Традиційну слов’янську кулінарію неможливо уявити без сала. Воно може вживатися як самостійна закуска, і як  компонент інших страв. Для цього наші предки кілька століть тому навчилися його смажити, варити, коптити і, звичайно ж солити. Солоне сало, приготоване сухим способом, є однією з найпопулярніших закусок.

Тонке, рожеве, молоде

сало для засолювання

Якщо і можна охарактеризувати «правильне» сало для засолювання сухим способом (тобто без розсолу) трьома словами, то краще всього підійдуть прикметники «тонке», «рожеве» і «молоде». Що ж мається на увазі? Почнемо з кінця: чим молодша свинка, тим смачніше виходить сало. Саме свинка, так як продукт «від кнурів» кулінари солити не радять, бо воно  вийде жорстким і не дуже ніжним. Колір жиру повинен бути або рожевим або білим. Абсолютно неприйнятним вважається сіруватий: це говорить про несвіжість продукту. Жовтизна шпику вказує на те, що шматок дуже жирний, ймовірно з черева. А для соління найкраще брати сало з боків або спини, з прошарками м’яса. Слід купувати шматочки близько 3-4 см завтовшки, тому що більш товсті будуть довше доходити до потрібної кондиції, і не факт, що просоляться рівномірно. І останній нюанс – це шкурка. В ідеалі вона повинна бути тонкою і світлою.

4 рецепти сала, засоленого сухим способом

Який би рецепт вам не сподобався, відразу зазначимо, що додавання тих чи інших спецій – це справа смаку. А що стосується кількості приправ і солі, то шпик володіє дивовижною здатністю не вбирати більше, ніж потрібно. Так що можете не боятися переборщити з тими чи іншими інгредієнтами. Але загалом технологію, за якою ми солимо сало в домашніх умовах сухим способом, потрібно дотримуватися.

В банці

Базовий рецепт передбачає засолювання сала в банку.

Інгредієнти:

  • сало в банці1 кг свіжого сала;
  • 250 г солі;
  • 6-7 зубчиків часнику;
  • спеції (на ваш смак).

Приготування:

  1. Сало промиваємо проточною водою.
  2. Ретельно просушуємо шматок паперовим рушником і нарізаємо на тонкі брусочки.
  3. Часник подрібнюємо часничницею, змішуємо зі спеціями.
  4. Кожен брусочок натираємо цією сумішшю.
  5. В чисту суху банку насипаємо половину солі, укладаємо сало так, щоб шматки не перебували під пресом, зверху засипаємо сіллю, що залишилася.
  6. Щільно закриваємо банку кришкою і ставимо в холод на 5-6 днів. Готові шматочки можна заморозити, загорнувши в пергамент, – так сало довше збереже свою свіжість.

Для шпику найбільш підходящими спеціями вважаються лавровий лист, гвоздика і мелений перець. А щоб продукт рівномірно просолів, краще брати кухонну сіль, а не морську.

У каструлі

Засолювання сала сухим способом з часником і зеленню краще робити в каструлі, щоб шпик мав достатньо місця для виділення соку.

Інгредієнти:

  • сало в каструлі1 кг свіжого сала;
  • 300 г солі крупного помелу;
  • 6-7 зубчиків часнику;
  • 1 пучок зелені (кріп, кінза, петрушка);
  • спеції (лаврове листя, гвоздика, чорний мелений перчик).

Приготування:

  1. Промиваємо шматок сала, обсушуємо і нарізаємо невеликими скибочками.
  2. Дрібно нарізаємо зелень, змішуємо з сіллю.
  3. Часник нарізаємо тонкими кружечками.
  4. Робимо в шпику надрізи і заповнюємо їх часником.
  5. Спеції розтираємо в ступці.
  6. Натираємо шматочки солоною зеленню та спеціями.
  7. На дно емальованої каструлі насипаємо пару столових ложок солі, викладаємо сало, перекладаючи його часником.
  8. Зверху насипаємо 2-3 ст. л. солі, закриваємо каструлю кришкою і ставимо в холодильник на 7 днів. Готове сало зберігаємо в морозилці.

В пергаменті

Ще один спосіб засолити шпик сухим способом дозволяє не тільки заощадити простір у холодильнику, але і зберегти свіжість продукту до 2 місяців.

Інгредієнти:

  • сало в пергаменті1 кг свіжого сала;
  • 50 мл відфільтрованої води кімнатної температури;
  • 350 г солі крупного помелу.

Приготування:

  1.  Промиваємо сало, обсушуємо і нарізаємо брусочками.
  2. 2/3  солі змішуємо з водою до консистенції кашки.
  3. Натираємо шпик сумішшю.
  4. Аркуш пергаменту посипаємо сіллю, викладаємо сало і загортаємо. Для більшої практичності можна цей згорток обернути харчовою плівкою.
  5. Відправляємо закуску в холодильник на 2-3 тижні. Зберігати сало слід в тому ж папері, в якому воно солилось.

У пакеті

Якщо дуже захотілося додати сало в борщ або з’їсти апетитний бутерброд під чарку-другу, то питання, скільки солити сало сухим способом для експрес-приготування, набуває особливої актуальності. Спеціально для таких ситуацій, був придуманий рецепт, що дозволяє засолити шпик буквально за 5-6 годин.

Інгредієнти:

  • сало у пакеті500 г свіжого сала;
  • 4-5 зубків часнику;
  • 300 г солі;
  • мелений перець (за вашим смаком).

Приготування:

  1. Сало промиваємо, витираємо насухо і нарізаємо шматочками товщиною близько 2-3 см.
  2. Часник пропускаємо через часничницю і змішуємо з сіллю та перцем.
  3. Натираємо шпик сумішшю, викладаємо на плівку або в пакет, загортаємо. Після цього  залишаємо в холодильнику на кілька годин. Смакуємо із задоволенням.

Солене сухим способом сало приготувати нескладно і досить швидко, а закуска виходить дуже смачною! Та й першим стравам шматочок шпику додасть особливу вишуканість і пікантність, не кажучи вже про приголомшливий смак, який набуває м’ясо, якщо додати до нього все те ж солоне сальце.