Риба – корисний і смачний продукт, якщо він правильно приготований. Він багатий на фосфор, кальцій і надкорисний риб’ячий жир. Який радять регулярно вживати в їжу дорослим і дітям. Скільки часу треба смажити рибу на сковороді? Як приготувати її смачно? Відкриваємо завісу кулінарних таємниць.

Смажимо рибку до золотистої скоринки

Наші предки взагалі не замислювалися над тим, скільки часу потрібно смажити рибу на сковороді. По правді кажучи, навіть посуду в ті часи не було. Печерна жінка, як правило, просто кидала їжу у вогнище, іноді насаджувала рибку на палицю.

смажена рибка на сковородіЗ тих пір пройшло вже багато років. За ці роки людство дізналося більше про бактерії, кишкові інфекції та про санітарні норми.Річкову рибу прийнято вимочувати в сольовому розчині, щоб позбавити м’ясо невидимих нашому оку паразитів. До того ж такий спосіб обробки дозволяє усунути неприємний запах. В якості альтернативного методу знезараження пропонується побризкати тушку спиртовим і оцтовим розчином, витримати півгодини в холодильнику і промити холодною водою.

А щоб переконатися в безпеці рибних продуктів, у сучасному суспільстві прийнято готувати рибу на сковороді при температурі олії не нижче 150 градусів. Такий метод термічної обробки дозволяє не тільки убезпечити себе від шкідників, але й отримати досить смачну і апетитну страву.

Скільки хвилин смажити рибу на сковороді, щоб м’ясо повністю приготувалося, багато чого залежить від місця проживання водного жителя, наприклад:

  • морські види риб, такі як камбала і палтус, прийнято обсмажувати з кожного боку по 5 хвилин;
  • філе цих морських мешканців буде готове через 3 хвилини смаження з кожного боку;
  • річкова рибка, приміром, скумбрія, окунь або карась, в цілому вигляді смажиться приблизно за 5-6 хвилин;
  • дрібна рибка обзаведеться апетитною золотистою скоринкою всього через 2-3 хвилини смаження.

В якості додаткової обробки, а також щоб філе стало м’яким і ніжним, рибку після смаження бажано пропарити. Для цього її складають в невелику каструльку і тримають в духовій шафі при температурі 220 градусів приблизно 5 хвилин. Хоча цей пункт не є обов’язковим.

Кулінарні секрети і тонкощі

З тим, скільки смажити річкову і морську рибу на сковороді, ми розібралися. Тепер залишилося лише з’ясувати, як приготувати її смачно. Тут вельми до речі стануть деякі кулінарні поради та хитрості:

  • Для смаження більше підходить риба жирних сортів. Сухе філе виходить смачніше, коли його тушкують або запікають. Якщо ж ви суху рибу все-таки вирішили обсмажити, то перед цим не забудьте вимочити її в клярі з яйця, борошна або панірувальних сухарів.
  • Позбутися від стійкого рибного присмаку можна не тільки з допомогою замочування філе в молоці, але і якщо під час смаження в соняшникову олію додати шматочок вершкового масла.
  • Якщо плануєте смажити рибу в цілому вигляді, зробіть кілька поперечних надрізів на шкірці. Такий прийом дозволить зберегти цілісність тушки.

Але всяка теорія без практики – ніщо, тому пропонуємо не зволікати, а купити рибку в магазині і приготувати її по одному з наших рецептів.

Скумбрія по-індійськи

Багато хто з нас звик бачити скумбрію в копченому або засоленому вигляді в якості закуски. Але сьогодні ми хочемо поділитися з вами рецептом смаженої скумбрії з гострою заправкою. Повірте: так вона вийде нітрохи не гірше, а можливо, ви і зовсім відмовитесь від її солоно-копченого варіанту.

смажена скумбрія з гострою заправкою

Склад:

  • 500 г скумбрії;
  • 1 головка цибулі;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 2 ч. л. червоного меленого перцю;
  • олія для смаження;
  • спеції.

Приготування:

  1. У першу чергу потрібно обробити, промити і нарізати шматочками рибу.
  2. Дрібно наріжте цибулину. Змішайте її з томатною пастою, перцем, коріандром, сіллю і іншими спеціями.
  3. Обваляйте шматочки рибки в отриманому соусі і залиште маринуватися на 20 хвилин.
  4. Нагрійте олію в сковороді з товстим низом і обсмажте шматочки рибки на середньому вогні.
  5. Коли низ добре зарум’яниться, акуратно переверніть рибу на інший бік і продовжуйте готувати ще кілька хвилин.
  6. Смажена скумбрія буде дуже смачною, якщо подавати її у гарячому вигляді разом з гарніром зі свіжих овочів або рису. Приємного апетиту!

Минтай на овочевій подушці

Смачним представником морської риби сімейства тріскових виступає – минтай. Саме цього виду рибу найчастіше можна зустріти на столах європейців. Наші ж господині цінують її за хороший смак і особливо ніжне м’ясо. Спробуйте приготувати цю рибу на овочевій подушці, і ви отримаєте дуже соковиту і ароматну страву.

смжений минтай

Склад:

  • 2 моркви;
  • 2 головки цибулі;
  • 2 ст. л. води;
  • ½ ст. л. томатної пасти;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 1 ч. л. оцту;
  • 1 кг минтая;
  • 2 ст. л. борошна;
  • спеції – за смаком.

Приготування:

  1. Розігріваємо олію в сковороді з товстим дном і обсмажуємо в ній цибулю, нарізану півкільцями змішану з томатною пастою.
  2. Додаємо терту моркву. Заливаємо овочі водою, приправляємо спеціями і тушкуємо під кришкою близько 10 хвилин.
  3. Тим часом розділяємо на шматочки рибу.
  4. Обвалюємо кожен шматочок риби в борошні і обсмажуємо на рослинній олії з обох боків до золотистої скоринки.
  5. На обсмажування йде близько 10 хвилин. Потім зверху риби викладаємо шар готових овочів, накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо страву ще 5 хвилин.
  6. Потім перекладаємо шматочки минтая разом з овочевою подушкою на тарілку і подаємо до столу.

Як ви змогли переконатися самі, готувати рибу не так вже і складно, а головне, недовго. Буквально через кілька хвилин смаження шматочки покриються апетитною золотистою скоринкою. Сподіваємося, що тепер ви будете радувати себе і своїх домочадців смачною смаженою рибою набагато частіше.