Завезена у XVI столітті в Європу рослина під назвою «картопля» спочатку зовсім не вважалася їстівною. Її вирощували виключно в декоративних цілях, та й взагалі наземна частина вважалася отруйною.
Першими з жителів Старого Світу картоплю спробували приготувати і з’їсти іспанці. Ніхто не помер, до того ж страва вийшла досить смачною і ситною, м’якою і ароматною. Згодом продукт поширився по всій Європі, перекочував в Азію та інші континенти. Сьогодні самими простими та розповсюдженими є картопляні гарніри.
Картоплю щодня вживають тисячі жителів Землі. Діти, наприклад, просто обожнюють картоплю фрі. Калорійність картоплі – 80 ккал на 100 г продукту, а молодої картоплі – 61 ккал. У ній багато вуглеводів, калію, фосфору, містяться практично всі необхідні амінокислоти, а також вітаміни, макро – і мікроелементи. В процесі термічної обробки продукту калорійність картоплі змінюється. Так, в 100 гр. смаженої картоплі калорій буде майже в два з половиною рази більше – 192 ккал.
Однак калорії смаженої картоплі можна злегка відрегулювати, якщо використовувати певні сорти жиру для смаження: олія, тваринний жир, вершкове масло (в останньому випадку дуже дорого виходить).
У смаженій картоплі на олії способом фрі вже 312 калорій. Набагато корисніше буде запекти картоплю в духовці – всього 82 ккал, або відварити у мундирі – 79,8 ккал. І все ж, саме смажена картопля на олії, нехай навіть висококалорійна, принесе більше гастрономічного задоволення.
Калорійність страв на основі смаженої картоплі
Як ми вже зазначили вище, просто смажена картопля на олії обійдеться вашому шлунку в 192 калорії, а фрі – 312 ккал. Але є ж і інші страви. Ось, скільки, наприклад, калорій в смаженої картоплі з грибами? Або в картоплі «по-селянськи»? Чи можуть інгредієнти та харчові добавки впливати на калорійність страв?
Насамперед, калорійність продуктів залежить від їх харчової та енергетичної цінності:
- харчова – жири, білки, вуглеводи;
- енергетична – кількість вивільненої енергії після повного засвоєння продукту в шлунку.
Ще не забуваємо про склад речовин. Але перш за все визначає рівень калорійності наявність жирів. Ось в картоплі жирів 0,1 грам, а в тій же олії – 99,9 г. Ось вам і проста арифметика.
Не варто забувати і про те, що в процесі термічної обробки частина речовин руйнується, властивості продукту змінюються. І все ж, якщо харчуватися правильно, дотримуватися помірності в їжі, то ніякі калорії смаженої картоплі вам не страшні. Зауважимо, що в дієтичному харчуванні смажені страви найчастіше виключаються з раціону. Кількість же самої картоплі в раціоні також знижується через високий вміст крохмалю.
Картопля по-селянськи: рецепт, калорійність
Інгредієнти:
- картопля – 1 кг;
- соняшникова олія – 40 г;
- часник – 3-4 зубки;
- сіль, перець, спеції, сухі трави.
- калорійність 100-грамової порції – 111 ккал.
Приготування:
- Картоплю миємо, не очищаємо від шкірки, нарізаємо часточками.
- Кип’ятимо воду в каструлі, підсолюємо, опускаємо туди заготовлену картоплю. Проварюємо хвилин 10 (до напівготовності).
- Змішуємо олію, спеції, видавлюємо часник. Перемішуємо.
- Заправляємо картоплю маринадом, викладаємо на деко.
- Запікаємо в духовці 15-20 хвилин (до готовності).
Примітка: можна картопельку обсмажити до утворення золотистої скоринки на сковорідці, для хорошого прожарювання бажано викладати невеликими порціями.
Смажена картопля з грибами: рецепт, калорійність
Якщо Ви хочете отримати менш калорійну страву, візьміть молоду картоплю і побільше грибів. У молодої смаженої картоплі з грибами, уявіть собі, всього 50 калорій.
Інгредієнти:
- картопля молода;
- цибулина;
- гриби;
- сіль, спеції;
- соняшникова олія для смаження.
Приготування:
- Пасеруємо цибулю.
- Гриби і картоплю подрібнюємо до потрібного розміру.
- Додаємо нарізку до цибулі.
- Приправляємо.
