Ароматний, соковитий свинячий стейк та медальйончики – всі ці страви однією лише своєю назвою вже наганяють апетит. А щоб приготувати такий смачний шедевр, слід знати, як правильно вибрати м’ясо, які потрібно додати спеції і скільки часу смажити свинину на сковорідці.

Смажимо свинину за всіма правилами

Кожна господиня знає, що довго смажити свинину на сковороді не варто, бо тоді вона втрачає свій смак і стає сухою. В принципі, досвідчені кухарі ніколи не обмежують себе в часових рамках, а виконують все «на око»: якщо шматочок рівномірно просмажений, з’явилася апетитна скориночка та привабливий запах, свинина готова.

Але якщо ви тільки починаєте освоювати ази кулінарного мистецтва, смаження свинини може стати справжньою проблемою. Нерідко трапляється так, що м’ясо або залишається сирим всередині і ароматним зовні, або повністю пересушується. Постає цілком закономірне питання: як же смажити свинину правильно і скільки для цього потрібно часу?

По-перше, все залежить від якості вибраного м’яса. Наприклад, якщо ви купили чудовий шийний шматочок, то його приготувати буде значно простіше і швидше, ніж корейку. По-друге, велике значення має розмір шматочків: маленькі готуються швидше, великі, відповідно, довше. Ось на останній пункт ми і будемо орієнтуватися.

смажена свинина сковороді

Розглянемо, скільки часу смажити свинину на сковороді:

  • шматочки розміром 2 на 2 сантиметри – 5-7 хвилин;
  • тонкі смужки – 3-5 хвилин;
  • стейк – 3-4 хвилини з кожного боку;
  • відбивну – 5 хвилин з кожного боку.

Якщо м’ясо довгий час зберігалося в морозильній камері, час його приготування варто збільшити на 3-5 хвилин, а краще філе перед смаженням відбити і замаринувати. В якості маринаду для свинини можна скористатися лимонним соком, оцтовим або винним розчином. Дуже смачним виходить м’ясо, залишене на ніч поніжитися в пиві.

Укладіть шматочки в сотейник так, щоб вони лягали рівно в один шар, інакше м’ясо буде не смажитися, а тушкуватися і вийде на смак зовсім іншим. А от готовність свинини можна перевірити, проткнувши її ножем: з шматочка має потекти світла прозора рідина. Не можна готувати свинину середньої прожарки з кров’ю, тому що в такому вигляді в м’ясі залишаться всі шкідливі бактерії і мікроорганізми. Якщо хочете стейк «аль денте», для цих цілей краще виберіть яловичину.

Цільним шматком свинину на сковороді не смажать, а запікають в духовці з овочами і спеціями. Що ж стосується прянощів, то цей вид м’яса гармонійно поєднується з чорним перцем, розмарином, часником, петрушкою, імбиром, червоним перцем чилі.

Припустимо, ви запланували приготувати смачну вечерю, з чого ж почати? Скільки часу смажити стейк зі свинини на сковороді або як готувати м’ясо шматочками? Беріть в руки блокнот з олівцем і записуйте наші рецепти.

Печеня з овочами

А чи знаєте ви, що свинину краще обсмажувати разом з іншими водянистими овочами? Так м’ясо виходить особливо ніжним і смачним, але головне, зіпсувати таку страву практично неможливо. Спробуйте приготувати апетитну вечерю за цим рецептом.

печеня з овочамиСклад:

  • 300 г свинячого філе;
  • баклажан;
  • 2 невеликих помідора;
  • перець чилі;
  • часник;
  • 100 г свіжих печериць;
  • 1 головка цибулі;
  • спеції.

Приготування:

  1. Підготуємо інгредієнти: свинину наріжемо невеликими шматочками, промиємо овочі, чистимо цибулю і часник.
  2. Наріжемо гриби, баклажани і цибулю великими шматочками. Дрібно порубаємо петрушку і часник.
  3. Обсмажимо на сковороді з невеликою кількістю олії овочі протягом 2-3 хвилин.
  4. Додамо до овочів шматочки свинини, часник і приправи. Продовжимо готувати без кришки ще 3 хвилини.
  5. Наллємо в сковороду склянку теплої води і доведемо рідину до кипіння.
  6. Тепер додамо петрушку, дрібні шматочки перцю чилі і протушкуємл під кришкою 8-10 хвилин.
  7. До решти інгредієнтів відправимо шматочки помідорів, далі посолимо і поперчимо страву. Продовжимо готувати 2-3 хвилини.
  8. Смачне м’ясо з овочами готове. Викладемо його на тарілку і подамо до столу. Приємного апетиту!

Соковитий стейк

Ще один вдалий рецепт демонструє нам, як смажиться свинина на сковороді у вигляді стейків. Зазвичай такі шматочки рекомендують запікати на грилі або спеціальній решітці. Але і за допомогою звичайної сковороди приготувати справді гідну страву не складно.

стейк зі свинини на сковорідціСклад:

  • 4 шматочка філе свинини для стейка;
  • 1 ст. л. олії;
  • прянощі і спеції – за смаком.

Приготування:

  1. Дістаньте з холодильника м’ясо і при необхідності розморозьте.
  2. Промийте шматочки в прохолодній воді і обсушіть паперовими серветками.
  3. Приправте стейки з кожної сторони сіллю і перцем. Додайте і інші прянощі, наприклад, часник, чебрець або каррі, якщо хочете.
  4. Викладіть свинячий стейк на гарячу сковороду з розтопленим вершковим маслом. Обсмажте м’ясо на середньому вогні протягом 5-7 хвилин.
  5. Потім переверніть на інший бік і продовжуйте готувати таку ж кількість часу.
  6. Готовий стейк перекладіть на тарілку і за бажанням прикрасьте листям салату, зеленню або овочами. Приємного апетиту!

Як бачите, для реалізації задуманого не потрібно володіти серйозними кулінарними навичками. Смачну вечерю можна приготувати навіть починаючому кухареві. Сподіваємося, що ми допомогли вам розібратися в питанні смаження м’яса на сковороді. Тепер ви будете готувати свинину правильно та з задоволенням.