Яловиче серце відноситься до дієтичних продуктів, воно містить мало калорій, зате багате білком, вітамінами і мікроелементами. З нього готується безліч різноманітних страв: від простих салатів до складних запіканок і випічки.
У магазинах найчастіше продається оброблене серце, з віддаленими кровоносними судинами, жорсткими трубками і плівками.
Для кулінарних цілей найбільше підходить теляче серце, воно більш ніжне і смачне. При виборі даного субпродукту в магазині варто звернути увагу на його зовнішній вигляд. Так, темно-червоний колір свідчить про свіжість продукту, а сірий наліт і плями говорять про те, що вже розпочалося гниття.
Вибравши хороший субпродукт можна приступати до приготування смачних і корисних страв, благо рецепти зараз доступні і різноманітні.
У більшості рецептів салатів використовується варене м’ясо. Перед тим як приступити до приготування салату, слід дізнатися, як вариться яловиче серце, щоб воно виходило ніжним, соковитим і смачним.
Для початку серце потрібно вимочити в холодній воді мінімум три години. Потім добре промити його і поставити варити.
Коли воно закипить, рекомендується злити воду, знову промити і поставити варити ще на три години. Якщо у воді утворюється пінка, її потрібно прибирати ложкою.
За годину до зняття з плити можна додати сіль, але необов’язково, іноді солять вже готові страви. Таким чином, відповідь на питання «скільки варити яловиче серце» буде однозначною – близько чотирьох годин. Готове яловиче серце м’яке і ніжне, легко ріжеться, має приємний аромат.
Яловиче серце має досить виражений смак і аромат, тому на його основі часто готуються прості салати з декількох інгредієнтів.
Дуже цікавий гострий салат з яловичого серця виходить при додаванні моркви по-корейськи.
Варене серце ріжеться скибочками, морква подрібнюється, очищена ріпчаста цибуля дрібно шинкуеться, заливається оцтом навпіл з водою і маринується півгодини.
Всі інгредієнти змішуються і заправляються майонезом. Сіль, спеції додаються за смаком.
Простий оригінальний салат можна приготувати з серця, огірків, яєць і цибулі. Огірочки, яловичину, яйця нарізати соломкою, цибулю півкільцями і пасерувати у рафінованій олії.
В гарячу олію додають червоний пекучий перець, мелені зерна кінзи. Зелена цибулька нарізається навскоси пір’ям. Все перемішують, виливають у салат олію зі спеціями і додають за бажанням густий соєвий соус.
Чудова страва з яловичого серця виходить з часником. Серце потрібно відварити і порізати скибочками, часник роздушити, кінзу або іншу зелень дрібно нашаткувати. Інгредієнти змішати і заправити майонезом.
Якщо прості салати більше підходять для щоденного вживання, то для свят можна приготувати що-небудь більш вишукане.
Дивно ніжний і цікавий на смак салат готується з чорносливом і кедровими горішками. Серце відварюється, ріжеться соломкою. Горішки обсмажують на сухій сковорідці до появи приємного аромату.
Цибулька ріжеться півкільцями, обсмажується на тій же сковороді в олії до м’якості. Чорнослив миється і ріжеться соломкою. Всі складові змішуються і заправляються майонезом.
Ще один спосіб, як приготувати яловиче серце для салату – обсмажити його у вині. Спочатку потрібно взяти 300 г серця, залити його 170 мл червоного вина і залишити на 12 годин. Цибулю (60 г) порізати півкільцями, баклажани (70 г) – кружками, яловичину – кубиками.
Все це обсмажити в оливковій олії до готовності, дати охолонути. Додати консервований горошок і заправити майонезом. Перед подачею можна прикрасити салат зеленню.
Відмінно поєднується з серцем консервована кукурудза, а значить, з нею вийде відмінний салат. Крім кукурудзи знадобиться відварна картопля, яйця, морква і петрушка. Всі інгредієнти ріжуться кубиками, зелень просто дрібно шинкуеться.
В чашці з кукурудзою продукти змішують, заправляють майонезом, сіль і чорний перець додаються за смаком. Перед вживанням салат з яловичого серця за рецептом, який описаний вище, рекомендується потримати в холодильнику хоча б півгодини.
Готуйте і їжте з задоволенням!
Дякую за чудовий рецепт салату з серця. Мій малий вирішив, що додасть собі в тарілку ще солоні огірочки, ми спробували і виявилося смачно. Вони дають невелику пікантність страві. А для більш свіжого смаку, я подумала, що буде непогано свіжий огірочок.