Одна з традиційних страв нашої кухні – звичайно ж, котлети. Це поживне і смачне блюдо може прикрасити як повсякденний, так і святковий стіл. Зустрічається просто в нескінченній кількості варіацій!

Фарш для котлетМожна приготувати домашні котлети з фаршу (яловичина, свинина, курятина), а також з риби, грибів, квасолі, овочів. Можна їх смажити, готувати на пару і навіть запікати. Можна для різноманітності вкладати в них начинку: перепелине яйце або трохи грибів. У кожній сім’ї є свій, особливий секрет приготування цієї страви.

Ось і ви вирішили приготувати це ситне і знайоме з дитинства блюдо. З чого почати?

Фарш для котлет

Смачних котлет з несмачних продуктів не вийде. Можна знайти якісний фарш від виробника, якому ви довіряєте, але… Оптимальний варіант – приготувати його самостійно.

Тим, у кого є електром’ясорубка, – це простіше простого, а якщо такого девайса на кухні немає, доведеться обійтися ручною м’ясорубкою і міцними чоловічими руками. Якщо таких рук в наявності теж немає (або вони не бажають допомагати), то можна і самим постаратися.

Маленький секрет: щоб м’ясо легше подрібнювалося в ручній м’ясорубці, його треба перекручувати в злегка (не до кінця) размороженному вигляді – аби тільки було можливо його нарізати на шматки!

Фарш можна робити з одного або декількох сортів м’яса. Останнє – краще, так як тоді він буде більш соковитим!

Що ще потрібно для котлет?

Крім м’яса, в них зазвичай кладуть:

  • сиру картоплю;
  • розм’якшений у воді або молоці хлібний м’якуш;
  • цибулю ріпчасту;
  • сіль;
  • мелений чорний перець, часник або інші приправи;
  • яйце;
  • масло.

Ще один маленький секрет: хлібний м’якуш використовувати тільки черствий, тому що свіжий володіє клейкістю, він додасть малоапетитну консистенцію вашим котлеткам.

Склад компонентів, які можна варіювати. Деякі, наприклад, не кладуть хліб. Інші додають перекручений кабачок для соковитості. Треті люблять, щоб у складі була зелень. Пробуйте, шукайте свій ідеальний рецепт!

Спосіб приготування котлет з фаршу

Беремо м’ясо, картоплю, хліб, цибулю, часник і пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо сіль, спеції і, якщо потрібно, яйце і масло. Готовий фарш повинен добре скочуватися в котлетки, зберігати форму. Його можна розфасувати на порції і заморозити.

А можна відразу наліпити котлеток, обваляти їх у сухарях і викласти їх на дерев’яну дошку і заморозити в такому вигляді. А потім – діставай і смаж! Дуже зручно і швидко.

Готові вироби, обкачані в панірувальних сухарях, викладаємо на розігріту сковороду з рослинною олією і смажимо під кришкою. Або готуємо в пароварці по інструкції.

Нижче ми наводимо найбільш популярні рецепти смачних котлет.

Рецепт котлет з курячого фаршу

Для приготування цих недорогих і смачних курячих котлет можна брати як грудинку (тоді вони будуть менш калорійними), так і м’ясо з стегон. Зручно використовувати філе. Готовий магазинний напівфабрикат ми рекомендувати, звичайно ж, не станемо, в ньому багато шкури, кісток і субпродуктів.

Список необхідних продуктів:

  • куряча м’якоть – біля 1 кг;
  • яйця курячі – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 2 середніх головки;
  • білий хліб – 200 г м’якушки;
  • зелень петрушки нарізана – 1 ст.л.;
  • молоко – скільки буде потрібно для замочування хліба;
  • манна крупа, сухарі або борошно пшеничне;
  • рослинна олія для смаження;
  • перець чорний мелений та сіль – за смаком.

Приготування:

  • Рецепт котлет з курячого фаршуМ’ясо промиваємо і даємо воді стекти (на друшляку);
  • Нарізаємо очищені цибулини і куряче філе шматочками і пропускаємо через м’ясорубку;
  • Замочуємо хлібний м’якуш в невеликій кількості теплого молока, віджимаємо і додаємо до попередніх компонентів;
  • Додаємо збиті яйця, сіль, перець, зелень;
  • Ретельно перемішуємо фарш і ліпимо котлетки, обвалюємо кожну в манці (варіант – в сухарях або борошні);
  • Викладаємо в один ряд на розігріту сковороду з невеликою кількістю олії;
  • Виставляємо середній вогонь і закриваємо кришку сковорідки;
  • Смажимо до рум’яної скоринки – спершу з одного боку, потім перевертаємо на другий;
  • Наливаємо в сковорідку трохи кип’яченої води (до половини склянки) і тримаємо кришку закритою до тих пір, поки вода не википить;
  • Якщо хочете, щоб вийшла корочка, потримайте готові вироби кілька хвилин на сильному вогні (слідкуйте, щоб не підгоріло!).