- Обсмажуємо 5-7 хвилин на сильному вогні.
- Накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь, тримаємо до готовності.
Рецепт №2 (зі старої картоплі)
Інгредієнти аналогічні, плюс рубана зелень.
Приготування:
- Перші два етапи готування, як у попередньому рецепті.
- Нарізані гриби додаємо до цибулі, злегка смажимо (гриби пустять сік).
- Додаємо в сковороду картоплю.
- Продовжуємо смажити.
- По мірі готування приправляємо спеціями.
- Буквально на останніх хвилинах кидаємо зелень.
- Не забуваємо періодично помішувати.
- Доводимо до готовності (можна під кришкою).
Калорійність такої картоплі з грибами буде вже 107 ккал. І все ж, це в три рази менше, ніж у фрі, майже в 1,5 рази менше, ніж у просто посмаженій на олії картоплі.
Картопля смажена на салі: рецепт, калорійність
Інгредієнти:
- картопля;
- сало;
- цибуля;
- сіль, спеції;
- подрібнена свіжа зелень.
Приготування:
- Сало подрібнюємо на кубики 1,5 см. Обсмажуємо на сковороді пару хвилин.
- Очищаємо овочі, моємо, шаткуємо: цибулю кубиками або півкільцями, картоплю – як хочете.
- Овочі закидаємо до сала. Смажимо, помішуючи, на сильному вогні кілька хвилин.
- Накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь, доводимо до готовності.
- Перед самим виключенням не забуваємо приправити і посолити. Останній раз перемішуємо.
- Перед подачею прикрашаємо рубаною зеленню.
Калорійність такої смаженої картоплі – 174 ккал.
Деруни: рецепт, калорійність
Нетиповий рецепт, але, по суті, та ж смажена картопля.
Інгредієнти:
- картопля;
- 2 невеликі цибулини;
- яйце;
- 2 ст. л. борошна;
- сіль, чорний мелений перець;
- соняшникова олія для смаження.
Приготування:
- Овочі чистимо та миємо.
- Натираємо на тертці.
- Віджимаємо зайву рідину.
- Приправляємо спеціями, додаємо борошно і яйце.
- Гарненько перемішуємо.
- На сковороду наливаємо трохи олії, чекаємо, поки нагріється. До речі, перевірити, що олія розжарилася до потрібної температури дуже просто. Якщо вона перекочується по дну сковороди, як вода, має блискучу поверхню, то можна переходити до смаження. Погано розігріта олія буде вбиратися в продукт, а не підсмажувати його зовні. Це важливо.
- Викладати порції зручніше ложкою. Не робіть деруни занадто товстими, інакше вони не приготуються всередині.
- Обсмажуємо з двох боків до готовності (десь по 5-7 хвилин з кожного).
- Подавати таку страву прийнято зі сметаною або грибним, м’ясним соусом. Дуже смачно. Деруни виходять хрусткими і не дуже жирними. Калорійність страви – 93,5 ккал. В рецепті допускаються й інші інгредієнти: гриби, шинка, сир, морква і т. д.
Картопляні оладки по-швейцарськи: рецепт, калорійність
Інгредієнти:
- картопля;
- цибуля;
- сіль, перець;
- олійка;
- 2 г меленого мускатного горіха.
Приготування:
- Як зазвичай, овочі потрібно почистити і помити.
- Овочі нарізаємо дрібною соломкою, змішуємо. Приправляємо сіллю і перцем, не забуваємо додати мускатний горіх.
- На розпечену сковороду з олією викладаємо овочеву масу. Розподіляємо по дну, формуємо своєрідний коржик (без пробілів), злегка придавлюємо лопаткою.
- Накриваємо кришкою, готуємо на середньому вогні.
- Через кілька хвилин акуратно перевертаємо картопляний коржик на іншу сторону, продовжуємо смажити.
- Ще через кілька хвилин повторюємо маніпуляцію.
- На останніх хвилинах готування знімаємо кришку і доводимо продукт до золотистої скоринки.
- Подають смажену картоплю зі свіжими овочами та зеленню.
Сюди, як і в деруни, можна додати тертий сир і шинку, гриби, болгарський перець або морквину. В залежності від відхилень за рецептом, ви отримаєте поріг калорійності 190-203 ккал.
Після такого кулінарного екскурсу за рецептами смаженої картоплі залишилося лише додати: всім приємного апетиту!