Котлети з капустою і фаршем: смачненькі рецепти
Пам’ятник потрібно поставити людині, яка придумала рецепт котлет. Ця м’ясна страва не раз рятувала нашу вечерю або обід. Ось тільки все рано чи пізно приїдається. Ви стали помічати, що ваші фірмові котлети вже не виробляють колишнього враження на домочадців? Пора вносити кардинальні зміни в меню і приготувати котлети з капустою і фаршем.
Класика на всі часи
Всі знають, що традиційно котлети готують з м’ясного фаршу. Але час минав, смаки і звичаї змінювалися. Професійні кулінари стали ламати голову над винаходом абсолютно нового рецепту звичних котлет. І тут з’явилася унікальна ідея: зробити котлети з капустою і фаршем. Рецепт їх зазнавав безліч змін, але все-таки класичний спосіб приготування цієї неймовірно соковитої і м’якої страви зберігся донині. Швидше записуйте.
Склад:
- 0,8 кг м’ясного фаршу;
- 500 мл води;
- 2 цибулини;
- 2-3 шт. часникових зубчиків;
- за смаком сіль;
- 2-3 скибочки хліба;
- просіяне борошно;
- 500 г капусти;
- рафінована рослинна олія.
Приготування:
- «- Що в нас сьогодні на сніданок? – Вівсянка, сер. – А на обід? – Вівсянка. – А на вечерю? – Котлети. – Ура! – Вони з вівсянки, сер». Після гумористичних ноток з гарним настроєм ми можемо приступати до приготування.
- Наша страва буде не з вівсянки. Ми готуємо котлети зі свинячого фаршу з капустою.
- Якщо у вашому холодильнику є інший фарш або шматок м’яса, можете використовувати його. Від цього смак страви не зміниться. Коливатиметься тільки його калорійність.
- Традиційно котлети готують з суміші свинини і яловичини. Ми ж будемо готувати виключно з свинячого філе.
- Свинину подрібнюємо до консистенції фаршу. Не забуваємо попередньо підготувати м’ясо.
- Хлібні скибочки, можна сухі, викладемо в піалу і заливаємо водою. Нехай розмокають.
- Подрібнювати всі продукти будемо за допомогою м’ясорубки. Вирішили спростити собі завдання? Скористайтеся електричної м’ясорубкою.
- Маленька хитрість: для розм’якшення капусту попередньо нашаткуємо і обшпаримо окропом.
- Після подрібнення у нас виходить ось така суміш.
- Ще один секрет: перед перекручуванням хлібні скибочки ми добре віджимаємо. Зайва рідина нам ні до чого.
- Тепер можна додати улюблені спеції, прянощі. Не забуваємо посолити фарш.
- Все активно розмішуємо. Маса повинна бути однорідною.
- Починаємо творчий процес – ліпимо котлети.
- Маленька хитрість: руки можна змочити водою або рафінованою рослинною олією.
- Давайте відразу зробимо всю порцію. Розмір котлет визначайте самостійно. Як кажуть, великому шматку і рот радіє.
- Кожну котлету перед смаженням паніруємо в просіяному борошні.
- Нагріваємо в сковороді рафіновану олію і обсмажуємо котлети.
- Перевертаємо їх, а потім накриваємо сковороду кришкою, щоб м’ясо добре просмажилося всередині.
- Подаємо гарячі котлети до столу, додавши улюблений гарнір.
Абсолютно аналогічно готуються котлети з курячого фаршу з капустою. Незважаючи на те, що м’ясо курки саме по собі вважається сухуватим, завдяки соковитій капусті цей недолік буде усунений.
Ще одна хитрість: білокачанну капусту можна замінити кольоровою. Але попередньо її потрібно розібрати на суцвіття і проварити.
Долаємо середній рівень складності
Господині, які вже стали справжніми кулінарними віртуозами, можуть зробити котлети з капустою і фаршем в духовці. Секретні інгредієнти – сметана і молоко. Якщо ви хочете буденну страву перетворити на святкову, додайте твердий сир. Пікантна і ароматна золотава скоринка стане відмінною прикрасою котлет.
Склад:
- 1 качан капусти;
- 300-500 г свинини;
- 3 скл. молока;
- 4 ст. л. сметани;
- 100 г борошна;
- сіль, прянощі – за смаком;
- 1 цибулина;
- 1 яйце;
- 100 г хліба.
Приготування:
- Відразу викладемо хлібні скибочки в піалу і заллємо їх молоком. Нехай розкисають.
- Свинину перекрутимо до консистенції фаршу.
- Цибулину подрібнюємо ножем або пропускаємо через м’ясорубку.
- Капусту потрібно нашаткувати. Зручніше використовувати спеціальний ніж.
- Якщо ви хочете зробити ніжні котлети, то капусту слід пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері.
- Змішуємо фарш з капустою.
- На цьому ж етапі додаємо улюблені прянощі і сіль.
- Вимішуємо все гарненько.
- Якщо в результаті вимішування утворилося багато соку, його можна акуратно злити.
- Тепер зліпимо котлети і обов’язково обваляємо їх у борошні.
- У такому вигляді викладаємо котлети в жароміцну форму.
- Пам’ятайте про секретний інгредієнт? Це вершковий соус.
- В окремій піалі змішуємо 2 скл. молока, сметану, прянощі і сіль.
- Отриманим соусом заливаємо котлети.
- Відправляємо жаростійку форму в попередньо нагріту духовку.
- Запікаємо м’ясну страву 40-50 хвилин. Оптимальний температурний режим варіюється від 200 до 230°.
Нічого складного в приготуванні соковитих м’ясних котлет немає. Якщо ви постараєтеся і гарненько подрібните капусту, то ваші домочадці не зрозуміють, у чому секрет цієї страви. Капуста додасть додаткову м’якість і ніжність м’ясу. Такі котлетки краще подавати зі злаковими гарнірами або пастою. Але і картопляним пюре ви не зіпсуєте їх смак. Приємного апетиту!