Пам’ятаєте фільм «Дівчата»? Чоловіки думали, що картоплю можна тільки смажити або варити. Але мила Тося швидко спростувала їх думку, перерахувавши пару десятків картопляних страв. Те ж саме стосується і олії. У кулінарному світі існує не тільки рафінований і нерафінований продукт. На якій олії краще смажити? Ось в чому питання.
Без олій в кулінарії просто неможливо обійтися. Для смаження, варіння, тушкування та заправки салатів необхідна ця ароматна добавка. Якщо зараз провести бліц-опитування, то більшість респондентів перерахують лише два-три види олійок, наприклад, соняшникова, оливкова і лляна.
А ви не замислювалися, що для приготування їжі використовують і більш екзотичні сорти?
До них відносяться:
Скласти вичерпний список олій, які відомі світовій кулінарній громадськості, просто неможливо. Так, не кожна олія підійде для смаження. У нашій країні традиційно прийнято використовувати оливкову або соняшникову олію.
Як вже згадувалося, олія може бути рафінованою чи необробленою. Перша не має запаху, вона прозора і в процесі смаження не піниться. Але є і недолік: в такій олії немає ніяких корисних речовин. А ось нерафінована олія має приємний аромат, смак, а також вона насичена мікро – і макроелементами. А ось працівники медичної сфери відмовляють господинь від використання такого продукту для смаження. Справа в тому, що в процесі термообробки виділяються канцерогени, які можуть стати загрозою для нашого здоров’я.
На якій олії краще смажити картоплю? Ваша бабуся, мабуть, скаже, що на соняшниковій. Ароматна, золотиста картопелька, та ще з зеленню і шпиком! Що може бути смачніше? А ось лікарі інакше формулюють питання: що може бути небезпечніше?
Якщо ви хочете зберегти своє здоров’я і перейти на правильне харчування, то вам потрібно з’ясувати, на якій олії смажити яєчню та інші страви. Перш за все, слід розібратися в характеристиках олій і вибрати найбільш корисну та безпечну.
Більшість жінок для смаження використовують класичну соняшникову олію. У ній міститься висока концентрація жирних поліненасичених кислот. Безумовно, вона корисна у чистому вигляді. Але як тільки вона починає грітися на сковороді, виділяються шкідливі речовини. А при температурній позначці в 107° соняшникова олія починає горіти. Аналогічна думка у фахівців склалася щодо лляного та кукурудзяного продуктів.
При тепловій обробці потрібно вибирати олії, температурна відмітка горіння яких значно вище. Оптимальний варіант – оливкова олія. Горіти цей продукт починає при температурі 190°. Ви зможете поласувати корисною смаженою їжею тільки при дотриманні температурного режиму під час приготування страв.
А ось для випікання у жаровій шафі або фритюрі оливкова олія вже не придатна. Тут треба пошукати олію, яка має більш високу температуру горіння. Вихід є – це рисова олія. Горіти такий продукт буде при температурі не нижче 230°.
Давайте підсумуємо. Для смаження краще вибрати олію, температура горіння якої не нижче 190°. При приготуванні різних страв треба вибирати відповідний сорт олій.
Лікарі і дієтологи прийшли до єдиної думки, що найбільш безпечними для приготування смажених продуктів вважаються наступні олії:
Стейк з кров’ю, відбивні, котлети і ще сотні м’ясних страв готуються шляхом обсмажування. Як ви вже дізналися, в нерафінованій олії містяться канцерогени. Вони виділяються після її нагрівання.
Звичайно, прихильники здорового харчування, дієтологи і гастроентерологи в унісон будуть заявляти про те, що м’ясо потрібно готувати у жаровій шафі, на пару або на грилі. Безперечно, ви можете приготувати ароматне м’ясо таким чином. Але що робити, якщо іноді хочеться побалувати себе шкідливою їжею?
У такому випадку потрібно правильно підібрати олію, щоб мінімізувати шкоду від страви. Краще віддайте перевагу олії рисового або кукурудзяного сорту. Підійде і оливковий продукт, звичайно ж, очищений.
Добре якщо ви і зовсім обійдетеся без олії. Маленький секрет: приготуйте улюблений маринад і витримайте в ньому м’ясо. Тоді під час смаження можна взагалі не використовувати олію, оскільки м’ясо під дією маринаду приготується у власному соку. Ситно, смачно і корисно!
Вершкові масла взагалі краще вживати в їжу в чистому вигляді. Можете, наприклад, зробити найсмачніший бутерброд.
Тепер ви знаєте все про те, як правильно, а головне, безпечно і корисно готувати смажені страви. Якщо ви можете і зовсім відмовитися від смаженої їжі – це величезний плюс. У народі кажуть, хочеться – це гірше, ніж болить, тому іноді можна задовольнити свої гастрономічні потреби і побалувати себе шкідливою їжею. Але тільки в розумних кількостях. Нехай міцне здоров’я буде вашим довічним супутником!