кришкою. Залишаємо на 30-40 хвилин, щоб судак наситився спеціями і ввібрав в себе смак та аромат лимона.
- А поки готуємо кляр. Нам знадобляться три піали. В одній збиваємо яйця, у другу викладаємо просіяне борошно, а в третю – сухарі для панірування.
- Нагріваємо в сковороді олію. Кожен рибний шматочок занурюємо в яйце, потім в борошно, знову в яйце і потім в панірувальні сухарі.
- Обсмажуємо судака з обох боків до золотистої гарної скоринки.
- Подаємо ароматну рибку з улюбленим гарніром.
Судак, смажений на сковороді: простий і смачний рецепт
Продовжимо наш кулінарний екскурс і розглянемо ще один нескладний рецепт. Маринуємо рибку в соєвому соусі, паніруємо в просіяному борошні і відправляємо на сковороду. Як бачите, все просто. До речі, соєвий соус можна замінити свіжовидавленим соком лимона.
Інгредієнти:
- судак;
- 1 скл. просіяного борошна;
- 3-4 ст. л. соєвого соусу;
- олія соняшникова рафінована;
- сіль;
- перець чорний мелений;
- 50 г сиру.
Приготування:
- Підготуємо рибку: промиємо і просушимо, а потім наріжемо на порції. Замаринуємо судака в соєвому соусі на півгодинки.
- У просіяне борошно додаємо трохи меленого чорного перцю і солі. Увага: обережно з сіллю, адже соєвий соус досить солоний.
- Тепер нам залишилося посмажити рибку. Обвалюємо кожен шматочок у борошні і відправляємо на сковороду. Смажимо з обох сторін до готовності.
- Сир натираємо і присипаємо їм обсмажені шматочки судака.
Судак, маринований в сметані
Надзвичайно ніжним і смачним виходить судак, який смажений на сковороді зі сметаною. Тут є два варіанти: можна посмажити рибку, а потім протушити її в сметанному соусі або ж відразу замаринувати філе в сметані. Ми виберемо другий варіант. До речі, сметану можна замінити майонезом.
Інгредієнти:
- 1 кг філе судака;
- 2 ст. л. рослинної олії;
- 2-3 зубчики часнику;
- 5 ст. л. сметани;
- сіль;
- чорний мелений перець;
- 1,5 скл. просіяного борошна;
- 4 яйця.
Приготування:
- Філе промиваємо, обсушуємо і нарізаємо порційними шматками.
- Змішуємо рибку зі сметаною, солимо і перчимо, додаємо зубчики часнику. Перемішуємо і маринуємо судака не менше двох годин, а краще всього залишити його на ніч.
- Яйця збиваємо, трохи додавши сіль та перець.
- В окремому посуді підготуємо просіяне борошно.
- Мариновану рибу вмочаємо спочатку в борошні, а потім в яєчному клярі.
- Смажимо судака вже відомим нам способом.
- Ось така гарна і смачна рибна страва у нас вийшла.
Судак з хрусткою скоринкою
Хочете, щоб звична страва заграла новими яскравими смаковими фарбами? Зустрічайте – судак, смажений на сковороді з цибулею. Загальний принцип приготування цієї страви мало чим відрізняється від попередніх рецептів, нам тільки потрібно буде окремо пасерувати цибульку.
Інгредієнти:
- судак;
- 3 цибулини;
- олія соняшникова рафінована ;
- 100-150 г просіяного борошна;
- ½ ч. л. цукру;
- сіль;
- чорний мелений перець;
- приправа «Каррі».
Приготування:
- Цибулю чистимо і нарізаємо великими півкільцями.
- Підсолену цибулю пасеруємо на соняшниковій олії до готовності. Невелика хитрість: додамо в сковороду цукор, і він надасть цибулі красивого відтінку.
- Рибу підготуємо, як описано в попередніх рецептах.
- У просіяне борошно додаємо перець, сіль і каррі. Перемішуємо.
- Паніруємо судака в борошні і відправляємо в попередньо розігріту сковороду.
- Смажимо з одного боку під закритою кришкою на мінімальному вогні, а потім перевертаємо рибку. За п’ять хвилин до закінчення процесу приготування знімаємо кришку, збільшуємо вогонь і смажимо судака далі. Тоді він покриється хрусткою скоринкою.
- Готового судака викладаємо в тарілку і щедро посипаємо пасерованою цибулею.
За цим рецептом можна посмажити не тільки судака, але і будь-яку іншу рибку. І пам’ятайте, що риба обов’язково повинна бути в домашньому меню, адже саме в ній міститься безліч корисних елементів. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!