Якою стравою можна нагодувати свою сім’ю, щоб вона була смачною, корисною, ситною, та ще й бюджетною? Тут в нагоді стане судак смажений на сковороді. Чому саме ця рибка? По-перше, судак коштує недорого. По-друге, в ньому мало кісток. І по-третє, це неймовірно смачна риба.

Секрети смачної і ароматної смаженої рибки

Здавалося б, що може бути простіше, ніж посмажити рибку? Проте нерідко трапляється так, що філе виходить сухуватим або взагалі розповзається по сковороді.

смажена рибкаЩоб з вами такого не сталося, а філе судака, смажене на сковороді, вдалося на славу, прислухайтеся до порад досвідчених господинь:

  • Щоб швидко почистити рибку, опустіть її на кілька секунд в окріп, і тоді ви без зайвих зусиль зможете позбутися від луски.
  • Рибне філе перед смаженням обов’язково потрібно обсушити, інакше в процесі його приготування олія буде бризкати.
  • Швидко і смачно посмажити судака, як втім, і будь-яку іншу рибку, можна в малій кількості рослинної олії, попередньо обкачавши філе в борошні або сухарях.
  • Готову рибу потрібно викласти на кухонний паперовий рушник, щоб позбутися від надлишків олії.
  • Традиційно рибку смажать у клярі, а щоб він не розтікався, попередньо слід гарненько розігріти сковороду.
  • Соковитим і м’яким виходить судак, який смажать під закритою кришкою. А ось якщо ви хочете, щоб рибка покрилася хрусткою красивою скоринкою, то сковороду накривати не треба.
  • При обсмажуванні риби в клярі викладайте шматочки на сковороду так, щоб вони не торкалися один одного. В іншому випадку рибні шматочки можуть злипнутися, що зіпсує зовнішній вигляд страви.
  • Подавати смаженого судака можна з будь-яким гарніром, поливаючи його сметанним соусом.

Соковита і ароматна рибка – пальчики оближеш!

Отже, почнемо, мабуть, з самого швидкого і простого способу приготування смаженого судака. Підготуємо рибку і кляр, а далі – справа техніки. Записуємо скоріше рецепт.

Інгредієнти:

смажений судак

  • судак;
  • суміш спецій для рибки;
  • 2 яйця;
  • 4-5 ст. л. просіяного борошна;
  • 4-5 ст. л. сухарів для панірування;
  • за смаком свіжовижатий лимонний сік;
  • сіль;
  • олія рослинна.

Приготування:

  1. Підготуємо судака: вимиємо його гарненько і обсушимо. Потім очистимо рибу від луски та виймаємо нутрощі, видаляємо кісточки і хребет. Ось у нас залишилося рибне філе.
  2. Нарізаємо судака порційними не надто великими шматочками і викладаємо в глибокий посуд.
  3. Приправляємо рибку спеціями. За смаком додаємо лимонний сік. Перемішуємо і накриваємо кришкою. Залишаємо на 30-40 хвилин, щоб судак наситився спеціями і ввібрав в себе смак та аромат лимона.
  4. А поки готуємо кляр. Нам знадобляться три піали. В одній збиваємо яйця, у другу викладаємо просіяне борошно, а в третю – сухарі для панірування.
  5. Нагріваємо в сковороді олію. Кожен рибний шматочок занурюємо в яйце, потім в борошно, знову в яйце і потім в панірувальні сухарі.
  6. Обсмажуємо судака з обох боків до золотистої гарної скоринки.
  7. Подаємо ароматну рибку з улюбленим гарніром.

Судак, смажений на сковороді: простий і смачний рецепт

Продовжимо наш кулінарний екскурс і розглянемо ще один нескладний рецепт. Маринуємо рибку в соєвому соусі, паніруємо в просіяному борошні і відправляємо на сковороду. Як бачите, все просто. До речі, соєвий соус можна замінити свіжовидавленим соком лимона.

судак в соєвому соусіІнгредієнти:

  • судак;
  • 1 скл. просіяного борошна;
  • 3-4 ст. л. соєвого соусу;
  • олія соняшникова рафінована;
  • сіль;
  • перець чорний мелений;
  • 50 г сиру.

Приготування:

  1. Підготуємо рибку: промиємо і просушимо, а потім наріжемо на порції. Замаринуємо судака в соєвому соусі на півгодинки.
  2. У просіяне борошно додаємо трохи меленого чорного перцю і солі. Увага: обережно з сіллю, адже соєвий соус досить солоний.
  3. Тепер нам залишилося посмажити рибку. Обвалюємо кожен шматочок у борошні і відправляємо на сковороду. Смажимо з обох сторін до готовності.
  4. Сир натираємо і присипаємо їм обсмажені шматочки судака.

Судак, маринований в сметані

Надзвичайно ніжним і смачним виходить судак, який смажений на сковороді зі сметаною. Тут є два варіанти: можна посмажити рибку, а потім протушити її в сметанному соусі або ж відразу замаринувати філе в сметані. Ми виберемо другий варіант. До речі, сметану можна замінити майонезом.

судак зі сметаноюІнгредієнти:

  • 1 кг філе судака;
  • 2 ст. л. рослинної олії;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 5 ст. л. сметани;
  • сіль;
  • чорний мелений перець;
  • 1,5 скл. просіяного борошна;
  • 4 яйця.

Приготування:

  1. Філе промиваємо, обсушуємо і нарізаємо порційними шматками.
  2. Змішуємо рибку зі сметаною, солимо і перчимо, додаємо зубчики часнику. Перемішуємо і маринуємо судака не менше двох годин, а краще всього залишити його на ніч.
  3. Яйця збиваємо, трохи додавши сіль та перець.
  4. В окремому посуді підготуємо просіяне борошно.
  5. Мариновану рибу вмочаємо спочатку в борошні, а потім в яєчному клярі.
  6. Смажимо судака вже відомим нам способом.
  7. Ось така гарна і смачна рибна страва у нас вийшла.

Судак з хрусткою скоринкою

Хочете, щоб звична страва заграла новими яскравими смаковими фарбами? Зустрічайте – судак, смажений на сковороді з цибулею. Загальний принцип приготування цієї страви мало чим відрізняється від попередніх рецептів, нам тільки потрібно буде окремо пасерувати цибульку.

судак з цибулеюІнгредієнти:

  • судак;
  • 3 цибулини;
  • олія соняшникова рафінована ;
  • 100-150 г просіяного борошна;
  • ½ ч. л. цукру;
  • сіль;
  • чорний мелений перець;
  • приправа «Каррі».

Приготування:

  1. Цибулю чистимо і нарізаємо великими півкільцями.
  2. Підсолену цибулю пасеруємо на соняшниковій олії до готовності. Невелика хитрість: додамо в сковороду цукор, і він надасть цибулі красивого відтінку.
  3. Рибу підготуємо, як описано в попередніх рецептах.
  4. У просіяне борошно додаємо перець, сіль і каррі. Перемішуємо.
  5. Паніруємо судака в борошні і відправляємо в попередньо розігріту сковороду.
  6. Смажимо з одного боку під закритою кришкою на мінімальному вогні, а потім перевертаємо рибку. За п’ять хвилин до закінчення процесу приготування знімаємо кришку, збільшуємо вогонь і смажимо судака далі. Тоді він покриється хрусткою скоринкою.
  7. Готового судака викладаємо в тарілку і щедро посипаємо пасерованою цибулею.

За цим рецептом можна посмажити не тільки судака, але і будь-яку іншу рибку. І пам’ятайте, що риба обов’язково повинна бути в домашньому меню, адже саме в ній міститься безліч корисних елементів. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!