Завдяки своєму прісному смаку лаваш став дуже популярним при приготуванні різних закусок. Що можна зробити з лаваша? З нього роблять рулети, загортаючи овочі, м’ясо, рибу, ковбасні продукти та багато іншого. Розглянемо тільки найкращі рецепти вишуканих закусок.

Як приготувати смачний рулет з лаваша?

Використовувати лаваш в якості основи для рулету дуже зручно, адже не потрібно витрачати час на заміс тіста. А його прісний смак дозволяє вибрати абсолютно будь-яку начинку – м’ясну, солону, рибну, солодку. Якщо ви не знаєте, які начинки можна зробити для лавашу, зверніть увагу на наступні варіанти:

рулет з лаваша

  • крабовий салат;
  • червону рибу;
  • рибні консерви;
  • овочеве асорті;
  • м’ясний фарш;
  • сир;
  • гриби;
  • копчене м’ясо та ін.

А щоб рулет вийшов соковитим і смачним, запам’ятайте три головних правила його приготування:

  • Листи лаваша обов’язково потрібно просочити соусом. Для цих цілей можна використовувати звичайний майонез.
  • Згортати рулет потрібно вздовж: у вас повинна вийти не дуже товста, але довга ковбаска.
  • А щоб лаваш не обвітрювався, його слід обернути плівкою для харчових продуктів.

І звичайно ж, для рулетів вибирати потрібно тільки добре пропечений лаваш з борошна вищого сорту. А що можна зробити з лаваша, розкажуть наші рецепти.

Проста закуска з сирними нотками

Що можна загорнути в лаваш, щоб швидко приготувати смачну закуску? Спробуйте зробити рулет з ковбасою, сиром і зеленню. Така страва виручить вас, коли несподівано прийшли гості або на швидку руку потрібно приготувати сніданок.

рулет з лаваша з ковбасою, сиром і зеленнюСклад:

  • 2 лаваша;
  • 250 г сиру твердого сорту;
  • 250 г ковбаси варенки;
  • зелень;
  • суміш спецій;
  • олія оливи.

Приготування:

  1. Нарізаємо лавашні листи довгими смужками. З одного лаваша виходить три-чотири рулети.
  2. Гілочки зелені подрібнюємо, сир натираємо, а ковбасу нарізаємо кубиками.
  3. Інгредієнти для начинки з’єднуємо, заправляємо сумішшю спецій і перемішуємо.
  4. На серединку кожного листа лаваша викладаємо начинку і звертаємо його в рулет.
  5. Обсмажуємо рулети на олії оливи з обох боків до золотистої скоринки під кришкою.

Готуємо смачні пельмені з лаваша в мультиварці

Що ще можна зробити з лаваша швидко? Приготуйте «ліниві» пельмені з м’ясним фаршем. На перший погляд ця страва може здатися дивною, але виходить вона настільки смачною, що від неї неможливо відірватися. А готувати пельмені ми будемо в мультиварці.

пельмені з лаваша в мультиварціСклад:

  • 1 лист лаваша;
  • велика цибулина;
  • 0,5 кг фаршу;
  • 2-3 ст. л. сметани;
  • 1-2 ст. л. кетчупу;
  • відфільтрована вода;
  • кухонна сіль і суміш перців.

Приготування:

  1. Фарш солимо і перчимо, гарненько вимішуємо.
  2. Розкачуємо лавашний лист і рівним шаром викладаємо фарш по всій його площі.
  3. Тепер формуємо рулет з лаваша і нарізаємо його невеликими шматочками. Намагайтеся, щоб шматочки були близько трьох сантиметрів у товщину.
  4. В чашу мультиварки викладаємо наші ліниві пельмені.
  5. Чистимо цибулину, нарізаємо півкільцями і викладаємо посередині чаші мультиварки.
  6. Вливаємо відфільтровану воду так, щоб рідина повністю покрила пельмені.
  7. Виставляємо програму «Варка на пару» на десять хвилин.
  8. Сметану змішуємо з кетчупом до однорідності і поливаємо отриманим соусом готові пельмені.

Шаурма в домашніх умовах

Шаурма – це дуже ситна і смачна закуска, яка підкорила серця багатьох гурманів. Її легко приготувати і в домашніх умовах з лаваша у мікрохвильовці, на сковороді або в духовці. З начинкою можна експериментувати і додавати улюблені інгредієнти. Приступимо?

Склад:

шаурма в домашніх умовах

  • 4 листа лаваша;
  • 0,5 кг курячого м’яса;
  • 3-4 свіжих огірка;
  • 3-4 помідора;
  • 200 г білокачанної капусти;
  • 3-4 картоплини;
  • 250 г сиру твердого сорту;
  • 7 ст. л. майонезу;
  • 7 ст. л. кетчупу;
  • олія соняшникова рафінована;
  • кухонна сіль і суміш перців.

Приготування:

  1. М’ясо курки промиваємо, обсушуємо і нарізаємо невеликими кубиками. Обсмажуємо м’ясо на рафінованій олії до готовності.
  2. Картоплю чистимо, промиваємо і шаткуємо соломкою. Обсмажуємо коренеплоди до готовності.
  3. Капусту шаткуємо звичайним способом.
  4. Огірочки промиваємо та нарізаємо соломкою.
  5. Томати промиваємо, обсушуємо і теж нарізаємо соломкою.
  6. Сир натираємо на тертці великого калібру.
  7. Кетчуп з’єднуємо з майонезом і перемішуємо до однорідності.
  8. Отриманим соусом щедро змащуємо лаваш.
  9. Тепер нам потрібно начинку викласти шарами. Спочатку йде куряче м’ясо, потім огірочки та помідори, потім капуста, картопля і останнім розподіляємо сир.
  10. Акуратно звертаємо лаваш в рулет.
  11. Відправляємо шаурму в мікрохвильову піч на 4-5 хвилин.

Пікантна закуска з корейською морквою

Пропонуємо ще один варіант приготування шаурми з лаваша з кальмарами і корейською морквою. Її незвичайний смак не залишить нікого байдужим.

Склад:

шаурма з лаваша з корейською морквою

  • 2 листи лаваша;
  • 100 г корейської моркви;
  • 150 г м’яса кальмарів;
  • невелика цибулина;
  • 2-3 картоплини;
  • 150 г білокачанної капусти;
  • гілочки кропу;
  • суміш спецій;
  • олія рафінована соняшникова;
  • майонез.

Приготування:

  1. Листи лаваша нарізаємо квадратами.
  2. М’ясо кальмарів відварюємо 2-3 хвилини, а потім обсмажуємо з цибулею на сковороді. Цибулину попередньо потрібно очистити і подрібнити.
  3. Картоплю чистимо, відварюємо і робимо з неї пюре, додавши подрібнений кріп і спеції.
  4. Капусту шаткуємо, а з корейської моркви зливаємо сік.
  5. Листи лаваша щедро змащуємо майонезом з широкого краю.
  6. Тепер викладаємо начинку в такій послідовності: картопляне пюре, корейська морква і капуста, кальмари.
  7. Формуємо гарні рулети і обсмажуємо їх до появи скоринки золотистого кольору. Робити це краще на сухій сковороді або додати зовсім трохи олії.
  8. Готову шаурму можна подавати до столу, прикрасивши її гілочками свіжої зелені, з аджикою або кетчупом.

Звичайно, це далеко не весь перелік страв, які можна приготувати з лаваша. Освоюйте нові рецепти і підкорюйте кулінарні вершини. Готуйте із задоволенням і приємного апетиту!