Для будь-якої господині справжнє задоволення побалувати свою сім’ю смачною домашньою випічкою. Але часу у сучасної жінки на кулінарні шедеври, на жаль, катастрофічно мало. Якщо і у вас вільного часу небагато, то можна пригостити своїх домашніх хрусткою випічкою, наприклад, слойками з яблуками.
І дорослі, і діти будуть раді бачити на столі ніжні слойки з дріжджового або листкового тіста у вигляді трикутників, конвертиків або трояндочок з ароматними часточками яблук всередині, посипані повітряною цукровою пудрою.
І найголовніше – рецепт страви «Слойка з яблуком» вкрай простий, приготувати його зможе навіть непідготовлена господиня.
Слойки з яблуками з готового листкового тіста
Для приготування вам знадобиться:
- пачка готового листкового тіста – 500 гр.;
- свіжі яблука – 4-5 штук;
- цукор – 2-3 столові ложки;
- за бажанням мед, імбир або кориця – половина чайної ложки.
Рецепт слойок з яблуками:
- Листкове тісто потрібно покласти на посипану борошном обробну дошку. Якщо воно було заморожене, то даємо йому відтанути при кімнатній температурі не менше півгодини. Ні в якому разі не можна розморожувати листкове тісто в мікрохвильовій печі або під теплою водою. Дуже важливо, щоб маса стала м’якою сама по собі, інакше вона втратить свої чудові властивості, страва не вийде.
- Займаємося начинкою. Ретельно промиваємо яблука очищаємо від шкірки і серцевини з насінням, нарізаємо шматочками, скибочками або кубиками. Цукор змішуємо з корицею або імбиром. Якщо їх вдома нема, можна цілком без них обійтися, так теж буде смачно.
- Тісто розкочуємо качалкою в досить тонкий пласт і нарізаємо. Форму для випічки можна вибрати різну: конвертики, куточки, трояндочки, гребінці. Вибираємо улюблений варіант оформлення і – вперед! Перемішуємо яблука з цукровою масою, розкладаємо рівними порціями по шматочках і ретельно защипуємо краї пальцями або виделкою якомога сильніше. Заздалегідь змішувати начинку не рекомендується, тоді вона дасть сік, потече, зліпляти такі вироби буде набагато складніше.
- Деко заздалегідь готуємо: змащуємо олією, посипаємо борошном або застеляємо пергаментним папером. У кожної господині свій звичний спосіб. Розкладаємо конвертики на деко так, щоб краї не стикалися, відправляємо в уже розігріту до 200 °C духову шафу. Випікаємо ласощі до красивого золотистого кольору 20-30 хвилин.
- Готові ароматні вироби перекладаємо лопаткою з дека на красиву тарілку, заварюємо чай і кличемо близьких на десерт.
Чарівні слойки-трояндочки з яблуками
Оригінально і романтично виглядають слойки у вигляді трояндочок.
Дивно, але зробити їх – і порадувати ввечері кохану людину зовсім нескладно. Рецепт їх приготування майже аналогічний простим слойкам. Відрізняється лише форма виробу, дивно схожа на бутон трояндочки.
Розкатане тісто нарізаємо на рівні смужки не більше 3 см і шириною 30 см завдовжки. А яблука, ріжуться на тонкі скибочки 1-2 мм. Далі їх варять у солодкій воді з корицею кілька хвилин для розм’якшення.
Тепер розкладаємо шматочки начинки на смужки внахлест і загортаємо їх у трояндочки. Знизу їх потрібно міцно заліпити, щоб сік не витікав при запіканні. Далі викладаємо всю цю красу на деко і випікаємо при 200 °C хвилин 20.
Найніжніші слойки з яблуками з листкового дріжджового тіста
Щоб зробити начинку слойок ще більш ніжною і смачною, кондитери пропонують її спочатку трохи потушкувати. Часу це займе небагато, зате смак приємно порадує.
Інгредієнти:
- дріжджове листкове тісто 0,5 кг.;
- яблука середнього розміру, 5-6 шт.;
- цукор 2-3 столові ложки;
- вершкове масло 40 гр.;
- мед, кориця – по можливості
Рецепт:
- Тісто розгортаємо, розкладаємо на обробній дошці, посипаною борошном, даємо йому час повністю розморозитися.
- Яблука промиваємо, очищаємо від шкірки і кісточок, нарізаємо на маленькі кубики не більше 1 см. На розпеченій сковороді в розтоплене масло викладаємо цукор, шматочки яблук, мед, корицю. Тушкуємо кілька хвилин, постійно помішуючи, поки вони не будуть м’якими. Далі готову суміш викладаємо на блюдо і обов’язково даємо їй повністю охолонути до кімнатної температури.
