Достаток продуктів на прилавках магазинів радує око, а вже якщо є кошти на купівлю наїдків, то й шлунок можна побалувати. Правда, рідко можна зустріти в магазині людину, яка ретельно вивчає склад обраного продукту, користуючись при цьому таблицею шкідливих харчових добавок.

Насправді це сумно. Останнім часом виробники додають у свої вироби стільки всього непотрібного, що така їжа хоч і приносить задоволення, але користі організму не приносить. Тому знати хоча б кілька харчових добавок, які найбільш шкідливі і небезпечні, варто.

Шукаємо шкідливі харчові добавки або на що звернути увагу перед покупкою

В процесі виробництва практично всі виробники додають у свої продукти барвники, ароматизатори, загусники і консерванти. Деякі люди ставляться спокійно до ненатуральних і нерідко шкідливих компонентів в їжі, інші ж вважають, що великий вміст харчових добавок може негативно позначитися на здоров’ї. Насправді, щоб убезпечити себе і вибирати в магазині тільки корисні продукти, важливо знати літерне позначення компонентів.

Поговоримо про основні:

  • шкідливі харчові добавкиіснують живильні добавки, призначені збільшувати харчову цінність продуктів. Цього виробники досягають завдяки збільшенню кількості вітамінів, мікроелементів, жирів, клітковини і вуглеводів у виробі. Безпечними для здоров’я можна назвати добавки, позначені літерою Е та цифрами 101, 161, 406, 916, 440, 917;
  • продовжувати «життя» їжі, залишаючи її свіжою, зберігаючи привабливий зовнішній вигляд і приємний смак допомагають антиоксиданти. При купівлі подібних продуктів варто бути напоготові і запам’ятати, що небезпечними для здоров’я будуть компоненти, позначені літерою Е і цифрами 330, 321, 311, 320;
  • допомагають зберегти смакові і поживні якості продукту консерванти. Найбільш часто на упаковці значаться наступні: діоксид сірки, оцет, бензоат калію і натрію, пропіонати та сульфіти. Шкідливими для здоров’я є добавки, позначені літерою Е та цифрами 252, 250, 200, 220, 214, 219, 217, 216, 240;
  • нерідко виробники використовують барвники, які можуть бути як штучними, так і натуральними. Останнім часом в більшості продуктів використовуються натуральні компоненти, які видобуваються з рослин. Але все-таки можна зустріти і шкідливі для здоров’я барвники, вони позначаються буквою Е і цифрами 128, 121, 123;
  • натуральним підсолоджувачем, який відомий багатьом, є цукор. Правда, виробники його практично не використовують через надто високу калорійність, замінюючи штучними речовинами. Насправді такий замінник цукру солодше натурального і калорійність має мінімальну. Перед покупкою продукту вивчіть етикетку. Небезпечним для здоров’я є підсолоджувач Е420.

Варто також сказати, що існує перелік речовин, заборонених в ряді країн. Якщо говорити про Україну, то тут під забороною Е 103, 105, 111, 121, 123, 125, 126, 130, 152, 216. Всі перераховані речовини не тільки викликають алергічні реакції, але і можуть негативно позначитися на зорі, підвищують ризик захворювання різними недугами, у тому числі онкологією.

В один час було багато суперечок навколо гідроксибензойної кислоти – харчова добавка Е209, хтось вважав її небезпечною, інші з цим не погоджувалися. В даний час ця добавка в Україні не заборонена, але все-таки краще уникати покупки виробів, де вона присутня.

продукти зі шкідливими харчовими добавкамиШкода харчових добавок, доведена багатьма фахівцями, змушує все більше людей відмовлятися від продукції, на етикетці якої значиться буква Е. Така поведінка не завжди виправдана, так як слід розуміти, що не всі добавки – це отрута. Багато є цілком натуральними екстрактами рослин.

Такі компоненти мають свої переваги, але, на жаль, разом з ними виробники нерідко застосовують речовини, які можуть завдати шкоди організму.

Тому перш ніж придбати вподобану їжу в магазині, вивчіть її склад, а ще краще, якщо відвідувати торгові точки ви будете з таблицею шкідливих харчових добавок Е. Такий підхід дозволить убезпечити себе від придбання небезпечної їжі.

Яким продуктам віддавати перевагу, щоб зберегти здоров’я?

Безумовно, всю небезпеку деяких харчових добавок ви встигли усвідомити. Але ж так хочеться мати на своєму столі красиві фрукти, молочні продукти привабливого відтінку з хорошим терміном зберігання та інші смаколики. На жаль, за красивим зовнішнім виглядом не завжди ховається корисний продукт. Тому дуже важливо знайти правильний баланс між привабливістю і користю.

Особливо сильно питання правильного раціону турбує молодих матусь, адже навіть у дитячому харчуванні нерідко можна зустріти противні «єшки».

Щоб звести ризик до мінімуму від покупної їжі, прислухайтеся до наступних порад:

  • небезпечні харчові добавкивідмовтеся від покупки напівфабрикатів і фаст-фуду. По можливості готуйте їжу самостійно. Це і смачно, і корисно;
  • утримайтеся від виробів, які мають занадто яскравий відтінок. Такі продукти, швидше за все, містять величезну кількість барвників;
  • віддавайте перевагу молочним продуктам з мінімальним терміном придатності; молоко, яке може зберігатися місяць, користь точно не принесе;
  • обов’язково читайте етикетку. Якщо купуєте їжу дитині, то вивчайте склад в сто разів ретельніше. До речі, добавка Е270 дуже небезпечна для крихт, запам’ятайте це.

Один компонент заборонений у ряді країн, а інший дозволений, хоча і не є корисним. Сказати однозначно, що з існуючих харчових добавок завдасть непоправної шкоди організму, не можуть навіть вчені.

Але фахівці з харчування рекомендують не купувати вироби, у складі яких присутні більше десяти Е. Бережіть своє здоров’я, купуйте натуральну продукцію і як можна більше готуйте вдома. Удачі!