Перед будь-якою господинею перед святом стоїть одне важливе питання: як гарно і швидко накрити стіл. І саме в такому випадку вам можуть стати в нагоді канапе.
Якщо звернутися до самого визначення, то канапе – це невеликі бутербродики буквально на один укус, які можуть досить органічно вписатися в будь-яке оформлення столу.
Крім того, такі маленькі бутерброди – це відмінне блюдо для невеликих дружніх посиденьок, коли ви не хочете виключно наїстися, а просто поговорити в хорошій компанії. А сидіти при порожньому столі як би не прийнято. Також досить часто використовують таке блюдо і на фуршетах, де тримати тарілки не особливо зручно.
Тепер що стосується того, як потрібно подавати канапе. Найчастіше їх подають на шпажках або зубочистках. Так ви зможете зробити подібний бутерброд у кілька шарів. Подавати їх потрібно на великих плоских тарілках. Бутерброди слід розміщувати на тарілці окремими групами відповідно з начинкою. Так гості будуть точно знати, яка начинка є в наявності, і що вони вже встигли спробувати.
Що стосується кількості, то бутерброди варто готувати з розрахунку по десять штук на одного гостя. І не варто думати, що цього буде багато. Адже ви будете робити зовсім маленькі бутербродики, а значить, гості не наїдяться одним або двома. До речі, якщо ви розраховуєте робити виключно овочеві канапе, то кількість на одну людину необхідно збільшити ще на п’ять – сім штук.
Поруч зі стравою для бутербродів можете поставити кілька склянок з коктейлями. Обов’язково покладіть в стакан трубочки, так вашим гостям буде набагато зручніше пити. Також варто покласти поруч з тарілкою спеціальну лопатку, за допомогою якої можна буде акуратно взяти канапе з підноса.
Мало правильно приготувати канапе, його потрібно ще й правильно з’їсти. Досить часто на прийомах можна помітити одну поширену помилку: люди намагаються з’їсти такий невеликий бутерброд в кілька етапів. І у цьому і полягає основна помилка. Не варто обкушувати цей нещасний шматочок хліба з різних сторін, просто покладіть його в рот цілком і повільно розжуйте.
Також потрібно розуміти, що деякі види таких бутербродів на один укус не можна з’їсти красиво. Тому якщо на якому-небудь важливому прийомі вам дуже захотілося спробувати таку закуску краще відійти в сторону, щоб обтрушувати крихти з одягу не довелося у всіх на виду.
Отже, ми вже поговорили про правильне оформлення та вживання такої закуски, саме час навчитися її готувати і оформляти.
Такий інгредієнт, як шинка є найбільш популярним для приготування канапе. Можливо, справа в тому, що подібний продукт практично завжди присутній в наших холодильниках, а значить, якщо до вас завітали несподівані гості, вас не застануть зненацька.
Почнемо ми з вами, мабуть, з самого простого варіанту: канапе з сиром і шинкою. І, незважаючи на те, що подібний рецепт є досить простим, смак бутербродиків вас приємно здивує.
Для приготування вам знадобляться такі інгредієнти:
Також нам потрібно буде приготувати спеціальну заправку. Для цього вам потрібно змішати сто двадцять грамів вершкового сиру, дві столові ложки сметани, чайну ложку гірчиці. Всі інгредієнти заправки перемішуємо міксером і наносимо тонким шаром на невелику скибочку хліба.
Якщо у вас є кілька зайвих хвилин, ви можете обсмажити хліб з двох сторін. Так ваші канапе стануть ще більш пікантними, на що не зможуть не звернути уваги ваші гості. Зверху на скибочку хліба кладемо невеликий шматочок шинки. Тепер прикрашаємо наш маленький бутерброд за допомогою невеликих кружечків з оливок, болгарського перцю і огірка.
З чого ж ще можна приготувати канапе? Наприклад, можете використовувати огірок. Для того щоб приготувати смачні канапки вам потрібно розтопити приблизно сто грамів вершкового масла. У той час поки масло топитися на повільному вогні, дрібно нарізаємо трохи кропу і петрушки.
Після того як масло розтопилося трохи охолоджуємо і змішуємо його з нарізаною зеленню. Тепер вирізаємо з хліба невеликі кружечки і намазуємо їх отриманою сумішшю. Зверху кладемо невеликий шматочок свіжого огірка. Ось і готова наша закуска!
Також можна приготувати відмінні канапе, використовуючи хліб білий і невеликі шматочки червоної риби. Готувати таку закуску дуже просто.
Вам потрібно всього лише нарізати рибу тонкими шматочками, змастити хліб невеликою кількістю соусу, і з’єднати ці інгредієнти разом. В якості прикраси для такого делікатесу можна використовувати кілька зерен червоної ікри.
Зверніть увагу і на особливості приготування канапе з сиром. Наприклад, можна використовувати бринзу. Для цього вам знадобиться кілька шматочків свіжої, в міру солоної бринзи, кілька помідорів чері і невеликий червоний перець. І готувати ми з вами будемо канапе на шпажках.
Для цього беремо зубочистку або шпажку і нанизуємо на неї по одному шматочку всіх перерахованих нами інгредієнтів. Такі канапе не варто намагатися поставити на тарілку, їх краще покласти. Така закуска буде не тільки смачною, але і красивою.
Насправді набір продуктів для приготування маленьких бутербродиків для дітей нічим не відрізняється від дорослого варіанту. Виняток становлять лише ті випадки, коли ви робите заправку занадто гострою. Тоді вам варто зробити невелику її кількість для дітей окремо, не додаючи туди перцю і спецій.
Також якщо у вас є час і бажання придумати щось цікаве, ви можете надати вашим бутербродам досить цікаву форму. Наприклад, якщо ви покладете зверху на шинку половинку помідора черрі і розмалюйте її як божу корівку, то увага вашої дитини буде однозначно прикута до подібних канапе.
Для дітей також можна приготувати канапе з фруктів. Для приготування ви можете використовувати будь-які види фруктів. А в якості заправки можна застосувати йогурт.
Для того щоб такі канапе виглядали привабливо обов’язково вибирайте різнокольорові інгредієнти. Наприклад, можете сміливо поєднувати банан, полуницю і ківі. І ще одне: ви можете використовувати йогурт не тільки як заправку, в нього також можна вмокати шматочки фруктів.
Що стосується особливостей приготування канапе з фруктів, то для початку вам варто визначити, хто саме буде присутнім у вас за столом. Якщо таким десертом будуть ласувати дорослі, то вам варто використовувати довгі дерев’яні шпажки для шашлику, оскільки на них поміститися більше ягід і фруктів.
Але от якщо за столом будуть присутні і діти, то варто зупинити свій вибір на коротких різнокольорових шпажках. По-перше, дітям буде набагато зручніше тримати їх в руках. А по-друге, таке розмаїття кольорів однозначно приверне увагу ваших маленьких гостей.
Що стосується самих рецептів приготування, то це може бути як виключно фруктова закуска, так і закуска з додаванням невеликих скибочок зефіру, мармеладу або рахат-лукуму. До речі, якщо у вас є трохи часу, то ви можете погратися, вирізаючи з фруктів якісь фігурки. Наприклад, зірочки, місяць, крапельки або сонечко.
До процесу вирізання можна підключити і вашого малюка. В цьому випадку він не тільки зможе поласувати чудовим десертом, але візьме безпосередню участь у його створенні.
Як бачимо, приготувати канапе смачно і швидко цілком можливо. Вам потрібно всього лише підключити свою фантазію і уважно вивчити вміст холодильника, оскільки при бажанні подібні маленькі бутерброди можна зробити з чого завгодно!