Ви здивуєтеся, але вперше котлета по-київськи була приготована у Франції.З часом рецепт французького ресторатора забули. Пізніше, приблизно на початку 20 століття, в Києві відродили рецептурні традиції приготування котлет з курячого філе. Так і з’явилася всім відома котлета по-київськи. Класичний рецепт її тільки один, решта – лише тіні.

Страву зі світовою популярністю

Приготування котлет по-київськи має безліч інтерпретацій. Традиційно цю м’ясну страву прийнято готувати з соковитої і свіжої курячої грудки. Начинка – вершкове масло. У фритюрі смажать котлети, а потім запікають в духовій шафі. Про готовність котлеток буде говорити начинка: при розломі м’яса масло повинне витікати.

Котлети по-київськи раніше готували на кістці. Робилося це виключно для зручності, оскільки страву прийнято їсти руками. Але такий процес приготування всесвітньо відомих котлет вважається клопітким, трудомістким, так і витратним.

Ми не будемо ігнорувати традиції своїх предків і спробуємо приготувати класичні котлети по-київськи. Якщо ви вперше проводите такий кулінарний експеримент, вам просто необхідно вивчити деякі правила:

  • філе краще відокремлювати від тушки курки;
  • у нас повинно вийти два шматочки – великий і маленький;
  • щоб зберегти текстуру філе при відбиванні, захистимо ніжні м’ясні волокна харчовою плівкою;
  • вершкове масло для начинки можна змішати зі свіжим кропом, грибами, соком лимона;
  • масло для начинки краще гарненько заморозити;
  • щоб рулети з курячої грудки придбали форму котлет, ми будемо їх панірувати;
  • не будемо експериментувати і зробимо класичний кляр: яйця, панірувальні сухарі;
  • краще робити подвійне панірування;
  • перед смаженням заготовки котлет охолоджують.

Котлета по-київськи: рецепт покроково

Традиції кулінарного світу потрібно шанувати. Котлети по-київськи – це чи не найпопулярніша страва, яке є в меню будь-якого ресторану. Але для того щоб посмакувати такою м’ясною стравою, не потрібно йти в ресторан. Ми постараємося приготувати справжні котлети по-київськи самостійно. З кісточкою або без – вирішуйте самі.

Склад:

  • 1 тушка курки;
  • сухарі для панірування;
  • 30-40 г вершкового масла;
  • за смаком сіль, прянощі;
  • 1 яйце.

Приготування:

  1. Набір продуктів – мінімальний, але все-таки давайте перевіримо наявність необхідних інгредієнтів за списком.
  2. Тепер проведемо невелике хірургічне втручання: будемо смажити курку. Нам знадобиться тільки виступаюча її частина – грудка..
  3. Покрутіть уважно філе і знайдіть виступаючу частину.
  4. Бачите шматочки за розміром менше? Ось їх нам і потрібно акуратно зрізати.
  5. Тепер можна і філе промити.
  6. Якщо є плівка, її акуратно видаляємо.
  7. Викладаємо шматочки філе на обробну дошку.
  8. Маленька порада: перед відбиванням накриємо м’ясо харчовою плівкою. Так ми збережемо його цілісність і чистоту на кухні.
  9. Панірувальні сухарі ми теж будемо готувати самостійно.
  10. Наріжемо шматочками білий хліб і злегка його підсушимо в духовій шафі.
  11. Якщо у вас залежався черствий хліб, він ідеально підійде нам.
  12. Викладемо хлібні шматочки в піалу або чашу блендера.
  13. Легким рухом руки шматочки хліба перетворюються в крихти.
  14. Тепер прийшов час зайнятися найскладнішою частиною роботи: сформувати котлети.
  15. Масло ми вже заморозили.
  16. Нарізаємо його брусками і викладаємо на середину великих шматочків курячого філе.
  17. Маленькими шматочками філе вкриваємо масло.
  18. Яйце взіб’ємо в піалу і активно попрацюємо вінчиком..
  19. Спочатку обваляєм котлети в яєчній масі, потім в сухарях.
  20. Порада: повторіть ці дії двічі.
  21. На півгодини помістимо заготовки котлет в морозилку.
  22. Нагріємо в сковороді олію і відправимо туди котлети.
  23. Як тільки котлети з усіх боків придбали золотаву скоринку, виймаємо їх з сковороди.
  24. Відправимо котлети буквально на 10-15 хвилин у духовку.
  25. Подамо до столу котлети по-київськи в гарячому вигляді.
  26. Розламайте котлету, тільки обережно, адже всередині гаряче рідке масло.

Спрощений варіант класичної страви

Якщо вам поки складно готувати котлети з курячого філе класичним способом, можна вдатися до спрощеного варіанту. До ваших послуг – котлета по-київськи з фаршу. Рецепт з фото, в принципі, нічого нового вам не розповість. Технологія приготування практично однакова. Тільки от ми будемо використовувати філе курки у вигляді фаршу.

Склад:

  • 0,5 кг філе курки;
  • 100 г масла вершкового;
  • 2 яйця;
  • пучок зелені;
  • перчик, спеції, сіль;
  • сухарі для панірування;
  • борошно;
  • рафінована рослинна олія для обсмажування.

Приготування:

  1. Звичним способом ми опрацюємо філе курки.
  2. Скористаємося послугами м’ясорубки або блендера і зробимо фарш.
  3. Порада: куряча грудка сама по собі суховата, але виправити це можна за допомогою хліба, вимоченого в молоці.
  4. Масло змішаємо з зеленню.
  5. Відправимо поки в морозилку.
  6. Яйця зіб’ємо міксером.
  7. Просієм борошно.
  8. В окрему піалу викладемо сухарі для панірування.
  9. Тепер візьмемо шматок фаршу і зробимо з нього корж.
  10. Всередину сховаємо шматочок замороженого вершкового масла.
  11. Борошно, яйце, сухарі. Не переплутайте.
  12. Повторимо цю процедуру двічі.
  13. Залишилася справа за малим – обсмажити котлети.
  14. Робимо це на рафінованій рослинній олії.
  15. Щоб котлети пропеклися всередині, на кілька хвилин накриємо сковороду кришкою.

Рецепти котлет по-київськи зазнавали безліч змін. Але справжня технологія приготування  м’ясної страви залишилася незмінною. Родзинка таких котлет – вершкове масло. У процесі смаження воно з’єднується з зеленню і м’ясним соком і перетворюється на вишуканий соус. Приємного апетиту!