Сьогодні ми поговоримо про те, як готується в’ялена яловичина в домашніх умовах. Процес цей вимагає багато часу, але у результаті ви отримаєте страву, яка не залишить байдужими навіть найвибагливіших гурманів. Головне – правильно вибрати м’ясо і чітко слідувати рецепту. Розглянемо найпоширеніші способи в’ялення яловичини.
Секрети в’ялення м’яса
Якщо у вас виникли сумніви щодо безпечності вживання в’яленого м’яса в домашніх умовах, сміливо відкиньте їх. Вже на першому етапі приготування всі шкідливі мікроорганізми гинуть. Головне – слідувати рекомендаціям цього рецепту.
В’ялене м’ясо в домашніх умовах краще всього робити з яловичини, а ось телятина для цих цілей не підходить. Якщо ви вперше готуєте таку страву, незайвим буде ознайомитися з порадами досвідчених хазяєчок:
Для в’ялення потрібне тільки свіже або охолоджене м’ясо. Вибирайте нежирну яловичу м’якоть без кістки. Також на м’ясі не повинно бути прожилок і плівки.
М’ясо слід нарізати пластинками завтовшки не більше 1 см. Якщо ж шматочки будуть товстіше, процес сушіння і в’ялення яловичини займе набагато більше часу.
Нарізати яловичину переважно вздовж волокон.
Зберігати в’ялену яловичину потрібно в темному місці, де немає вологи. Краще всього покласти м’ясо в банку або пакет.
Перед тим як упакувати м’ясо, його потрібно витримати кілька днів на папері, щоб вся зайва волога випарувалася.
Вірменська бастурма
В’ялена яловичина в домашніх умовах по цьому рецепту готується досить просто. Сам процес в’ялення займе в середньому близько двох тижнів. Витримати ці часові рамки необхідно, щоб м’ясо гарненько просушилось.
Склад:
0,7 кг яловичини;
0,5 кг солі;
60 г червоного перцю;
80 г хмелі-сунелі;
відфільтрована вода;
80 г чорного перчика.
Приготування:
Готуємо всі необхідні компоненти. М’ясо промиваємо й обсушуємо.
За смаком розчиняємо сіль у відфільтрованій воді і виливаємо її в каструлю. Викладаємо м’ясо, воно повинно бути повністю покрито солоною водою. Зверху навхрест потрібно покласти вилки. Це необхідно для того, щоб яловичина не обвітрилася і не спливла. Ставимо каструлю в холодильник на два дні.
Після закінчення зазначеного часу м’ясо виймаємо і промиваємо під проточною водою, а потім обсушуємо. Щоб позбутися від зайвої рідини, притисніть м’ясо чим-небудь важким під кутом.
Всі приправи змішуємо в окремій ємності і щедро натираємо ними яловичину.
Тепер беремо голку з ниткою і робимо петлю, простягнувши її через м’ясо. Стежте, щоб приправи не обсипалися. При необхідності обваляйте в них м’ясо ще раз.
Загортаємо м’ясо марлею і перев’язуємо нитками. Підвішуємо його в зручному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені, і залишаємо на два тижні.
Готову бастурму можна нарізати скибочками і зробити бутерброди, прикрасивши їх зеленню.
Вялимо м’ясо в духовій шафі
В’ялення м’яса в духовці – самий простий і швидкий спосіб приготування цього делікатесу. Головне – уважно слідкуйте за тим, щоб не пересушити його, тому частіше пробуйте в процесі м’ясо на смак.
Склад:
0,9 кг яловичої вирізки;
соус «Вустерський» – 30 мл;
1 ч. л. цукрового піску;
20 мл соєвого соусу;
¼ ч. л. соусу «Табаско»;
2 ч. л. коріандру;
5 шт. ягідок ялівцю;
2 ч. л. чорного перчика;
1 ч. л. часнику сушеного;
2 ч. л. паприки.
Приготування:
Нам потрібна злегка заморожена яловичина, щоб її зручно було нарізати. Шаткуємо м’ясо шматочками товщиною близько 0,5 мм.
Всі спеції і соуси в окремій чашці з’єднуємо і обвалюємо в них м’ясо. Залишаємо його насититися спеціями на одну годину.
Шматочки м’яса нанизуємо на шпажки і підвішуємо на решітку в духовій шафі. Підставляємо деко і чекаємо, поки маринад повністю стече з м’яса.
Включаємо духовку з режимом конвекції і нагріваємо до 80 градусів. Тушкуємо м’ясо одну годину.
Потім знижуємо температурний поріг духової шафи до 50 градусів і сушимо яловичину протягом 3-4 годин. Час залежить від ширини шматочків м’яса. Не забуваємо періодично пробувати його.
В’ялене м’ясо охолоджуємо і подаємо до столу.
Пастрома з яловичини по-домашньому
Пропонуємо ще один рецепт приготування в’яленої яловичини в домашніх умовах. Про те, звідки прийшла до нас дивовижна страва під назвою пастрома, довго йшли суперечки. Але кажуть, що родом вона з Румунії, Молдавії і Бессарабії.
Склад:
2 кг яловичини (краще грудинки);
90 г кухонної солі;
70 г цукру-піску;
60 г коричневого цукру;
30 г рідкого меду;
3 ст. л. коріандру;
½ ст. л. гірчиці;
5 шт. сушеної гвоздики;
2-3 лаврових листки;
½ ч. л. коричного порошку;
10 горошин чорного перчика;
1 ст. л. чорного перчика;
1 ст. л. паприки копченої.
Приготування:
Спочатку готуємо розсіл з розрахунку 1 до 2 по відношенню до м’яса. Воду кип’ятимо і розчиняємо у ній сіль. Потім ще раз доводимо воду до кипіння.
Розчиняємо у воді білий і коричневий цукор, а також мед.
Потім додаємо в розсіл ½ ст. л. коріандру, гірчицю, сушену гвоздику, лаврові листочки і коричний порошок. Все ретельно вимішуємо.
Яловичину промиваємо, просушуємо і викладаємо в зіп-пакет. Заливаємо м’ясо приготовленим розсолом і закриваємо пакет. Відправляємо його в холодильник на п’ять днів. Обов’язково раз на добу пакет перевертаємо, щоб яловичина добре просочилася розсолом.
Після закінчення зазначеного строку яловичину виймаємо і гарненько промиваємо.
З’єднуємо 3 ст. л. коріандру, перчик чорний і паприку. Обвалюємо м’ясо в суміші спецій (тільки не чіпаємо бічні частини) і викладаємо його в глибоке деко з решіткою жирною стороною вниз. Залишаємо яловичину на пару годинок насититися спеціями при кімнатній температурі.
У деко наливаємо пару стаканів відфільтрованої води так, щоб вона не торкалася решітки. М’ясо щільно обертаємо фольгою і викладаємо на решітку. Якщо є спеціальний термометр, то вставляємо його в м’ясо. Якщо такого пристрою немає, орієнтуйтеся на температурний поріг духової шафи.
Деко поміщаємо в жарову шафу, розігріту до 150 градусів. Відразу ж знижуємо температурний поріг духовки до 100 градусів і тушкуємо м’ясо 4 години.
Потім вимикаємо духовку і залишаємо пастрому ще хвилин на п’ятнадцять, щоб м’ясо «підійшло».
Остуджуємо пастрому і подаємо до столу. До речі, зберігати її потрібно в холодильнику, попередньо загорнувши в харчовий папір.
Як бачимо, в домашніх умовах можна приготувати смачну в’ялену яловичину. Звичайно, на весь процес піде чимало часу, зате ви будете впевнені в якості продукту. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!