- Тісто акуратно розгортаємо, нарізаємо на шматочки потрібної форми. Найчастіше це квадратики, в їх центр викладаємо начинку. Загортаємо конвертиком або трикутником, ретельно зліплюємо краї. Верхній шар страви можна нарізати, так страва буде виглядати цікавіше. Можна оформити дріжджові слойки у вигляді трояндочки.
- Деко рясно змащуємо олією, викладаємо на нього тільки що зліплені пиріжки. Ставимо в заздалегідь розігріту до 220 °C духовку, випікаємо до рум’яної скоринки приблизно 30-35 хвилин.
- Апетитні і поживні слойки з яблуками і корицею готові! Викладаємо їх з дека на тарілку і насолоджуємося незабутнім смаком.
Чи можна приготувати листкове тісто самостійно?
Звичайно, набагато простіше і швидше купити листкове тісто в магазині і розморозити. Але в кулінарії все-таки цінується якість, а не швидкість приготування страви. Домашнє листкове тісто, безумовно, смачніше.
По-перше, маса свіжа, а заморозка залишає відбиток на її смаку. По-друге, є впевненість в якості продуктів з рецепту. Ви точно знаєте, що використовувалося вершкове масло, свіже і справжнє, а не старий маргарин, що часто зустрічається при масовому виробництві.
Підготовка листкової маси займе пару годин, але якщо врахувати, що більшу частину відведеного часу воно просто пролежить у прохолодному місці, то сил доведеться докласти зовсім небагато.
Готуємо необхідні інгредієнти:
- борошно – 6 склянок;
- вершкове масло – 600 гр.;
- яйця – 3шт.;
- вода – стакан;
- сіль – 0,5 чайної ложки;
- столовий оцет – 10 крапель.
Рецепт листкового тіста своїми руками:
- Борошно спочатку необхідно просіяти через сито в широку і глибоку тарілку.
- У серединці пальцями робимо досить глибоку ямку, розбиваємо туди всі три яйця, ллємо склянку води, додаємо оцет і сіль.
- Перемішуємо всі інгредієнти ложкою, поступово захоплюючи все більше і більше борошна. Далі вимішуємо руками, докладаючи зусилля, поки маса не стане пружною і однорідною. Якщо вона сильно липне до рук, то можна додати ще борошна, головне – не переборщити, занадто туге буде складно розкочувати.
- Вимішане тісто закриваємо чистим рушничком, даємо йому дійти хвилин 20.
- В цей час вершкове масло розтираємо з борошном, яке залишилося . Важливо відзначити, що замінювати з метою економії вершкове масло маргарином або спредом вкрай небажано, отриману в такому випадку страву назвати ласощами буде складно. Протерте з борошном масло прибираємо в холодильник хвилин на 10.
- Приступаємо до найцікавішого. Отриману масу розкочуємо на посипаній борошном обробній дошці до квадратної пластини не більше 1 см. Посередині розкладаємо розтерте масло. Підгинаємо бічні краї до середини, заліплюємо їх, далі підгинаємо краї, заліплюємо. Далі перевертаємо отриманий конвертик, повільно і акуратно розкочуємо в новий пласт.
- Тепер і його потрібно зібрати в конверт, складаємо бічні краї до середини і згинаємо навпіл. Повинен вийде конверт з 4 шарів. Його загортаємо в харчову плівку і ставимо в холодильник.
- Через півгодини дістаємо масу і повторюємо пункт 7. У загальній складності дістати, розкачати і скласти її треба не менше трьох разів.
- Все готово, можна приступати до приготування смачних слойок з яблуками.
Тонкощі і секрети приготування
Ароматні слойки з яблуками – вже смакота. А у справжньої господині є свої секрети, здатні зробити рецепт неповторним:
- Листкові конвертики можна намазати розмішаним яєчним жовтком, тоді після випікання скоринка буде особливо рум’яною і хрусткою.
- Дітям обов’язково сподобаються трояндочки і конвертики, политі солодким сиропом з запеченого цукру.
- Ще більш привабливий вигляд і пряний аромат трояндочкам і слойкам можна надати, посипавши їх цукровою пудрою з корицею.
Неважливо, яку саме страву ви вирішили приготувати – слойки, конвертики або трояндочки – вклавши в них свою душу і любов, ви, безсумнівно, отримаєте визнання і подяку від своїх близьких.