Завдяки своєму прісному смаку лаваш став дуже популярним при приготуванні різних закусок. Що можна зробити з лаваша? З нього роблять рулети, загортаючи овочі, м’ясо, рибу, ковбасні продукти та багато іншого. Розглянемо тільки найкращі рецепти вишуканих закусок.
Як приготувати смачний рулет з лаваша?
Використовувати лаваш в якості основи для рулету дуже зручно, адже не потрібно витрачати час на заміс тіста. А його прісний смак дозволяє вибрати абсолютно будь-яку начинку – м’ясну, солону, рибну, солодку. Якщо ви не знаєте, які начинки можна зробити для лавашу, зверніть увагу на наступні варіанти:
- крабовий салат;
- червону рибу;
- рибні консерви;
- овочеве асорті;
- м’ясний фарш;
- сир;
- гриби;
- копчене м’ясо та ін.
А щоб рулет вийшов соковитим і смачним, запам’ятайте три головних правила його приготування:
- Листи лаваша обов’язково потрібно просочити соусом. Для цих цілей можна використовувати звичайний майонез.
- Згортати рулет потрібно вздовж: у вас повинна вийти не дуже товста, але довга ковбаска.
- А щоб лаваш не обвітрювався, його слід обернути плівкою для харчових продуктів.
І звичайно ж, для рулетів вибирати потрібно тільки добре пропечений лаваш з борошна вищого сорту. А що можна зробити з лаваша, розкажуть наші рецепти.
Проста закуска з сирними нотками
Що можна загорнути в лаваш, щоб швидко приготувати смачну закуску? Спробуйте зробити рулет з ковбасою, сиром і зеленню. Така страва виручить вас, коли несподівано прийшли гості або на швидку руку потрібно приготувати сніданок.
Склад:
- 2 лаваша;
- 250 г сиру твердого сорту;
- 250 г ковбаси варенки;
- зелень;
- суміш спецій;
- олія оливи.
Приготування:
- Нарізаємо лавашні листи довгими смужками. З одного лаваша виходить три-чотири рулети.
- Гілочки зелені подрібнюємо, сир натираємо, а ковбасу нарізаємо кубиками.
- Інгредієнти для начинки з’єднуємо, заправляємо сумішшю спецій і перемішуємо.
- На серединку кожного листа лаваша викладаємо начинку і звертаємо його в рулет.
- Обсмажуємо рулети на олії оливи з обох боків до золотистої скоринки під кришкою.
Готуємо смачні пельмені з лаваша в мультиварці
Що ще можна зробити з лаваша швидко? Приготуйте «ліниві» пельмені з м’ясним фаршем. На перший погляд ця страва може здатися дивною, але виходить вона настільки смачною, що від неї неможливо відірватися. А готувати пельмені ми будемо в мультиварці.
Склад:
- 1 лист лаваша;
- велика цибулина;
- 0,5 кг фаршу;
- 2-3 ст. л. сметани;
- 1-2 ст. л. кетчупу;
- відфільтрована вода;
- кухонна сіль і суміш перців.
Приготування:
- Фарш солимо і перчимо, гарненько вимішуємо.
- Розкачуємо лавашний лист і рівним шаром викладаємо фарш по всій його площі.
- Тепер формуємо рулет з лаваша і нарізаємо його невеликими шматочками. Намагайтеся, щоб шматочки були близько трьох сантиметрів у товщину.
- В чашу мультиварки викладаємо наші ліниві пельмені.
- Чистимо цибулину, нарізаємо півкільцями і викладаємо посередині чаші мультиварки.
- Вливаємо відфільтровану воду так, щоб рідина повністю покрила пельмені.
- Виставляємо програму «Варка на пару» на десять хвилин.
- Сметану змішуємо з кетчупом до однорідності і поливаємо отриманим соусом готові пельмені.
Шаурма в домашніх умовах
Шаурма – це дуже ситна і смачна закуска, яка підкорила серця багатьох гурманів. Її легко приготувати і в домашніх умовах з лаваша у мікрохвильовці, на сковороді або в духовці. З начинкою можна експериментувати і додавати улюблені інгредієнти. Приступимо?
Склад:
- 4 листа лаваша;
- 0,5 кг курячого м’яса;
- 3-4 свіжих огірка;
- 3-4 помідора;
- 200 г білокачанної капусти;
- 3-4 картоплини;
- 250 г сиру твердого сорту;
- 7 ст. л. майонезу;
- 7 ст. л. кетчупу;
- олія соняшникова рафінована;
- кухонна сіль і суміш перців.
Приготування:
- М’ясо курки промиваємо, обсушуємо і нарізаємо невеликими кубиками. Обсмажуємо м’ясо на рафінованій олії до готовності.
- Картоплю чистимо, промиваємо і шаткуємо соломкою. Обсмажуємо коренеплоди до готовності.
- Капусту шаткуємо звичайним способом.
- Огірочки промиваємо та нарізаємо соломкою.
- Томати промиваємо, обсушуємо і теж нарізаємо соломкою.
- Сир натираємо на тертці великого калібру.
- Кетчуп з’єднуємо з майонезом і перемішуємо до однорідності.
- Отриманим соусом щедро змащуємо лаваш.
- Тепер нам потрібно начинку викласти шарами. Спочатку йде куряче м’ясо, потім огірочки та помідори, потім капуста, картопля і останнім розподіляємо сир.
- Акуратно звертаємо лаваш в рулет.
- Відправляємо шаурму в мікрохвильову піч на 4-5 хвилин.
Пікантна закуска з корейською морквою
Пропонуємо ще один варіант приготування шаурми з лаваша з кальмарами і корейською морквою. Її незвичайний смак не залишить нікого байдужим.
Склад:
- 2 листи лаваша;
- 100 г корейської моркви;
- 150 г м’яса кальмарів;
- невелика цибулина;
- 2-3 картоплини;
- 150 г білокачанної капусти;
- гілочки кропу;
- суміш спецій;
- олія рафінована соняшникова;
- майонез.
Приготування:
- Листи лаваша нарізаємо квадратами.
- М’ясо кальмарів відварюємо 2-3 хвилини, а потім обсмажуємо з цибулею на сковороді. Цибулину попередньо потрібно очистити і подрібнити.
- Картоплю чистимо, відварюємо і робимо з неї пюре, додавши подрібнений кріп і спеції.
- Капусту шаткуємо, а з корейської моркви зливаємо сік.
- Листи лаваша щедро змащуємо майонезом з широкого краю.
- Тепер викладаємо начинку в такій послідовності: картопляне пюре, корейська морква і капуста, кальмари.
- Формуємо гарні рулети і обсмажуємо їх до появи скоринки золотистого кольору. Робити це краще на сухій сковороді або додати зовсім трохи олії.
- Готову шаурму можна подавати до столу, прикрасивши її гілочками свіжої зелені, з аджикою або кетчупом.
Звичайно, це далеко не весь перелік страв, які можна приготувати з лаваша. Освоюйте нові рецепти і підкорюйте кулінарні вершини. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!