Боби не гриби: не посіявши, не зійдуть. У лісі грибів море, але тільки не кожна людина може зібрати. А ось любителів грибних страв серед нас багато. Який же вихід? Піти в найближчий супермаркет і купити свіжі шампіньйони. А ви знаєте, скільки варити печериці до готовності? Попереджений – значить озброєний. Почнемо наш кулінарний урок.

Печериці – делікатесний продукт

Так, саме делікатесом вважали печериці наші предки, що жили в 17 столітті. У той час ці гриби тільки почали вирощуватися в закритих приміщеннях, частіше в підвалах. Наявність такої страви на столі була ознакою фінансового благополуччя господарів. Сьогодні цінова категорія печериць прийнятна практично для всіх.

печериціБагато господинь готують з цих грибів безліч страв, зокрема:

  • супи;
  • закуски;
  • паштети;
  • салати;
  • запечені страви;
  • соуси.

І неважливо, яку страву ви вибрали, адже кожна господиня просто зобов’язана знати, як правильно і скільки хвилин варити печериці до готовності.

Закуски і салати – обов’язкові страви в домашньому меню

Найчастіше з печериць ми готуємо різні салати. Звичайно, простіше купити баночку маринованих грибочків і додати в салат. Але справжні гурмани вже встигли оцінити чудовий смак і аромат свіжих шампіньйонів, тому воліють додавати їх в холодні закуски у відвареному вигляді.

салат з печерицями

Скільки варити печериці до готовності для салату? 5-7 хвилин – це оптимальний час варіння таких грибочків. Маленький секрет: смак будь-якого салату підкреслять печериці, зварені в маринаді. Для цього у воду потрібно додати трохи солі, чорний перець-горошок і листочки лавра.

Порада: краще печериці викладати вже в киплячу воду. Зайва волога та рідина нам не потрібні, тому відварені гриби перед подальшим використанням перекладаємо в друшляк і залишаємо на 10-15 хвилин.

А як бути, якщо продукт заздалегідь піддавався заморожуванню? Скільки тоді треба варити печериці до готовності? Кулінари радять гриби спочатку розморозити, а потім в киплячій рідині проварити протягом десяти хвилин. Але є ще один варіант: заморожені гриби заливають холодною водою і ставлять на вогонь. Як тільки рідина закипає, грибочки потрібно витягувати, вони вже приготувалися.

Готуємо ароматну першу страву

Грибний супчик, та ще й з сиром і зеленню! Навіть слинки потекли. Щоб перша страва вийшла ароматною, наваристою і смачною, потрібно точно знати, скільки варити печериці до готовності для супу. Запам’ятайте: рівно п’ять хвилин.

суп з печерицями і зеленнюОчищені і при необхідності нарізані гриби викладаємо в киплячу воду. Проварюємо їх п’ять хвилин і витягуємо шумівкою. Відварені гриби додаємо у вже готовий суп.

Щоб бульйон, приготований з печериць, був прозорим, потрібно додати у воду під час варіння грибів трохи лимонної кислоти або свіжовіджатого соку лимона. А можна відварити гриби і нетрадиційними способами, наприклад, в мультиварці. Оптимальний режим «Тушкування». Для приготування печериць знадобиться 20 хвилин, і не потрібно додавати воду. На пару гриби готуються ще швидше. Всього десять хвилин – і соковиті ароматні печериці вже можна подавати до столу. Можна приготувати грибочки і у мікрохвильвці. Для цього потрібно використовувати спеціальний посуд. На максимальній потужності гриби варяться буквально 2-3 хвилини.

Дивуємо домочадців кулінарними шедеврами

Ви вже знаєте, скільки часу варити печериці до готовності. Залишилося тільки застосувати отримані знання на практиці. А щоб такого приготувати, щоб було швидко і неймовірно смачно? Може, гречаний суп? Звучить буденно, а от якщо додати в нього печериці, то ця страва автоматично перетворюється в страву для гурмана.

Ви можете відварити гриби протягом 5 хвилин у гарячій воді, а потім викласти їх у друшляк і повернути в рідні супові пенати тільки в самому кінці приготування. А можна грибочки обсмажити на сковороді. У будь-якому випадку смак вас приємно здивує.

Порада: низ грибної ніжки обов’язково зрізаємо. В цій частині накопичується вся грязь, тому ми від неї з легкістю позбавляємося.

гречаний суп з печерицямиСклад:

  • 0,2 кг гречаної крупи;
  • 5-6 картоплин;
  • 0,4 кг свіжих печериць;
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • пучок зелені;
  • сіль, прянощі і спеції – за смаком.

Приготування:

  1. Ретельно переберемо гречану крупу, а потім промиємо її.
  2. Картоплю очистимо, промиємо і нашинкуемо кубиками.
  3. У каструлю викладаємо гречану крупу і картоплю. Заливаємо 2-3 літрами очищеної води.
  4. Ставимо каструлю на вогонь і доводимо бульйон до кипіння.
  5. Зменшуємо вогонь і продовжуємо варити суп.
  6. На цьому етапі можна додати за смаком сіль і прянощі.
  7. Цибулю очистимо і нашинкуемо кубиками.
  8. Моркву подрібнюємо на тертці.
  9. У сковороду наливаємо рафіновану соняшникову олію і викладаємо овочі.
  10. Пасеруємо морквяно-цибульну суміш, а тим часом промиваємо, очищаємо і подрібнюємо печериці.
  11. Додаємо до обсмажених овочів гриби і продовжуємо мучити їх на мінімальному вогні до повної готовності.
  12. Викладаємо обсмажені овочі і гриби в суп.
  13. Перед подачею не забуваємо прикрасити суп свіжою зеленню.

З варених печериць можна приготувати вишукані закуски та салати. Для маринування гриби теж попередньо відварюють. Для цього потрібно зробити найпростіший маринад з води, запашного перцю-горошку і листочків лавра.

В печерицях міститься ряд незамінних амінокислот. Щоб не розгубити всі корисні властивості грибів, варимо їх рівно стільки, скільки радять професійні кулінари. Тепер ви знаєте всі секрети і можете сміливо їх втілювати в життя. Приємного апетиту!