Натуральний мед здатний кристалізуватися. У зв’язку з цим у господинь нерідко виникає питання, як відновити зацукрований продукт і повернути йому колишній зовнішній вигляд, при цьому ще й зберегти смакові якості.

Правила плавлення меду

Мед — унікальний продукт бджільництва, який містить вражаючу кількість різних корисних компонентів. Головною його особливістю є швидке зацукрювання. Кип’ятити або сильно нагрівати цю речовину не можна. Існують інші способи розтопити мед.

плавлення медуПлануючи займатися відновленням зацукрованого меду, обов’язково необхідно дотримуватися ряду правил:

  • не можна нагрівати ці ласощі вище 50 градусів, інакше всі корисні речовини зруйнуються;
  • не слід розводити речовину кип’яченою водою;
  • топити відразу велику кількість продукту не має сенсу. Весь його з’їсти ви не встигнете, а він через деякий час знову зацукриться. Тому розтоплювати мед рекомендується маленькими порціями.
  • різні сорти меду не можна змішувати;
  • ні в якому разі не користуйтеся пластиковим посудом, необхідно застосовувати керамічну та скляну тару;
  • зберігати продукт краще в скляних баночках.

Для плавлення меду потрібні невисокі температури, тому на весь процес відновлення йде досить багато часу. Але якщо ви вже взялися за цю справу, то її слід довести до кінця.

Способи зробити рідким зацукрований мед

Існує кілька способів відновити зацукрований мед. До найбільш поширених належать такі:

В теплій воді

Такий спосіб найбільш простий і нехитрий. Скляна банка з ласощами встановлюється в теплу воду.

Водяна баня

Потрібно приготувати дві каструльки — одну побільше, іншу — поменше, і баночку з медом. В тій ємності, що побільше, необхідно кип’ятити воду.

розтоплення зацукрованного меду на водяній баніПісля того як рідина закипіла, в неї поміщається маленька каструлька таким чином, щоб вона не діставала до дна і не провалювалася, а утримувалася на ручках. У маленьку каструльку ставиться ємність з бджолиним продуктом.

З цього моменту починається процес розпалювання. Вогонь під цими судинами не збільшувати, головне, щоб вода весь час залишалася гарячою, а кипіти їй більше ні до чого, інакше можна нашкодити ласощам. Для того, щоб ця корисна речовина повернула свій первісний вигляд і стала рідкою і смачною, потрібно запастися терпінням.

За допомогою лимона

Лимон це не тільки джерело вітаміну С, але ще і спосіб розтопити зацукрований мед. Для процедури знадобиться 1 лимон, попередньо помитий і нарізаний кружечками. Цитрус кладеться в баночку з бджолиним продуктом. Під впливом кислоти, яка виділяється лимоном, зацукрована консистенція буде потихеньку танути. Крім того, речовина просочиться лимонним соком.

У підсумку виходить лимонно-медова суміш, яка є не тільки смачним, а й вітамінізованим та корисним продуктом, за допомогою якого можна лікувати грип, застуду, запальні процеси в горлі і інші інфекційні захворювання.

Мед з лимоном ефективно використовується в профілактичних цілях.

Розтоплювання на сонці

Тривале перебування меду на сонці призводить до того, що він нагрівається до 50 градусів і починає танути.

При цьому зберігаються всі його корисні властивості. Однак, такий процес вимагає досить багато часу, та й світило не кожен день може з’являтися, тому таким методом користуються рідко.

Біля батареї

В зимовій період, коли сонце рідкісний гість на небосхилі, розтопити зацукрований мед можна і вдома. Банка з ласощами ставиться на всю ніч біля батареї.

Якщо труби занадто гарячі, то поставити ємність потрібно трохи подалі.

Протягом ночі банку слід кілька разів повертати, забезпечуючи тим самим рівномірність танення бджолиного продукту.

За допомогою мікрохвильової печі

Питання про те, чи можна зацукрований мед розтопити в мікрохвильовці турбує багатьох. Хтось схильний вважати, що при такому способі всі корисні властивості втрачаються. Однак якщо не сильно нагрівати, то максимальну їх кількість вдасться зберегти.

розтоплення меду в мікрохвильовціВ такому випадку посуд необхідно використовувати скляний або керамічний. Тара обов’язково накривається кришкою.

Потрібно помістити ласощі в мікрохвильовку і включати її на повну потужність на 2 хвилини. Після закінчення часу ємність необхідно дістати і її вміст перемішати дерев’яною лопаткою.

Щоб шкідливе випромінювання кухонного агрегату максимально знизити, можна використовувати спеціальний ковпак, який застосовується в таких печах для запобігання розбризкуванню їжі на корпус. Таким ковпаком накривається баночка з вмістом.

Способів, які дозволяють правильно розтопити зацукрований мед чимало. Всі вони досить ефективні, нескладні, з легкістю виконуються в домашніх умовах. Найголовніше — чітко слідувати інструкціям в процесі відновної процедури, в іншому випадку всі корисні компоненти продукту бджолиного виробництва зруйнуються.