Як приготувати «біг мак» в домашніх умовах: рецепти та поради
Більшість сучасних батьків відзначають дні народження своїх малюків в кафе, де малюаів годують фастфудом сумнівної якості. Підростаюче покоління з задоволенням їсть піцу, гамбургери, біг маки та інші «ласощі». Але чи варто піддавати такій ударній дозі шкідливих продуктів дитячий організм, якщо всі ці страви можна приготувати в домашніх умовах?
Біг мак в домашніх умовах: рецепт приготування
Багато мам вже добре знають, як спекти самостійно піцу і зробити картоплю фрі. Може пора навчитися «ліпити» в домашніх умовах біг мак? Саме про те, як зробити власними руками цей американський «бутерброд», піде мова далі.
Щоб зробити самостійно один такий «бутерброд» знадобиться:
Свіжа яловичина – 150-200 г;
Кругла булочка з кунжутом – 2 шт.;
Цибуля ріпчаста – 1/2 головки;
Кілька листочків салату;
Маринований огірок – 1 шт.;
Сир плавлений (звичайний твердий не підійде, так як при контакті з гарячою котлетою втратить свої смакові якості) – 1 скибочка;
2-3 столові ложки «секретного» соусу.
Коли всі продукти куплені, можна переходити до підготовки інгредієнтів для майбутнього біг маку:
1/2 цибулі наріжте півкільцями;
Маринований огірок – кружальцями. Якщо він дуже маленький, то можете розрізати його у вигляді тонкої пластини;
Листовий салат вимийте. Його можна залишити целіковим листом або, якщо він дуже великий, нарізати на смуги;
Одну булочку з кунжутом розріжте на дві половинки. З другої булки виріжіть середину, тобто верхню і нижню частини зріжте, залишивши м’який «кругляш». Обсмажте булочки на сковороді без додавання масла і жиру. Будьте уважні, піддавати термічній обробці потрібно лише м’які частини, не скоринки;
Тепер потрібно приготувати котлети. Для цього промийте яловичину і видаліть всі неїстівні частини. М’ясо пропустіть через м’ясорубку або подрібніть блендером. З отриманого фаршу сформуйте 2 котлети. Якщо у вас є сковорідка-гриль, то обсмажте м’ясну заготовку на ній. Якщо такого посуду немає, то підійде і звичайна сковорода. Обсмажте котлети з двох сторін на високій температурі, без додавання олії. Невеликий секрет: як тільки одна сторона котлетки підрум’яниться, її треба перевернути, посолити і поперчити.
Секрети смачного соусу
Тепер всі складові готові. Здавалося б, саме час збирати наш біг мак. Але все не так просто. Основний «секрет» цієї страви – соус. Тому давайте навчимося готувати його.
Рецепт буде такий:
3 ст. л. майонезу;
1 ст. л. негострої гірчиці;
1 ч. л. винного оцту (беріть білий);
По 1 ст. л. сушеного лука і часнику;
2 ст. л. гострого маринаду для овочів;
2 щіпки меленої паприки.
Всі інгредієнти потрібно змішати до однорідної маси і соус готовий. До речі, це не єдиний рецепт приготування.
Соус можна зробити ще простіше:
Змішайте в рівних пропорціях майонез і кетчуп, додайте трохи сухих трав для аромату, щіпку порошку гірчиці або перцю чилі. Все добре перемішайте і соус готовий.
Вчимося правильно збирати бутерброд
Тепер настав час збирати наш смачний «бутерброд».
Робити це будемо в наступному порядку:
Покладіть на стіл нижню частину булочки з кунжутом;
Намажте булочку підготовленим соусом (приблизна кількість 1-2 ст. л.);
Викладіть листочок салату;
Зверху покладіть сир, попередньо витягнутий із упаковки;
Все, смачний фастфуд готовий! Тепер ви знаєте, як приготувати апетитний біг мак в домашніх умовах. Правда, в рецепті, який описаний вище, використовується покупна булочка, адже її можна приготувати і самостійно.
Вчимося готувати булочки для біг маку
Якщо ви хочете приготувати американський «бутерброд» повністю власними руками і у вас є на це час, то випікайте булочки з кунжутом самостійно.
Для цього знадобиться:
Борошно пшеничне – 3 склянки;
Цукровий пісок – 1 ст. л.;
Сухі дріжджі – 1 пакетик;
Молоко – 1 стакан;
Сіль – 1 ч. л.;
Масло вершкове (розтоплене) – 1 ст. л.;
Яєчний жовток – 1 шт.;
Кунжут.
З перерахованих інгредієнтів вийде 6 булочок.
Але щоб все вийшло добре, розглянемо всі етапи, від замішування тіста до випікання:
Візьміть глибоку миску і змішайте в ній молоко з 1 склянкою борошна;
Додайте в отриману масу дріжджі, розтоплене масло і цукор. Все ретельно перемішайте і залиште на 15 хвилин в теплому місці;
Коли чверть години пройде, візьміть миску з тістом і починайте поступово всипати туди залишки борошна. У результаті повинно вийти ніжне і еластичне тісто;
Отриману заготівлю розділіть на 6 частин і сформуйте булочки;
На деко, попередньо змащене рослинною олією, викладіть майбутні булочки. Залиште між ними відстань, щоб вони не злиплися при випіканні;
Залиште лист з булочками на 30 хвилин постояти;
Змастіть основу для біг маку яєчним жовтком і присипте кунжутом;
Відправте булки випікатися в розігріту до 200 градусів духовку. Час приготування-15 хвилин.
Коли булочки будуть готові, дайте їм охолонути, а вже потім можете розрізати і формувати біг мак.
Як бачите, приготувати фастфуд самостійно зовсім нескладно. Зате таке блюдо зможе порадувати не тільки дітей, але і дорослих.
Американський «бутерброд» можна взяти з собою на пікнік, в дорогу або дати дитині в школу в якості обіду.
При цьому ви будете впевнені, що ваш малюк харчується натуральними продуктами, так як біг маг приготований вашими руками.
Тому інформація про те, як в домашніх умовах зробити біг мак дуже корисна для сучасних батьків. Готуйте правильний фастфуд! Приємного апетиту!