Бринза – це однорідний кисломолочний сир білого кольору з солонуватим смаком, чия назва походить від румунського слова «brinza», що означає «сир». Її батьківщиною вважають Схід і арабські країни, з яких бринза поширилася по всій Євразії, займаючи в деяких країнах значуще місце в національній кухні.

пиріг з бринзою 4За консистенцією цей сир досить щільний і трохи ламкий, без кірки. Особливого малюнка немає, але можуть бути маленькі порожнечі різної форми. Запах у нього приємний з вершковим відтінком, але не кислий.

Готують його за допомогою замочування в соляному розчині на 60 днів і більше. Солоність можна визначити за терміном вимочування, який надрукований на етикетці упаковки.

Купувати бринзу бажано в розсолі, без нього у сиру починають присыхать краю. В розсолі бринзу можна зберігати до двох місяців у щільно закритому посуді, без – близько двох тижнів, загорнувши продукт в харчову плівку.

Цей сир містить велику кількість кальцію, вітамінів А, Е, і достатня кількість корисних речовин, що дає можливість нашому організму відчувати себе чудово виглядати просто чудово, радіючи хорошого стану шкіри, волосся і нігтів.

Головне, що він є дієтичним продуктом, при цьому нормалізує роботу травного тракту, відновлює мікрофлору кишечника, допомагає відновити сили після важких м’язових навантажень спортсменам, працівникам, діяльність яких пов’язана з застосуванням фізичної сили.

Квашений сир корисний всім, особливо вагітним, годуючим мамам, літнім людям, дітям з зростаючим організмом. Рекомендується вживати його регулярно в невеликих дозах. Найкраще кисломолочний продукт додавати в салати, в начинку пирога і пиріжків.

Рецепти пирогів з бринзою

Бринзу використовують в багатьох стравах як окрему закуску, так і разом з іншими продуктами або тестом. З таким сиром ідеально поєднуються овочі. В першу чергу – це помідори, потім картопля, баклажани, огірки, перці і т. д.

З смаженим м’ясом, шашликом бринза набуваємо неповторний смак, а зелень і часник надають їй тонкий аромат з остринкой. Консервації у вигляді маслин, оливок, кукурудзи прикрашають страви з бринзою своїм зовнішнім виглядом.

Але сьогодні ми спробуємо приготувати пиріг з бринзою і маленькі пиріжки. Кожен рецепт несолодкої випічки містить в начинці додаткові інгредієнти, крім основного сиру.

Картопляний пиріг з бринзою:

пиріг з бринзою 2

  • 2 склянки борошна;
  • 2 ложки цукру;
  • 50 грам вершкового масла;
  • 50 грам сметани;
  • 0,5 ложечки соди і солі;
  • жовток яйця;
  • 5 картоплин;
  • 200 грам сиру моченого;
  • цибулина;
  • масло на смаження;
  • зелень.

Тісто для пирога готуємо заздалегідь, тому що його потрібно потримати в холодильнику близько 4 годин. Спочатку змішуємо сухі продукти. Це борошно, цукор, сіль, сода. Масло має бути кімнатної температури, тоді його з’єднуємо зі сметаною.

Місимо основу випічки. У борошно виливаємо маслянисту суміш. Мнемо до тих пір, поки перестане прилипати до рук. Якщо треба, додаємо борошно або сметану, в залежності яке у вас тісто. Загортаємо його в харчову плівку, ховаємо в холодильник.

Очищений картопля варимо до готовності в підсоленій воді. Цим часом підсмажуємо цибулю на олії до золотистого кольору. Сир розминаємо виделкою.

Картоплю розминаємо в пюре, потім насипаємо цибулю і кисломолочний продукт. Перемішуємо. Додаємо за смаком сіль, рубану петрушку або кріп.

Основу пирога нагріваємо до кімнатної температури, потім трохи місимо, тоді вона стане м’якою, пружною і приємною на дотик. Поділяємо її на дві частини. Одну – розкачуємо на низ, кладемо тісто у форму, закриваючи також і краю. Форму потрібно попередньо промазати маслом. Кінці, які визирають зверху, обрізаємо.

Кладемо нашу начинку. Накриваємо другим розкатаним шматочком борошняного вироби. До речі, з нього можна вирізати прикраси різних форм. Защипуємо краю. Змащуємо зверху яєчним жовтком.

Випікаємо при 180 градусах. Духовку перед цим нагріваємо до заданої температури. Готова випічка стає красиво-золотистого кольору, набуває насичений запах.

Пиріг з бринзою і зеленню:

пиріг з бринзою 1

  • 350 грам борошна;
  • 150 мл молока;
  • 2 курячих яйця;
  • ложка рослинного масла;
  • пів-ложечки цукру;
  • 11 г сухих дріжджів;
  • ложечка солі;
  • 150 грам сиру солоного;
  • 7 пір’їн зеленого цибулі;
  • півпучка кропу.