Подавати можна з улюбленим кетчупом, кашею і овочевим салатом. Оптимальний варіант для хорошої засвоюваності – будь-які овочі, крім картоплі.

Рецепт котлет з фаршу з картоплею

Картопля додається в котлети аж ніяк не заради економії. Вона дозволяє домогтися ніжної, пухкої консистенції, а також «склеює» вироби, допомагає тримати форму завдяки крохмалю. В такі котлети можна навіть яйце не додавати.

Список необхідних продуктів:

  • фарш м’ясний – біля 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1-2 невеликі головки;
  • картопля – 2-3 середніх бульби;
  • часник, сіль, перець – за смаком;
  • якщо хочете, то додайте яйце.

Приготування:

  • Картоплю з цибулею і часником подрібнити на блендері, тертці або м’ясорубці;
  • Додати всі компоненти до фаршу. Посолити, поперчити, за бажанням – ввести яйце;
  • Сформувати котлетки, викласти на розігріту сковороду і смажити як у попередньому рецепті. Можна також готувати в пароварці.

Подавати до картоплі, салатів, макаронів. Хоча рекомендації по засвоюваності аналогічні попереднім рецептам.

Рецепт котлет з рибного фаршу

Рибні котлети – смачна і поживна страва, а в разі приготування на пару – ще й дієтична. Можна використовувати магазинний рибний фарш, але, як завжди, ми вам цього не рекомендуємо.

Список необхідних продуктів:

  • філе рибне – приблизно 500 грамів (або просто риба з розрахунку, що після її обробки повинно залишитися півкіло філе);
  • білий хліб – 100 г;
  • молоко – 0,5 склянки;
  • сухарі панірувальні і борошно для обвалювання;
  • манна крупа – 2 столові ложки;
  • яйце – 1 шт.;
  • рослинна олія для смаження;
  • сіль і спеції за смаком.

Приготування:

  • Якщо ви використовуєте цільну рибу, то почистіть її і видаліть кістки. Якщо готове філе – то просто перекрутіть через м’ясорубку. Якщо використовуєте магазинний напівфабрикат – розморозьте його і відіжміть зайву воду;
  • Додайте замочений в молоці і віджатий хлібний м’якуш;
  • З’єднайте рибний фарш, хліб, сіль, спеції і манну крупу. Добре перемішайте;
  • Вбийте яйце, додайте молоко, в якому замочували хліб, трохи посоліть;
  • Сформуйте котлетки, обваляйте спочатку в борошні, потім вмочіть в молочно-яєчну суміш і нарешті – панірувальні сухарі;
  • Покладіть на розігріту сковороду з рослинним маслом, смажте під кришкою на середньому вогні до скоринки, потім переверніть. Після того як скоринка «схопиться» і на другій стороні, зменшіть вогонь і тримайте до готовності.

Вони смачні як гарячими, так і холодними. Подавайте до рису або картоплі.

Рецепт котлет з грибного фаршу

Грибні котлетки – неймовірно смачне блюдо, здатне прикрасити як буденний, так і святковий стіл. А ще вони належать до нашої традиційної кухні, так що неодмінно введіть їх у своє меню!

Список необхідних продуктів:

  • Рецепт котлет з грибного фаршугриби свіжі – 1 кг;
  • яйце – 3-4 шт.;
  • 2-3 середніх цибулини;
  • рослинна олія для обсмажування – 4-5 ст. ложок;
  • мелений чорний перець, сіль за смаком;
  • борошно або сухарі панірувальні для обвалювання.

Приготування:

  • Відварити очищені і промиті гриби в підсоленій воді. Якщо використовуються білі гриби, печериці, підосичники, підберезники – варити не довше 8 хвилин, якщо глива, опеньки, рядовка – 15-20 хвилин;
  • Відкинути гриби на друшляк і дати стекти;
  • Гриби подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера;
  • Додати яйця, сіль, перець, ретельно вимішати;
  • Сформувати котлети, обваляти в сухарях або борошні;
  • Викласти на розігріту сковороду з маслом, смажити до утворення золотистої скоринки, перевернути, знову домогтися скоринки, потім зменшити вогонь і тримати ще 15-20 хвилин під кришкою.

Подавати з картоплею, кашами, бобовими, свіжою зеленню і сметаною.

Радуйте своїх рідних і близьких смачними стравами і розширюйте своє домашнє меню! Читайте також інші статті за цією темою на нашому сайті – і готуйте із задоволенням!