Напевно, немає людини, які б не чула про користь оливкової олії. Продукт користується величезною популярністю вже багато століть. І донині люди, що піклуються про власне здоров’я, заправляють салати виключно цим натуральним продуктом. Але чи можна смажити на оливковій олії і який її різновид при цьому використовувати?

Чи придатна олія оливи для смаження?

Завдяки високій температурі горіння оливкова олія є найбільш підходящою для смаження серед усіх відомих аналогів. При нагріванні до 170-180 градусів інші олії вигорають і утворюють канцерогени, в той час як продукт з оливи зберігає свої цілющі властивості.

смаження на оливковій оліїКрім того, вона володіє найбільшою кількістю ненасичених жирних кислот у порівнянні з іншими оліями. Її вживання дозволяє не тільки виводити «поганий» холестерин з організму, але і допомагає краще засвоювати їжу.

Звідси можна зробити висновок, що відповідь на питання, чи можна смажити на оливковій олії, буде ствердною. Такі страви приносять набагато більше користі людському організму, ніж приготовлені на іншому аналогічному продукті. До того ж і смаковими достоїнствами олія оливи не обділена. Проте є важливі нюанси – про них і поговоримо.

Підбираємо ідеальну базу для смаження

Той, хто хоч раз купував оливкову олію, напевно, звернув увагу на різні позначення на етикетках. Продукт буває декількох різновидів, які володіють різними властивостями в залежності від технології виробництва, показників якості та фінального складу. Давайте розберемося, які з видів найбільше підходять для смажених страв.

ExtraVirgin і Virgin – джерело корисних властивостей

Це самий чистий і корисний продукт, що не містить будь-яких добавок і консервантів. Його отримують шляхом віджиму плодів оливи механічним способом. При цьому не використовуються ніякі методи обробки, за винятком звичайного миття плодів.

Саме цей різновид оливкової олії володіє максимальною харчовою цінністю і строком зберігання до 2 років. Кращим способом застосування цього продукту є заправка готових салатів і соусів. Так Екстра Вірджин збереже всі свої корисні якості і унікальний смак. Як правило, така оливкова олія холодного віджиму трохи гірчить, що є її відмінною рисою.

Чи можна смажити на такій нерафінованій оливковій олії? Температура нагрівання цього різновиду становить 130-140 градусів, що дає можливість обсмажувати продукти з високим вмістом води. Також Extra Virgin підійде для обжарювання дрібно нарізаних овочів або продуктів швидкого приготування. Для рецептів, які передбачають тривалий процес термообробки, краще використовувати інші типи оливкової олії.

Підтипом Екстра Вірджин є категорія Virgin, яку отримують шляхом холодного віджимання. Нюанси виробництва зробили цей продукт трохи менш корисним, ніж Extra Virgin, однак він теж чудово підходить для салатів і холодних страв. А ось для смаження краще її не застосовувати: у ній містяться олії сполук, слабостійких до високих температур.

Olive Oil – золота середина

Власне оливкова олія без яких-небудь додаткових позначок являє собою комбінацію рафінованого продукту з олією першого віджиму в пропорціях 85 %/15 %. Продукт володіє тими ж смаковими характеристиками, що і Virgin, однак його харчова цінність значно поступається оліям вищого класу.

властивості оливкової оліїПри цьому вона все ж відрізняється відмінною якістю і може бути використана в приготуванні будь-якої страви. Цим різновидом можна сміливо заправляти салати, а також задіяти її в більш «радикальних» кулінарних процесах. Для смаження комбінована Olive Oil підходить ідеально. Цей продукт володіє максимальною кількістю стабільних жирних кислот, а при готуванні на ній практично не утворюються канцерогени.

Чи можна смажити м’ясо на такій оливковій олії? Так, але якщо вам необхідно використовувати при приготуванні страви велику кількість олії або готувати продукт довго, то варто віддати перевагу повністю рафінованому продукту.

Romance Olive Oil (Refined) – бюджетний варіант

Найдешевший тип оливкової олії отримав назву Romance olive oil. Це найбільшою мірою очищений продукт, одержуваний шляхом другого віджиму плодів. Його харчова цінність значно менше, ніж у більш дорогих різновидів. Тим не менш, рафінована олія все ще має в складі корисні вітаміни і мінерали.

Цей тип рослинного жиру дозволяє максимально ефективно використовувати одну з головних властивостей продукту – його високу температуру горіння. Користі від його вживання в чистому вигляді вкрай мало. Краще всього застосовувати Olive Oil Refined саме для смаження, особливо в тих випадках, коли потрібно щедро налити її на сковорідку.

Чи можна смажити картоплю на оливковій олії Romance olive oil? Однозначно так. Обсмажувати на цій олії допустимо абсолютно все – від овочів до різноманітних сортів м’яса і риби. У результаті вийдуть дійсно корисні страви, позбавлені згубних канцерогенів.

Секрети «оливкового» готування

Оливкова олія використовується провідними майстрами кулінарії по всьому світу. Тонкощі застосування цього унікального продукту сьогодні стали надбанням будь-якої людини, яка не представляє свого життя без корисної та смачної їжі.

Правильний спосіб смаження

Найкраще взяти для смаження глибокий посуд з високими стінками. Так витратиться менше олії, адже по мірі нагрівання її об’єм збільшується. Поміщати продукти в ємність потрібно поступово, щоб температура жиру не знижувалася занадто різко. Бажано вибирати більш сухі продукти – щоб уникнути розбризкування олійки.

Якщо є бажання, щоб інгредієнти просочилися смаком і ароматом оливи, викладайте їх на самому початку смаження. А ось для отримання хрусткої скоринки вам необхідно спочатку добре розігріти сковорідку. Якщо олія не нагрівається вище 190 градусів, її можна використовувати ще раз на тій же сковороді.

Особливості зберігання

правильне застосування оливкової оліїБагато хто віддає перевагу в якості місця зберігання оливкової олії холодильник. Однак навіть при кімнатній температурі всі її корисні властивості зберігаються. Найважливіше, щоб ємність з продуктом перебувала подалі від джерел світла. Ідеальним місцем буде темне прохолодне приміщення без зайвих запахів.

Також важливо уникати потрапляння в ємність частинок окисленого продукту (наприклад, з краю посуду). В іншому випадку є ризик зіпсувати вміст всієї ємності.

Комбінація з іншими оліями

Деякі винахідливі господині змішують оливкову олію з соняшниковою, мотивуючи це більш економічним витрачанням продукту. Однак робити цього не слід.

Соняшникова та інші відомі рослинні «колеги» мають більш низьку температуру горіння. Це означає, що їх фракції почнуть згоряти раніше, ніж розігріється оливкова олія. В результаті вийде рясний «букет» з канцерогенів, а користь від продукту буде повністю перекреслена.

Оливкова олія, яка чудово засвоюється організмом і володіє винятковими смаковими якостями, безсумнівно, займе гідне місце на будь-якій кухні. Розібратися у видах та доцільності смаження на них в тому або іншому випадку нескладно. А смачні страви, приготовані на олії оливи, можуть стати візитною карткою господині.