Спаржа – це стародавній вид рослин, що нараховує більше 100 видів. Росте переважно в сухих кліматичних зонах. Найпоширеніший вид – спаржа звичайна. Деякі види рослини представлені травами, інші чагарниками.
У їжу вживають молоді паростки. Також існує спаржа лікарська, яку використовують для лікування багатьох хвороб.
Дозріває рослина дуже рано, пагони збирають в квітні. Після появи бруньок пагони вже неможливо вживати в їжу, тому що вони стають дуже щільними. Краще всього готувати і є паростки відразу після збору врожаю, оскільки протягом кількох днів вони втрачають свої корисні властивості.
Спаржа відноситься до овочевим культурам. У їжу вживають два виду овоча – зелений та білий. Обидва види мають безліч корисних властивостей, проте зелена спаржа містить додатково хлорофіл, який допомагає доставляти кисень клітинам і тканинам організму.
У рослині містяться вітаміни C, E, PP, A, B1, B9, B2, мінерали – калій, цинк, магній, фосфор, залізо, кальцій. Крім того, спаржа містить аспарагін – речовина сприяє розширенню судин, зниженню тиску і виведенню з організму аміаку.
Завдяки такому багатому складу овоч дуже добре впливає на організм людини, допомагає йому залишатися здоровим і молодим.
Корисні властивості спаржі:
Для збереження здоров’я слід вживати спаржу сирої і свіжою, щойно з грядки. Якщо вона не сподобається, можна додавати пагони в різні страви, головне, правильно приготувати овоч, щоб у ньому залишилася хоч якась користь.
Перед тим як приступити до приготування спаржі, її слід очистити. Зелені пагони чистять від середини стебла і до низу, білі тільки під верхівкою. Після очищення слід обрізати приблизно два сантиметри від кінця стебла.
Потім підрівняти стебла під одну довжину і поставити в каструлю так, щоб верхівки стирчали над водою на п’ять сантиметрів. Верхівки не такі щільні, як низи, тому добре зваряться на пару.
Можна варити овоч і горизонтально, тоді пагони слід перев’язати і причепити до них вантаж. Варити пагони потрібно недовго, щоб вони не стали занадто м’якими і порожніми в плані корисних властивостей.
Біла спаржа вариться приблизно 4-8 хвилин, зелена – 10-13 хвилин. Готовність овочів можна перевірити виделкою, паростки повинні стати ніжними і легко протыкаться.
Спаржу можна вживати окремо або в складі інших страв. Вона відмінно поєднується з м’ясом і є не тільки смачним, але і корисним до нього доповненням, оскільки овоч допомагає виводити з організму канцерогени, що утворюються при термічній обробці м’ясних страв.
Протипоказаннями для вживання овоча є індивідуальна непереносимість продукту, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки.
Також існує думка, що при частому прийомі спаржі може розвинутися сечокам’яна хвороба. Ця стурбованість обумовлена тим, що при вживанні овочу в організмі накопичуються солі щавлевої кислоти, які сприяють утворенню каменів.
Однак дана думка заперечується іншими фахівцями, які стверджують, що овоч має сечогінну дію і, навпаки, запобігає сечокам’яну хворобу.
Про користь і шкоду спаржі можна сперечатися до посиніння, якщо є сумніви з приводу шкоди продукту, краще не вживати його в їжу. Адже якщо постійно думати, що овоч може нашкодити, задоволення і користі від його поїдання точно не буде.
Також тим, хто стежить за здоров’ям і бажає отримати максимальну віддачу від їжі, слід знати, що мариновані продукти не містять у собі майже ніяких корисних речовин. Звичайно ж, маринована спаржа відрізняється приємним смаком, але цінності для організму вона не має.
Взагалі, для здоров’я пагони рослини варто вживати лише в сезон збору врожаю і бажано, не відходячи від грядок.
Сподіваємося, що надана нами інформація допоможе вам оцінити всі достоїнства цього овоча і ви введете спаржу в раціон своєї родини. Приємних кулінарних відкриттів!