Котлета по-київськи: класичний покроковий рецепт
Ви здивуєтеся, але вперше котлета по-київськи була приготована у Франції.З часом рецепт французького ресторатора забули. Пізніше, приблизно на початку 20 століття, в Києві відродили рецептурні традиції приготування котлет з курячого філе. Так і з’явилася всім відома котлета по-київськи. Класичний рецепт її тільки один, решта – лише тіні.
Страву зі світовою популярністю
Приготування котлет по-київськи має безліч інтерпретацій. Традиційно цю м’ясну страву прийнято готувати з соковитої і свіжої курячої грудки. Начинка – вершкове масло. У фритюрі смажать котлети, а потім запікають в духовій шафі. Про готовність котлеток буде говорити начинка: при розломі м’яса масло повинне витікати.
Котлети по-київськи раніше готували на кістці. Робилося це виключно для зручності, оскільки страву прийнято їсти руками. Але такий процес приготування всесвітньо відомих котлет вважається клопітким, трудомістким, так і витратним.
Ми не будемо ігнорувати традиції своїх предків і спробуємо приготувати класичні котлети по-київськи. Якщо ви вперше проводите такий кулінарний експеримент, вам просто необхідно вивчити деякі правила:
- філе краще відокремлювати від тушки курки;
- у нас повинно вийти два шматочки – великий і маленький;
- щоб зберегти текстуру філе при відбиванні, захистимо ніжні м’ясні волокна харчовою плівкою;
- вершкове масло для начинки можна змішати зі свіжим кропом, грибами, соком лимона;
- масло для начинки краще гарненько заморозити;
- щоб рулети з курячої грудки придбали форму котлет, ми будемо їх панірувати;
- не будемо експериментувати і зробимо класичний кляр: яйця, панірувальні сухарі;
- краще робити подвійне панірування;
- перед смаженням заготовки котлет охолоджують.
Котлета по-київськи: рецепт покроково
Традиції кулінарного світу потрібно шанувати. Котлети по-київськи – це чи не найпопулярніша страва, яке є в меню будь-якого ресторану. Але для того щоб посмакувати такою м’ясною стравою, не потрібно йти в ресторан. Ми постараємося приготувати справжні котлети по-київськи самостійно. З кісточкою або без – вирішуйте самі.
Склад:
- 1 тушка курки;
- сухарі для панірування;
- 30-40 г вершкового масла;
- за смаком сіль, прянощі;
- 1 яйце.
Приготування:
- Набір продуктів – мінімальний, але все-таки давайте перевіримо наявність необхідних інгредієнтів за списком.
- Тепер проведемо невелике хірургічне втручання: будемо смажити курку. Нам знадобиться тільки виступаюча її частина – грудка..
- Покрутіть уважно філе і знайдіть виступаючу частину.
- Бачите шматочки за розміром менше? Ось їх нам і потрібно акуратно зрізати.
- Тепер можна і філе промити.
- Якщо є плівка, її акуратно видаляємо.
- Викладаємо шматочки філе на обробну дошку.
- Маленька порада: перед відбиванням накриємо м’ясо харчовою плівкою. Так ми збережемо його цілісність і чистоту на кухні.
- Панірувальні сухарі ми теж будемо готувати самостійно.
- Наріжемо шматочками білий хліб і злегка його підсушимо в духовій шафі.
- Якщо у вас залежався черствий хліб, він ідеально підійде нам.
- Викладемо хлібні шматочки в піалу або чашу блендера.
- Легким рухом руки шматочки хліба перетворюються в крихти.
- Тепер прийшов час зайнятися найскладнішою частиною роботи: сформувати котлети.
- Масло ми вже заморозили.
- Нарізаємо його брусками і викладаємо на середину великих шматочків курячого філе.
- Маленькими шматочками філе вкриваємо масло.
- Яйце взіб’ємо в піалу і активно попрацюємо вінчиком..
- Спочатку обваляєм котлети в яєчній масі, потім в сухарях.
- Порада: повторіть ці дії двічі.
- На півгодини помістимо заготовки котлет в морозилку.
- Нагріємо в сковороді олію і відправимо туди котлети.
- Як тільки котлети з усіх боків придбали золотаву скоринку, виймаємо їх з сковороди.
- Відправимо котлети буквально на 10-15 хвилин у духовку.
- Подамо до столу котлети по-київськи в гарячому вигляді.
- Розламайте котлету, тільки обережно, адже всередині гаряче рідке масло.
Спрощений варіант класичної страви
Якщо вам поки складно готувати котлети з курячого філе класичним способом, можна вдатися до спрощеного варіанту. До ваших послуг – котлета по-київськи з фаршу. Рецепт з фото, в принципі, нічого нового вам не розповість. Технологія приготування практично однакова. Тільки от ми будемо використовувати філе курки у вигляді фаршу.
Склад:
- 0,5 кг філе курки;
- 100 г масла вершкового;
- 2 яйця;
- пучок зелені;
- перчик, спеції, сіль;
- сухарі для панірування;
- борошно;
- рафінована рослинна олія для обсмажування.
Приготування:
- Звичним способом ми опрацюємо філе курки.
- Скористаємося послугами м’ясорубки або блендера і зробимо фарш.
- Порада: куряча грудка сама по собі суховата, але виправити це можна за допомогою хліба, вимоченого в молоці.
- Масло змішаємо з зеленню.
- Відправимо поки в морозилку.
- Яйця зіб’ємо міксером.
- Просієм борошно.
- В окрему піалу викладемо сухарі для панірування.
- Тепер візьмемо шматок фаршу і зробимо з нього корж.
- Всередину сховаємо шматочок замороженого вершкового масла.
- Борошно, яйце, сухарі. Не переплутайте.
- Повторимо цю процедуру двічі.
- Залишилася справа за малим – обсмажити котлети.
- Робимо це на рафінованій рослинній олії.
- Щоб котлети пропеклися всередині, на кілька хвилин накриємо сковороду кришкою.
Рецепти котлет по-київськи зазнавали безліч змін. Але справжня технологія приготування м’ясної страви залишилася незмінною. Родзинка таких котлет – вершкове масло. У процесі смаження воно з’єднується з зеленню і м’ясним соком і перетворюється на вишуканий соус. Приємного апетиту!