Робимо опару. Тепле молоко 50 мл з’єднуємо з дріжджами, ложкою борошна і цукром. Через десять хвилин додаємо решту молоко, борошно, яйце, сіль, олія. Вимішуємо основу пирога. Ставимо в тепло на годину для збільшення маси в два рази.

Натираємо бринзу, рубаємо зелень, цибулю. Змішуємо разом з яйцем.

Поки готували начинку, тісто підійшло. Ділимо його на три частини, розкачуємо в тонкі пласти.

На змащене деко кладемо першу частину, намазуємо на неї рівномірно половину начинки. Накриваємо другим коржем. Інший сир з зеленню розкладаємо по другій частині. Закриваємо рештою тестом. Краї склеюємо. Верх можна розрізати акуратно ножем, зробити сонечко. Потім накриваємо рушником на тридцять хвилин.

Нагріваємо духовку до 200 градусів. Змащуємо випічку яйцем. Відправляємо випікати 20 хвилин.

грецький Пиріг з бринзою:

бринза

  • 500 грам готового листкового тіста;
  • грам 300 моченого сиру;
  • грам 30 кінзи;
  • 30 мл вершків;
  • цибуля біла;
  • 4 зубчики часнику;
  • 3 г перцю чилі;
  • 3 яйця;
  • 10 грам кунжуту;
  • 20 грам масла оливок.

Листкове тісто ділимо на дві частини, розкачуємо однаково по діаметру. Розігріваємо наш духовий шафка до 200 градусів. Випікаємо основи протягом 10 хвилин.

Ріжемо цибулю, чилі, часник, смажимо їх на олії кілька хвилин. Рубаємо свіжу кинзу, нарізаємо дрібно сир. Всі інгредієнти перемішуємо з вершками, додаємо 2 яйця.

Спечені основи поділяємо навпіл, щоб вийшло 4 пласта. На форму кладемо перший шар тіста, потім начинка, і так до кінця. Тобто три шари начинки. Зверху промазуємо жовтком, посипаємо кунжутом. Випікаємо при 180 градусах хвилин 20. Грецький пиріг вийшов ароматним і смачним.

Відкритої пиріг з бринзою і помідорами:

пиріг з бринзою 3

  • 100 грам вершкового масла;
  • за 200 грам сметани та борошна;
  • 250 грам солоного сиру;
  • 2 курячих яйця;
  • 2/3 ложечки солі, перець;
  • 2 помідора.

Масло розм’якшуємо, до нього додаємо 50 грам сметани, 1/3 ложечки солі. У масу поступово всипаємо борошно, замішуємо тісто. Отриману основу розкачуємо за формою випікання з урахуванням бортиків. Викладаємо його.

Помідори миємо, ріжемо тонкими кружечками. Сир нарізаємо пластами. Розкладаємо дані інгредієнти по колу основи, чергуючи їх.

Готуємо яєчно-сметанную заливку. У мисочку вбиваємо яйце, вливаємо залишилася сметану, сіль, перець. Збиваємо все міксером до однорідності. Тією масою заливаємо сир з помідорами.

Духовку нагріваємо до 180 градусів, ставимо випікати 50 хвилин. Коли пиріг охолоне, нарізаємо порційними шматочками.

Смажені пиріжки з помідорами і бринзою:

пиріг з бринзою 5

  • масло для смаження;
  • склянку гарячої води;
  • 3,5 склянки пшеничного борошна;
  • 4 ложки масла для тіста;
  • за ложечки цукру, солі;
  • 200 грам сиру солоного;
  • 3 помідори;
  • 2 зубчики часничку;
  • зелень кропу.

кип’ятимо Воду, додаємо сіль, цукор, масло для тіста. Поступово додаємо борошно, замішуємо. Потім накриваємо вологим рушником, залишаємо на півгодини.

Розминаємо виделкою сир, тиснемо часник, рубаємо зелень. Змішуємо начинку. Помідори миємо, нарізаємо тоненькими кружальцями.

Тісто для пиріжків ділимо навпіл. Насипаємо трохи борошна на стіл, розкачуємо його на пласти. Вони повинні бути товстими, але і не тонкими. На першу половину викладаємо помідори, навколо них залишаємо за три сантиметри.

На овочі намазуємо сирну начинку. Зверху накриваємо другим шаром. Беремо відповідну чашку або склянку, вирізаємо кола, видаляємо зайве тісто, формуємо пиріжки.

Розігріваємо на сковороді олію. Смажимо з обох сторін пиріжки з бринзою до золотистої скоринки. Потім викладаємо на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.

Несолодка випічка – хороший спосіб швидко, смачно і ситно перекусити, а також здивувати друзів своїми борошняними виробами. Пироги і пиріжки з бринзою мають приємний солонуватий смак і апетитний вигляд.

Це також чудовий спосіб втамувати голод і наповнити організм енергією завдяки корисних елементів і вітамінів.

Готуйте на радість близьким людям!