Такий продукт, як смалець можна знайти практично на будь-якій кухні. Він являє собою жир, який був перетоплений з сала на дуже повільному вогні. Для приготування цього кулінарного продукту найчастіше використовується малопридатне для інших цілей внутрішньом’язове свиняче сало або нутряний жир. Крім того, цей кулінарний продукт часто виготовляється з гусячого або качиного жиру.
Будучи традиційним продуктом сільської кухні багатьох народів,він користується високим попитом і бере участь у приготуванні великої кількості страв. Так, у Німеччині його називають schmalz, у Польщі – шмальщ (smalec), в Україні – смалець, але значення цього слова на всіх мовах – плавити, топити.
Цей смачний і натуральний продукт досить широко використовується в кулінарії країн Європи і колишнього СРСР для приготування різних страв.Його вживають як закуску, змішуючи зі спеціями і часником.
На ньому обсмажують різні страви:млинці, картоплю, яйця і омлет, цілком успішно замінюючи їм будь-які рослинні олії. Крім цього, смалець можна використовувати в якості заправки для різних каш – гречаної, перлової, пшеничної або ячної.
На основі цього продукту навіть готують смачну і дуже апетитну випічку. Існує маса рецептів приготування листкових булочок, дріжджових пиріжків, кексів та хліба, які обов’язково сподобаються всій родині.
Особливого секрету в тому, як вдома готується смалець, немає. Існує безліч способів його приготування в домашніх умовах і у господинь, які активно використовують цей кулінарний продукт на своїй кухні,обов’язково існує власний рецепт.
Для приготування молочно-білого ароматного смальцю для подальшого смаження на ньому інших продуктів необхідно придбати гарне, чисте сало без м’ясних включень. Перед витоплюванням сировину потрібно ретельно вимити, очистити від забруднень і залишків крові, помістити в ємність і залити холодною підсоленою водою на 12-14 годин.
При цьому кожні 3 години воду потрібно міняти.Таке тривале замочування зробить продукт ідеально чистим і допоможе запобігти появі неприємного запаху після переплавлення сала.
Після замочування салу потрібно дати трохи просохнути, а потім нарізати його на невеликі кубики однакового розміру і помістити в ємність з товстим дном. Для цих цілей відмінно підходить чавунна гусятниця або сотейник.
Плавлення сала потрібно проводити на дуже повільному вогні, не допускаючи при цьому підгоряння і прилипання сала, інакше смак продукту буде безнадійно зіпсований, а колір стане брудно-жовтим. Витоплений жир в гарячому стані повинен бути прозорим, а після застигання – чисто-білим.
Готовий продукт ще в теплому вигляді проціджують через кілька шарів марлі, щоб не допустити потрапляння в смалець твердих не переплавлених частинок і розливається по скляних баночках або керамічним горщикам.
З розтопленого свинячого сала можна приготувати дуже смачну бутербродну масу, яку з задоволенням будуть їсти навіть діти. Для приготування смальцю за цим рецептом необхідно придбати хороше чисте сало без прожилок.
Шматочки сала витоплюються в сковороді на повільному вогні до отримання сухих шкварок. Потім у розтоплене сало додають нарізані кубиками кислі яблука, майоран, ріпчасту цибулю, сіль і перець за смаком. Прогрівають суміш ще 10-15 хвилин на повільному вогні, потім охолоджують до 40-45 градусів і проціджують через кілька шарів марлі, розливають по банках і зберігають у холодильнику до 6 місяців.
Якщо є бажання зробити вдома своїми руками не тільки смачний смалець для бутербродів, але ще і трохи його прикрасити, можна вже після проціджування додати в нього дрібно нарізаний кріп і прогріти ще 5 хвилин на повільному вогні, після чого розлити по ємностям для зберігання.
Приготування смальцю за українським рецептом передбачає ще й додавання разом з кропом перетертого сала.
Суперечки про те, наскільки корисні тваринні жири для організму людини, не стихають ніколи, і визначити достовірно чого більше від вживання смальцю користі або шкоди поки не вдалося нікому.
У процесі перетоплювання втрачається частина корисних речовин, тому порівнювати користь вживання сала і смальцю було б в корені неправильно. Однак, навіть після температурної обробки в розтопленому жирі залишається багато вітаміну В4, який позитивним чином впливає на обмін жирів і білків в організмі, запобігає появі склерозу і поліпшує роботу серця.
Присутній в смальці і вітамін Е, зміцнює стінки капілярів, запобігає утворенню тромбів, покращує згортання крові і сприяє регенерації тканин. Тому користь від вживання цього продукту все ж є.
Говорячи про те, якої шкоди може завдати вживання смальцю, перше, про що треба згадати це його високу калорійність. Вона становить 902 ккал на кожні 100 г продукту.
Смалець, який вживається у великих кількостях, погано засвоюється і значно уповільнює процес травлення. Тому до його вживання варто вкрай обережно і виважено підходити людям, які мають проблеми з печінкою і схильним до набору ваги.