Достаток продуктів на прилавках магазинів радує око, а вже якщо є кошти на купівлю наїдків, то й шлунок можна побалувати. Правда, рідко можна зустріти в магазині людину, яка ретельно вивчає склад обраного продукту, користуючись при цьому таблицею шкідливих харчових добавок.
Насправді це сумно. Останнім часом виробники додають у свої вироби стільки всього непотрібного, що така їжа хоч і приносить задоволення, але користі організму не приносить. Тому знати хоча б кілька харчових добавок, які найбільш шкідливі і небезпечні, варто.
В процесі виробництва практично всі виробники додають у свої продукти барвники, ароматизатори, загусники і консерванти. Деякі люди ставляться спокійно до ненатуральних і нерідко шкідливих компонентів в їжі, інші ж вважають, що великий вміст харчових добавок може негативно позначитися на здоров’ї. Насправді, щоб убезпечити себе і вибирати в магазині тільки корисні продукти, важливо знати літерне позначення компонентів.
Поговоримо про основні:
Варто також сказати, що існує перелік речовин, заборонених в ряді країн. Якщо говорити про Україну, то тут під забороною Е 103, 105, 111, 121, 123, 125, 126, 130, 152, 216. Всі перераховані речовини не тільки викликають алергічні реакції, але і можуть негативно позначитися на зорі, підвищують ризик захворювання різними недугами, у тому числі онкологією.
В один час було багато суперечок навколо гідроксибензойної кислоти – харчова добавка Е209, хтось вважав її небезпечною, інші з цим не погоджувалися. В даний час ця добавка в Україні не заборонена, але все-таки краще уникати покупки виробів, де вона присутня.
Шкода харчових добавок, доведена багатьма фахівцями, змушує все більше людей відмовлятися від продукції, на етикетці якої значиться буква Е. Така поведінка не завжди виправдана, так як слід розуміти, що не всі добавки – це отрута. Багато є цілком натуральними екстрактами рослин.
Такі компоненти мають свої переваги, але, на жаль, разом з ними виробники нерідко застосовують речовини, які можуть завдати шкоди організму.
Тому перш ніж придбати вподобану їжу в магазині, вивчіть її склад, а ще краще, якщо відвідувати торгові точки ви будете з таблицею шкідливих харчових добавок Е. Такий підхід дозволить убезпечити себе від придбання небезпечної їжі.
Безумовно, всю небезпеку деяких харчових добавок ви встигли усвідомити. Але ж так хочеться мати на своєму столі красиві фрукти, молочні продукти привабливого відтінку з хорошим терміном зберігання та інші смаколики. На жаль, за красивим зовнішнім виглядом не завжди ховається корисний продукт. Тому дуже важливо знайти правильний баланс між привабливістю і користю.
Особливо сильно питання правильного раціону турбує молодих матусь, адже навіть у дитячому харчуванні нерідко можна зустріти противні «єшки».
Щоб звести ризик до мінімуму від покупної їжі, прислухайтеся до наступних порад:
Один компонент заборонений у ряді країн, а інший дозволений, хоча і не є корисним. Сказати однозначно, що з існуючих харчових добавок завдасть непоправної шкоди організму, не можуть навіть вчені.
Але фахівці з харчування рекомендують не купувати вироби, у складі яких присутні більше десяти Е. Бережіть своє здоров’я, купуйте натуральну продукцію і як можна більше готуйте вдома. Удачі!