Одна з традиційних страв нашої кухні – звичайно ж, котлети. Це поживне і смачне блюдо може прикрасити як повсякденний, так і святковий стіл. Зустрічається просто в нескінченній кількості варіацій!
Можна приготувати домашні котлети з фаршу (яловичина, свинина, курятина), а також з риби, грибів, квасолі, овочів. Можна їх смажити, готувати на пару і навіть запікати. Можна для різноманітності вкладати в них начинку: перепелине яйце або трохи грибів. У кожній сім’ї є свій, особливий секрет приготування цієї страви.
Ось і ви вирішили приготувати це ситне і знайоме з дитинства блюдо. З чого почати?
Смачних котлет з несмачних продуктів не вийде. Можна знайти якісний фарш від виробника, якому ви довіряєте, але… Оптимальний варіант – приготувати його самостійно.
Тим, у кого є електром’ясорубка, – це простіше простого, а якщо такого девайса на кухні немає, доведеться обійтися ручною м’ясорубкою і міцними чоловічими руками. Якщо таких рук в наявності теж немає (або вони не бажають допомагати), то можна і самим постаратися.
Маленький секрет: щоб м’ясо легше подрібнювалося в ручній м’ясорубці, його треба перекручувати в злегка (не до кінця) размороженному вигляді – аби тільки було можливо його нарізати на шматки!
Фарш можна робити з одного або декількох сортів м’яса. Останнє – краще, так як тоді він буде більш соковитим!
Крім м’яса, в них зазвичай кладуть:
Ще один маленький секрет: хлібний м’якуш використовувати тільки черствий, тому що свіжий володіє клейкістю, він додасть малоапетитну консистенцію вашим котлеткам.
Склад компонентів, які можна варіювати. Деякі, наприклад, не кладуть хліб. Інші додають перекручений кабачок для соковитості. Треті люблять, щоб у складі була зелень. Пробуйте, шукайте свій ідеальний рецепт!
Беремо м’ясо, картоплю, хліб, цибулю, часник і пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо сіль, спеції і, якщо потрібно, яйце і масло. Готовий фарш повинен добре скочуватися в котлетки, зберігати форму. Його можна розфасувати на порції і заморозити.
А можна відразу наліпити котлеток, обваляти їх у сухарях і викласти їх на дерев’яну дошку і заморозити в такому вигляді. А потім – діставай і смаж! Дуже зручно і швидко.
Готові вироби, обкачані в панірувальних сухарях, викладаємо на розігріту сковороду з рослинною олією і смажимо під кришкою. Або готуємо в пароварці по інструкції.
Нижче ми наводимо найбільш популярні рецепти смачних котлет.
Для приготування цих недорогих і смачних курячих котлет можна брати як грудинку (тоді вони будуть менш калорійними), так і м’ясо з стегон. Зручно використовувати філе. Готовий магазинний напівфабрикат ми рекомендувати, звичайно ж, не станемо, в ньому багато шкури, кісток і субпродуктів.
Список необхідних продуктів:
Приготування:
Подавати можна з улюбленим кетчупом, кашею і овочевим салатом. Оптимальний варіант для хорошої засвоюваності – будь-які овочі, крім картоплі.
Картопля додається в котлети аж ніяк не заради економії. Вона дозволяє домогтися ніжної, пухкої консистенції, а також «склеює» вироби, допомагає тримати форму завдяки крохмалю. В такі котлети можна навіть яйце не додавати.
Список необхідних продуктів:
Приготування:
Подавати до картоплі, салатів, макаронів. Хоча рекомендації по засвоюваності аналогічні попереднім рецептам.
Рибні котлети – смачна і поживна страва, а в разі приготування на пару – ще й дієтична. Можна використовувати магазинний рибний фарш, але, як завжди, ми вам цього не рекомендуємо.
Список необхідних продуктів:
Приготування:
Вони смачні як гарячими, так і холодними. Подавайте до рису або картоплі.
Грибні котлетки – неймовірно смачне блюдо, здатне прикрасити як буденний, так і святковий стіл. А ще вони належать до нашої традиційної кухні, так що неодмінно введіть їх у своє меню!
Список необхідних продуктів:
Приготування:
Подавати з картоплею, кашами, бобовими, свіжою зеленню і сметаною.
Радуйте своїх рідних і близьких смачними стравами і розширюйте своє домашнє меню! Читайте також інші статті за цією темою на нашому сайті – і готуйте із задоволенням!