Запіканка – це страва з різною начинкою, запечена в духовці або мультиварці. Вона може бути сирна, м’ясна, овочева, сирна, рибна, змішана. Наприклад, у рибному варіанті дуже оригінальним буде застосування морепродуктів – це креветки, мідії або кальмари.
найпоширеніша в нашій країні вважається саме сирна запіканка. Ще з дитячого садка пам’ятається її чудовий смак. Цікавий спосіб сирної запіканки розглянемо в наступному рецепті, який можна готувати своїм діткам, щоб урізноманітнити харчування.
Сирна запіканка з брокколі і кабачків:
Спочатку підготуємо овочі. Капусту акуратно ділимо на невеликі шматочки, варимо п’ять хвилин, потім відразу викладаємо на лід для збереження кольору. Кабачки очистити від шкірки, натираємо на тертці. Помідори нарізаємо соломкою.
Збиваємо яйця, поступово додаємо сіль, сир, потім кабачки з помідорами і перемішуємо.
Формочку, перед тим, як наливати нашу сирну суміш, змащуємо маслом. Наверх викладаємо суцвіття. Запікаємо в духовці при 180 градусах приблизно 40 хвилин до золотої скоринки.
Запіканка з брокколі творожено-овочевої суміші подається відразу «з пилу, з жару»!
М’ясні запіканки займають друге місце по популярності. Взагалі, м’ясо шматочками або фаршем дуже добре поєднується з картоплею, рисом, макаронами, овочами.
Краще всього, якщо вони будуть попередньо доведені до напівготовності, а макарони ще промиті холодною водою, щоб не злипалися. Приготуємо страву з курячим м’ясом і брокколі.
Запіканка з брокколі і куркою:
М’ясо нарізаємо дрібно або перекручуємо через м’ясорубку. Капусту, а саме її суцвіття, відварюємо в киплячій воді три хвилини. Якщо у вас заморожений варіант, тоді просто його розморожуємо.
Змащуємо маслом форму, кладемо на низ капусту, солимо, перчимо, поливаємо вершками. Наверх викладаємо м’ясні шматочки. Посипаємо тертим сиром або кладемо зверху тонким шаром. Прикрасити можна зеленню або додатковими спеціями.
Печемо в нагрітій духовці до 180 градусів. Процес триває 40 хвилин. А запахи поширюються по всьому будинку вже через 20 хвилин.
Рисова запіканка з брокколі:
Рис промиваємо проточною водою, варимо до готовності. Суцвіття капусти також відварюємо, зливаємо воду. Сир натираємо, цибулю нарізаємо.
Молокои яйце збиваємо блендером. Посуд для запікання змащуємо маслом, в неї викладаємо інгредієнти: верствами або в змішаному вигляді. Заливаємо сумішшю молока і яйця.
печемо В духовці при 200 градусах. Через 45 хвилин ваша рисова запіканка з брокколі готова.
До складу такої страви можуть входити різні овочі: помідори, перці, баклажани, цукіні, капуста, морква, кабачки. Буде смачніше, якщо їх спочатку трохи обсмажити на олії.
А пишність, легкість визначається за кількістю використаних яєць. До речі, в такий запіканці можна використовувати рис або макарони.
Запіканка з брокколі і овочів:
Суцвіття брокколі і цвітною капустою варимо окремо п’ять хвилин. Відкидаємо на друшляк, щоб позбутися від рідини.
Інші овочі чистимо, миємо. Цибулю, помідори, перчики нарізаємо, а моркву натираємо. Підсмажуємо спочатку цибулю, потім додаємо моркву, перчик, помідори. Кілька хвилин тушкуємо.
Змащуємо вершковим маслом форму, присипаємо половиною сухарів для панірування. Викладаємо в неї капусту і тушковані овочі.
У блендері збиваємо яйця з вершками. Інші сухарі, борошно, мускатні горіхи змішуємо, розбавляємо молоком. Потім все змішуємо, солимо, перчимо. Цією сумішшю заливаємо овочі, посипаємо сиром.
Запікаємо при 190 градусах до готовності. Перевірити готовність можна зубочисткою – якщо після проколювання запіканки вона суха, значить, страва готова!
Сир створює хрустку золотисту скоринку на блюді. При цьому кожен сорт прийде йому свій незабутній смак. Сир поєднується зі всіма продуктами, в тому числі і з кольоровою капустою.
Запіканка з брокколі та сиром:
капусту Ділимо на невеликі шматочки суцвіть, відварюємо, позбавляємося від рідини, студим.
Збиваємо яйця. Змішуємо сметану, сир Фета. У цю суміш додаємо збиті яйця, спеції, зелень, порізану раніше.
У форму, змащену вершковим маслом і посипану сухарями, кладемо шматочки капусти, заливаємо сумішшю зі спеціями, присипаємо тертим Пармезаном.
Сирна запіканка з брокколі готова через півгодини, після того як ми поставили її в духовку при 180 градусах. Политу вершками, подаємо її на вечерю!
Багато господинь придбали собі в допомогу мультиварку в якості кухонного інвентарю. Вона економить час, а також зберігає корисні речовини продуктів. Спробуйте випробувати свою помічницю в приготуванні запіканки з брокколі в мультиварці.
Запіканка з брокколі в мультиварці:
Цибулю нарізаємо півкільцями. При режимі «Смаження» і «Овочі» лук обсмажуємо протягом 8 хвилин. Суцвіття відварюємо попередньо.
В мисочці змішуємо яйця, тертий сир, сметану, цибулю, сіль перець. У чашу мультиварки кладемо спочатку броколі, заливаємо сметаною масою.
Включаємо режим «Випічка». Всього 25 хвилин потрібно почекати і – запеканочка порадує вас своїм чудовим ароматом!
Запіканка в мультиварці з брокколі і макаронами:
В мультиварці спочатку готуємо макарони з капустою і ковбасою. Кладемо ці інгредієнти в миску, заливаємо водою, солимо, перчимо, ставимо на режим «Випічка». Через півгодини перемішуємо продукти.
у мисці Збиваємо яйця, наливаємо вершки, насипаємо туди тертий сир, рубану зелень, перемішуємо. Цю масу виливаємо на продукти в чаші. Знову включаємо режим «Випічка» на 10 хвилин. По порціях накладаємо в тарілочки ситну запіканку.
Запіканка з брокколі – це страва на всі випадки життя: сніданок, обід, вечеря, кожне свято або просто зустріч друзів. Всі будуть корисно і смачно нагодовані. Здоров’я вам зі здоровою їжею!