Багато економних господинь напевно задавалися питанням: «Що приготувати, якщо залишилися жовтки?». Часто після приготування білкового омлету, безе для торта або будь-якої іншої страви, куди використовуються тільки білки, яєчні жовтки залишаються невикористаними. А просто викинути такий поживний продукт буде вкрай марнотратно. Тому що жовтки дуже смачний і корисний продукт харчування, що містить масу цінних мікроелементів і вітамінів.
Для приготування яєчні жовтки використовуються досить часто і проблем з тим, що приготувати з жовтків, виникати не повинно. Наприклад, з решти жовтків можна приготувати смачну домашню пасту (макарони).
Інгредієнти:
У велику миску сіємо борошно, трохи підсолюємо його і вливаємо яєчні жовточки. Тепер цю масу починаємо перемішувати руками, поступово замішуючи тісто. Воно для локшини має бути досить щільним, щоб під час варіння вироби не розповзалися. Тому місити потрібно інтенсивно і досить довго (до півгодини). Чим довше вимішуємо тісто, тим смачніше отримаємо домашню локшину.
Готове тісто округляємо, обертаємо целофаном, щоб воно не обвітрилося, і залишаємо відпочити на півгодини.
Тісто, яке вже відлежалося розділяємо на кілька частин, дуже тонко розкочуємо, підсипаючи на стіл і качалку борошно. Кожен пласт звертаємо рулетиком, нарізаємо поперечними смужками не товстіше 7 мм. Наріжемо тонше вийде локшина, наріжемо товстіше – вийде паста.
Всі рулетики розгортаємо, пересипаємо борошном, щоб не злипалися. Свіжу пасту можна відварити відразу ж, а можна підсушити і зберігати до місяця в герметично закритій тарі.
Із звичайної пасти можна приготувати різнобарвну, додавши в процесі замісу разом з борошном натуральні барвники: сік петрушки, буряка або шпинату, куркуму і інші.
Домашня локшина – відмінна основа для смачних перших страв і різних гарнірів під різноманітними соусами. Приємного апетиту!
Якщо ви все ще задаєтесь питанням, що можна приготувати з яєчних жовтків, то спробуйте чудовий італійський легкий десерт – крем Сабайон. Ці ласощі стануть відмінним доповненням будь-якої вечірки або простих посиденьок з подружками.
Інгредієнти:
В залізну миску викладаємо яєчні жовтки, трохи збиваємо їх віночком. Слідом додаємо звичайний і ванільний цукор. Все разом перемішуємо до однорідного стану, але не збиваємо. Далі вливаємо вино, знову перемішуємо масу.
Тепер споруджуємо парову баню і проводимо термічну обробку крему. Для парової бані беремо каструльку трохи меншого діаметру, ніж миска. На дно каструльки наливаємо трохи води. Рівень рідини повинен бути таким, щоб дно миски не торкалося поверхні киплячої води. Доводимо воду до кипіння, ставимо миску з кремом зверху.
Прогріваємо яєчну масу протягом 7-10 хвилин, інтенсивно збиваючи вінчиком або міксером. В процесі крем загусне і придбає повітряну структуру. Жовтки заваряться, а алкоголь випарується.
Крем розливаємо по келихах, склянках або креманках. Відправляємо десерт в холодильник на кілька годин. Подаємо Сабайон з будь-якими ягодами. Приємного всім апетиту!
В літню пору, коли хочеться освіжитися, питання про те, що приготувати з жовтків після безе або іншої страви, вирішується сам собою. Адже на жовтках виходить смачний вершковий десерт крем-брюле.
Інгредієнти:
Для подачі:
Воду виливаємо в каструлю і ставимо кип’ятитися. Жовтки збиваємо з цукром міксером.
Паралельно виймаємо вміст ванільного стручка, додаємо в вершки і ставимо на маленький вогонь. Вершки добре прогріваємо, але не кип’ятимо. При перших ознаках кипіння каструлю з вершками відразу ж відставляємо в сторону.
Гарячі вершки тонкою цівкою вливаємо в жовтки, не припиняючи збивання. Це зручно робити в стаціонарному міксері або залучити помічника. Збиваємо масу до однорідності, як би заварюючи жовтки гарячими вершками.
Отриману суміш проціджують, щоб позбутися від можливих грудочок. Якщо зверху з’явиться пінка, прибираємо її шумівкою. Розливаємо вершково-яєчну масу по невеликим керамічним формам, не доливаючи до верху 1-1,5 см. Поміщаємо їх на деко з бортиками, в яке акуратно наливаємо гарячу воду.
Цю конструкцію відправляємо в духовку (150 градусів) на 50 хвилин. Після формочки виставляємо на стіл і повністю охолоджуємо. Потім ще охолоджуємо протягом 8-24 годин, щоб маса добре застигла і охолола.
Перед подачею крем брюле прикрашаємо карамельною скоринкою. Для цього в кожну формочку насипаємо по чайній ложці цукру. Рівненько розподіляємо цукровий пісок по поверхні, повертаючи форму по колу під невеликим кутом. Потім беремо пальник і нагріваємо на мінімумі цукор, поки він не розплавиться і не утворить хрустку карамельну скоринку. Того ж ефекту можна досягти, якщо поставити формочки на кілька хвилин під гриль.
Зверху прикрашаємо десерт ягідкою полунички і гілочкою м’яти. Приємного всім апетиту!