Пам’ятаєте фільм «Дівчата»? Чоловіки думали, що картоплю можна тільки смажити або варити. Але мила Тося швидко спростувала їх думку, перерахувавши пару десятків картопляних страв. Те ж саме стосується і олії. У кулінарному світі існує не тільки рафінований і нерафінований продукт. На якій олії краще смажити? Ось в чому питання.

Вибираємо правильну олію

Без олій в кулінарії просто неможливо обійтися. Для смаження, варіння, тушкування та заправки салатів необхідна ця ароматна добавка. Якщо зараз провести бліц-опитування, то більшість респондентів перерахують лише два-три види олійок, наприклад, соняшникова, оливкова і лляна.

А ви не замислювалися, що для приготування їжі використовують і більш екзотичні сорти?

До них відносяться:

  • кукурудзяна;
  • арахісова;
  • кокосова;
  • обліпихова;
  • мигдальна;
  • кедрова;
  • рисова;
  • кунжутна олія та інші.

Скласти вичерпний список олій, які відомі світовій кулінарній громадськості, просто неможливо. Так, не кожна олія підійде для смаження. У нашій країні традиційно прийнято використовувати оливкову або соняшникову олію.

Як вже згадувалося, олія може бути рафінованою чи необробленою. Перша не має запаху, вона прозора і в процесі смаження не піниться. Але є і недолік: в такій олії немає ніяких корисних речовин. А ось нерафінована олія має приємний аромат, смак, а також вона насичена мікро – і макроелементами. А ось працівники медичної сфери відмовляють господинь від використання такого продукту для смаження. Справа в тому, що в процесі термообробки виділяються канцерогени, які можуть стати загрозою для нашого здоров’я.

Вибираємо безпечну олію для смаження

На якій олії краще смажити картоплю? Ваша бабуся, мабуть, скаже, що на соняшниковій. Ароматна, золотиста картопелька, та ще з зеленню і шпиком! Що може бути смачніше? А ось лікарі інакше формулюють питання: що може бути небезпечніше?

олія для смаженняЯкщо ви хочете зберегти своє здоров’я і перейти на правильне харчування, то вам потрібно з’ясувати, на якій олії смажити яєчню та інші страви. Перш за все, слід розібратися в характеристиках олій і вибрати найбільш корисну та безпечну.

Більшість жінок для смаження використовують класичну соняшникову олію. У ній міститься висока концентрація жирних поліненасичених кислот. Безумовно, вона корисна у чистому вигляді. Але як тільки вона починає грітися на сковороді, виділяються шкідливі речовини. А при температурній позначці в 107° соняшникова олія починає горіти. Аналогічна думка у фахівців склалася щодо лляного та кукурудзяного продуктів.

При тепловій обробці потрібно вибирати олії, температурна відмітка горіння яких значно вище. Оптимальний варіант – оливкова олія. Горіти цей продукт починає при температурі 190°. Ви зможете поласувати корисною смаженою їжею тільки при дотриманні температурного режиму під час приготування страв.

А ось для випікання у жаровій шафі або фритюрі оливкова олія вже не придатна. Тут треба пошукати олію, яка має більш високу температуру горіння. Вихід є – це рисова олія. Горіти такий продукт буде при температурі не нижче 230°.

Давайте підсумуємо. Для смаження краще вибрати олію, температура горіння якої не нижче 190°. При приготуванні різних страв треба вибирати відповідний сорт олій.

оліяЛікарі і дієтологи прийшли до єдиної думки, що найбільш безпечними для приготування смажених продуктів вважаються наступні олії:

  • фундука;
  • пальмова;
  • ріпакова;
  • виноградна;
  • гірчична;
  • рисова;
  • кунжутна.

На якій олії краще смажити м’ясо?

Стейк з кров’ю, відбивні, котлети і ще сотні м’ясних страв готуються шляхом обсмажування. Як ви вже дізналися, в нерафінованій олії містяться канцерогени. Вони виділяються після її нагрівання.

Звичайно, прихильники здорового харчування, дієтологи і гастроентерологи в унісон будуть заявляти про те, що м’ясо потрібно готувати у жаровій шафі, на пару або на грилі. Безперечно, ви можете приготувати ароматне м’ясо таким чином. Але що робити, якщо іноді хочеться побалувати себе шкідливою їжею?

смаження м'яса

У такому випадку потрібно правильно підібрати олію, щоб мінімізувати шкоду від страви. Краще віддайте перевагу олії рисового або кукурудзяного сорту. Підійде і оливковий продукт, звичайно ж, очищений.

Добре якщо ви і зовсім обійдетеся без олії. Маленький секрет: приготуйте улюблений маринад і витримайте в ньому м’ясо. Тоді під час смаження можна взагалі не використовувати олію, оскільки м’ясо під дією маринаду приготується у власному соку. Ситно, смачно і корисно!

Вершкові масла взагалі краще вживати в їжу в чистому вигляді. Можете, наприклад, зробити найсмачніший бутерброд.

Тепер ви знаєте все про те, як правильно, а головне, безпечно і корисно готувати смажені страви. Якщо ви можете і зовсім відмовитися від смаженої їжі – це величезний плюс. У народі кажуть, хочеться – це гірше, ніж болить, тому іноді можна задовольнити свої гастрономічні потреби і побалувати себе шкідливою їжею. Але тільки в розумних кількостях. Нехай міцне здоров’я буде вашим довічним супутником!