Традиційну слов’янську кулінарію неможливо уявити без сала. Воно може вживатися як самостійна закуска, і як компонент інших страв. Для цього наші предки кілька століть тому навчилися його смажити, варити, коптити і, звичайно ж солити. Солоне сало, приготоване сухим способом, є однією з найпопулярніших закусок.
Якщо і можна охарактеризувати «правильне» сало для засолювання сухим способом (тобто без розсолу) трьома словами, то краще всього підійдуть прикметники «тонке», «рожеве» і «молоде». Що ж мається на увазі? Почнемо з кінця: чим молодша свинка, тим смачніше виходить сало. Саме свинка, так як продукт «від кнурів» кулінари солити не радять, бо воно вийде жорстким і не дуже ніжним. Колір жиру повинен бути або рожевим або білим. Абсолютно неприйнятним вважається сіруватий: це говорить про несвіжість продукту. Жовтизна шпику вказує на те, що шматок дуже жирний, ймовірно з черева. А для соління найкраще брати сало з боків або спини, з прошарками м’яса. Слід купувати шматочки близько 3-4 см завтовшки, тому що більш товсті будуть довше доходити до потрібної кондиції, і не факт, що просоляться рівномірно. І останній нюанс – це шкурка. В ідеалі вона повинна бути тонкою і світлою.
Який би рецепт вам не сподобався, відразу зазначимо, що додавання тих чи інших спецій – це справа смаку. А що стосується кількості приправ і солі, то шпик володіє дивовижною здатністю не вбирати більше, ніж потрібно. Так що можете не боятися переборщити з тими чи іншими інгредієнтами. Але загалом технологію, за якою ми солимо сало в домашніх умовах сухим способом, потрібно дотримуватися.
Базовий рецепт передбачає засолювання сала в банку.
Інгредієнти:
Приготування:
Для шпику найбільш підходящими спеціями вважаються лавровий лист, гвоздика і мелений перець. А щоб продукт рівномірно просолів, краще брати кухонну сіль, а не морську.
Засолювання сала сухим способом з часником і зеленню краще робити в каструлі, щоб шпик мав достатньо місця для виділення соку.
Інгредієнти:
Приготування:
Ще один спосіб засолити шпик сухим способом дозволяє не тільки заощадити простір у холодильнику, але і зберегти свіжість продукту до 2 місяців.
Інгредієнти:
Приготування:
Якщо дуже захотілося додати сало в борщ або з’їсти апетитний бутерброд під чарку-другу, то питання, скільки солити сало сухим способом для експрес-приготування, набуває особливої актуальності. Спеціально для таких ситуацій, був придуманий рецепт, що дозволяє засолити шпик буквально за 5-6 годин.
Інгредієнти:
Приготування:
Солене сухим способом сало приготувати нескладно і досить швидко, а закуска виходить дуже смачною! Та й першим стравам шматочок шпику додасть особливу вишуканість і пікантність, не кажучи вже про приголомшливий смак, який набуває м’ясо, якщо додати до нього все те ж солоне сальце.