Мабуть, майже на кожній кухні знайдеться соняшникова олія. Користь і шкода цього продукту відомі далеко не всім, хоча дуже багато людей використовує його кожен день, коли смажить, тушкує, пече або заправляє салати. Іноді олію соняшнику вживають і в лікувальних цілях. Доброму кулінару варто знати про безліч граней цього дару природи.

Серед рослинних олій, за участю яких готують їжу, найбільш популярною є олія, вилучена з насіння соняшника. Бюджетна ціна, високі смакові якості, згадка в більшості простих рецептів, які передаються з покоління в покоління, – ось основні переваги соняшникової олії. Користь і шкода різних її видів цікавлять людей, які бажають скласти свій раціон так, щоб доводилося менше турбуватися про здоров’я.

Чим допоможе і може нашкодити нерафінована олія?

В соняшниковій олії, яка не піддавалася рафінуванню, зберігаються всі корисні складові зерен соняшника: вітаміни Е, А, D, групи В, мікроелементи (залізо, нікель, хром), жирні кислоти (в основному ненасичені) і дубильні речовини.

соняшникова оліяЦей звичний продукт харчування дуже допомагає роботі людського організму:

  • нормалізує жировий і ліпідний обмін;
  • знижує рівень «шкідливого» холестерину в крові;
  • сприяє втраті зайвих кілограмів;
  • покращує зір, травний процес, стан волосся і нігтів;
  • забезпечує жовчогінну дію, що необхідно для природного очищення органів і систем;
  • має легку проносну властивість;
  • перешкоджає старінню і утворенню пухлин;
  • попереджає розвиток атеросклерозу і тромбофлебіту, а також проблеми з жовчним міхуром, кишечником, шлунком і легенями;
  • живить шкірні покриви;
  • підвищує імунітет;
  • зміцнює опорно-руховий апарат і нервову систему.

При термічній обробці значимих для організму компонентів стає менше. Коли обговорюються користь і шкода соняшникової олії холодного віджиму, фахівці відзначають, що вона містить перераховані корисні речовини в максимальній кількості. Але термін придатності такого продукту невеликий – при його перевищенні: рідина стає гіркою, що свідчить про появу вільних радикалів.

Якщо продукт виготовлений шляхом гарячого віджиму, необхідно обмежити його кількість, так як внаслідок впливу високих температур у ньому з’являється невелика кількість важких металів та домішок. Щоб максимально проявилася користь, а не шкода нерафінованої соняшникової олії, її потрібно додавати в тісто, каші, соуси і салати. Але нею не можна користуватися, коли хочеться що-небудь посмажити, тому що:

  • з’явиться неприємний стійкий запах;
  • підвищиться вміст вологи в олії, що призведе до появи густої піни – це заважає стежити за станом страви;
  • доведення такої олії до температури кипіння і вище загрожує надлишком диму і утворенням канцерогенів – речовин, які загрожують розвитком онкологічних захворювань.

Плюси і мінуси очищеного продукту

Навіть багато хто з найкращих кухарів можуть не відповісти, що таке метод екстракції. Але цей термін має пряме відношення до кулінарії. Так називається найпоширеніша технологія приготування рафінованої соняшникової олії. Користь і шкода її далеко не ідентичні властивостям продукту, що не піддавався подібній обробці.

соняшникова олія в кулінаріїНасіння заливається органічним розчинником, а після відділення олії він видаляється за допомогою лугів і водяної пари. Ця процедура може істотно знизити кількість корисних компонентів у складі продукту, залишаючи тільки калорії. Також теоретично не виключена наявність в олії залишків шкідливих хімічних домішок, хоча виробники постійно намагаються запевнити людей у зворотному.

Що ж – чи доведеться відмовлятися від очищеної олії соняшника? Ні в якому разі! Олія, що пройшла через рафінування, при нагріванні:

  • не набуває неприємного смаку і запаху;
  • не димить і не піниться;
  • має високу точку горіння, тому не утворює канцерогени.

Якщо інгредієнти якої-небудь страви треба смажити, не сумніваючись, заповнюйте сковороду саме такою рослинною олією.

Як зробити олію соняшника виключно корисним продуктом?

Користь і шкода соняшникової олії значною мірою визначаються тим, як її вживати. У хорошої господині завжди повинно бути під рукою 2 пляшки такого рослинного жиру:

  • рафінованої олії – для смаження;
  • нерафінованої – для приготування холодних страв.

2-3 ст. л. нерафінованої олії холодного віджиму або 1-2 ст. л. гарячого віджимання цілком достатньо для того, щоб зробити їжу смачнішою, збагатити тіло корисними речовинами і не нашкодити здоров’ю зайвими калоріями.

Кількістю очищеного продукту теж не слід зловживати. Використовуйте рівно стільки олії, скільки необхідно для доброго обсмаження, і не лийте її на розпечену сковороду: хоч температура згорання продукту висока, але все ж існує.

косметичні засобиОлію з соняшникового насіння можна використовувати не тільки в кулінарії, але і з метою:

  • збагачення косметичних засобів;
  • приготування цілющих сумішей;
  • в якості основи для витяжок з лікарських рослин.

Варто зауважити, що лікарі не радять брати до уваги народні рецепти з рослинними оліями, складені для чищення організму, через те, що вони можуть викликати важкі загострення хвороб кишечника. Також кількість споживаної олії із соняшникового насіння слід зменшити людям, що страждають патологіями жовчного міхура і жовчовивідної системи.

Коментуючи користь і шкоду полоскання рота соняшниковою олією, медики відзначають, що якщо полоскати нею рот, то стан горла і ясен дійсно покращиться. Але тримати продукт у роті більше 20-25 хвилин і тим більше ковтати після полоскання не можна, інакше витягнуті токсини повернуться назад в організм.

Соняшникова олія з давніх часів по праву займає «царське» місце на кожній кухні. У нії багато калорій, але не менше і корисних речовин, здатних відчутно зміцнити здоров’я. Звичайно, цей продукт не є нешкідливим абсолютно (як і будь-яка інша їжа), але при правильному застосуванні зробить вашу їжу смачнішою, подарує красу і гарне самопочуття, допоможе обійтися без тваринних жирів під час схуднення. Використовуйте продукт розумно – і нехай все йде як по маслу!