Бразильський горіх – це смачний плід сімейства лецитисовых. Він росте на дереві в джунглях Латинської Америки. На честь знаменитого вченого Клода Бертолле дерево було названо бертолетією.
Плоди досягли наших широт завдяки іспанським мореплавцям в 16 столітті. Спробувати дивний плід їх змусила важка життя військових.
На подив, харчова цінність настільки перевершила очікування, що іспанці запаслися цим диво-горіхом і привезли його в Європу.
Сьогодні основне місце виростання дерев – це Бразилія, Перу, Болівія, Венесуела, Колумбія, Гайана, острова Шрі-Ланка, Тобаго. Головним експортером цього продукту є все ж Болівія, де збирають 50 відсотків плодів. На другому місці – Бразилія і Перу.
В тропічному лісі річки Амазонка росте дуже велике дерево висотою до 50 метрів, стовбур прямий в діаметрі до 2 м. Воно має гладку кору, довгі великі листки, які зібрані в кисті. Його жовті або сіро-зелені глибокі великі квітки запилюються за допомогою величезних бджіл з довгими хоботками, і джмелів, які там мешкають.
Життєздатність в дикій природі у них дуже довга, дерево може прожити ціле тисячоліття. Що не скажеш про рослини, які культивуються на плантаціях. Плодоносити такі рослини можуть, тільки не у великій кількості, їх життя також не настільки довга.
Плоди зовні схожі на кокоси, тільки в середині у них не молочна рідина, а горіхи. Такі коробочки з кришечками важать близько двох кілограмів, в діаметрі досягають до 15 див. Тому що там знаходиться не один горішок, а до 24, між собою вони відокремлені твердою шкаралупою.
Виростити бразильський горіх можна, посадивши горішок в землю. Багато з них обов’язково проростуть. Цей процес перевірений гризунами агутами, які люблять ховати плоди землі. Таким чином, вони роблять собі запаси, а найголовніше, займаються посадкою нових дерев. Крім гризунів ласують горіхами ще мавпочки капуцини.
до Речі, в ботаніці плоди вважаються не горіхами, а зернами.
Перед тим як розглядати властивості бертолетии, потрібно дізнатися з чого складається цей диво-плід. Найголовніше, чим багатий плід – це ненасичені жири, яких у ньому міститься до 70 відсотків.
Тому калорійність бразильського горіха в 100 грамах становить в середньому від 660 до 700 калорій, що дозволяє наситити організм на цілий день.
Інші компоненти, такі як вода, вуглеводи, білок, клітковина, зола, флавоноїди, амінокислоти і масла, займають решту 30%.
Вітамінний комплекс, представлений практично всіма вітамінами групи В, фолієву кислоту, холін, ніацином або РР, вітаміни С, Е, Н.
Макро – і мікроелементи відіграють чималу роль в процесах життєдіяльності організму.
за кількістю даних елементів в бертолетии їх можна поділити на тригрупи:
Все це дозволяє плоду проявити свою антиоксидантну дію в боротьбі з раком, хворобами серця і судин.
Флавоноїди дозволяють забезпечити окислювальні, відновлювальні процеси в організмі, що запобігає старінню клітин організму. Амінокислоти спалюють зайві жири, при цьому зменшується маса тіла, але м’язи, навпаки, збільшуються. Ось тільки захоплюватися не варто, 2 або 3 горішка день достатньо для дорослого, 1 – для дитини, за умови регулярного або періодичного вживання.
Плоди мають ряд корисних властивостей, які благотворно впливають на нас. Щоб вся їх користь смачно і правильно засвоїлася, горішки можна вживати в смаженому, соленном, солодкому і сирому вигляді. Додавати в салати, холодні страви, випічка, солодкі страви, морозиво.
Ви відчуєте не тільки цікавий пікантний смак, але і відчуєте, як ваш організм наповнюється силою і бадьорістю.
У чому саме полягає користь горіха:
Корисні властивості бразильського горіха переважають над протипоказаннями. Але і про них ми теж повинні.
Отже, яку шкоду робить диво-плід на наш організм при великому вживанні:
При вагітності бразильський горіх краще є в малій кількості з сумішшю інших горішків. Їх можна придбати в магазинах. Тільки звертайте увагу на термін придатності.
до Речі, у наші країни плоди надходять на прилавки маркетів в очищеному, смаженому вигляді, що збільшує їх зберігання, але не користь. Якщо купуєте такі, то потрібно зберігати в щільно закритих ємностях в холодильнику близько двох років. Сирі горішки швидко псуються, за цього їх імпортувати важко.
Багато традиційні рецепти Бразилії, США містять такий інгредієнт, як бертолетия. Надаємо вам кілька найпопулярніших. Під час вагітності ви можете також поласувати ними.
Горіховий суп:
Свіжі плоди смажимо в духовці 10 хвилин при 200 градусах. Студим, знімаємо шкірку, подрібнюємо в блендері. Туди наливаємо теплий бульйон, трохи, змішуємо до утворення пасти.
У каструлю кладемо масло розтоплюємо. На ньому обсмажуємо борошно, додаємо решту бульйону, горіхи, вершки, але не всі, спеції. Тушкуємо 20 хвилин на маленькому вогні. Коли суп загус, додаємо решту вершків, сік одного граната, зернятками другого посипаємо зверху.
Дивна користь поживного супу додасть енергію на весь день!
Паста з бразильського горіха:
Промиваємо очищені плоди холодною водою. Видавлюємо сік з лимонів. У блендер закидаємо всі інгредієнти, збиваємо до однорідної консистенції. Готову пасту застосовуємо за смаком: намазуємо на булочку, заправляємо салати, м’ясо, рибу.
Бразильський горіх в кексі:
Збиваємо яйця з цукром, додаємо розтоплене масло, знову збиваємо. Потім насипаємо борошно, соду, трохи улюбленого варення, змішуємо добре.
Змащуємо форму для кексів олією, присипаємо борошном або манною крупою. Поросяти, ягняти плоди кладемо на дно форми наливаємо частину тіста, варення, натертий шоколад, накриваємо все рештою тестом.
Випікаємо в розігрітій духовці при 190 градусах 45 хвилин. Звичайно, потрібно перевірити готовність зубочисткою.
Бразильський горіх – ласий корисний плід. Вживайте з користю для себе і будьте здорові!